Grafični urejevalnik za GIMP: kako ga uporabljati

Aplikacija GIMP je urejevalnik fotografij odprte kode. Utility vam omogoča izvajanje popravkov preprostih slik in digitalnega slikanja. Za razliko od urejevalnika fotografij Adobe Photoshop, GIMP zavzame malo prostora na trdem disku in je popolnoma brezplačen. Takoj ko se uporabnik navadi na nenavaden vmesnik programa, je delo enostavno in prijetno. Ta članek pojasnjuje, kako uporabljati GIMP.

Namestitev programa

Za začetek prenesite pripomoček in zaženite namestitveni program. Program GIMP je bil ustvarjen za operacijske sisteme Windows in MacOS. Avtorji ponujajo uporabnikom, da s uradne strani prenesejo namestitelje. Če želite namestiti program na Ubuntu, morate izvesti naslednji ukaz: $ sudo apt install gimp. Program se začne iz glavnega menija operacijskega sistema.Konfiguriranje mesta okna

Uporabnik lahko opazi, da se pripomoček razlikuje od večine podobnih urednikov. Vmesnik GIMP v ruskem jeziku. Programsko okno je sestavljeno iz več delov. Stranske plošče imajo orodne vrstice in plasti. Center je delovni prostor. Če je potrebno, lahko ploščo premaknete. Če se želite vrniti na običajni videz zaslona, ​​morate izbrati meni "One-Window Mode".

Popravek barve

Ko nastavite in konfigurirate pripomoček, se vrnite na vprašanje, kako uporabljati urejevalnik fotografij GIMP. Program se uporablja za ustvarjanje digitalnih slik iz nič. V programuObstaja velik nabor orodij, ki vam omogoča, da narišete izvirna dela. Zasebni uporabniki lahko urejajo fotografije, izvajajo popravke barv in optimizirajo druge nastavitve.


Za začetek odprite sliko. Element menija "Barva" ne bo mogel najti avtomatiziranih orodij. Uporabnik lahko ročno prilagodi zasičenost, kontrast, uravnoteženje in druge nastavitve.

Filtriranje

Program GIMP vam omogoča, da izboljšate videz slik z enim klikom računalniške miške. Ko odprete meni Filtri, lahko dodate objektiv ali bliskavico, zameglite sliko in naredite popravek. Če želite posnetek vrniti v prvotno stanje po neuspešnem poskusu, morate klikniti gumb za preklic. Aplikacija GIMP 2 podpira paketno obdelavo slik. Izbrani filter lahko uporabite za več fotografij hkrati.

Zmanjševanje učinka rdečih oči

Da bi odstranili napako, morate izbrati predmet z orodjem "Magic Wand" ali "Lasso". Nato v razdelku "Filter" najdete razdelek "Izboljšanje". Nato kliknite povezavo "Red-eye reduction". Z drsnikom spremenite barvo. Vsi popravki so prikazani v oknu po meri. Premaknite drsnik, dokler oči ne bodo videti naravne.

Odpravljanje pomanjkljivosti

Urejanje slik v prostem GIMP je eden ključnih trenutkov za fotografe. Ko odstranjujete temne lise, bleščajte na obrazih,majhne liste in druge nezaželene predmete s slike se uporablja zdravilna ščetka. Kako delati s tem orodjem?
Da bi odpravili pomanjkljivosti, morate klikniti na ikono v obliki koščka obliža in določiti velikost območja za popravek. Območje, ki ga želite naslikati, lahko izberete s tipko Ctrl. Nato kliknite na levi gumb miške na nepotrebnem elementu. Neželeni predmet bo izginil.

Vračanje v prejšnje stanje

Če lastnik računalnika opravi veliko poskusov s svojimi fotografijami, bo kmalu opazil, da mu primanjkuje števila stopenj odpovedi v GIMP. Kako uporabiti možnost za povečanje količine uporabljenega pomnilnika? Če želite začeti, pojdite v meni Urejanje, izberite razdelek »Parametri« in pojdite na zavihek »Okolje«. Nato morate po lastni presoji nastaviti vrednost.

Transformacija slike

To je ena od glavnih funkcij programa GIMP. Kako uporabljati orodje za preoblikovanje? Če želite začeti, pojdite v razdelek »Pretvarjanje«. Tu lahko najdete vse možne različice preoblikovanja fotografij. Program vam omogoča vrtenje slike, popačenje slike, spreminjanje perspektive in izvajanje drugih dejanj.

Urejanje plasti

Če je bralec prej uporabljal druge kompleksne programe za ustvarjanje in obdelavo slik, se je že soočil s podobno nalogo. Delo s sliko se izvaja samo na določeni plasti. To je eden od najpomembnejših procesov v GIMP 2. Vsaka plast vsebuje svoj del slike. Če združite vse elemente, potem lahkodobite celotno sliko. Če želite narediti spremembe, morate sloj aktivirati. Če to dejanje ni mogoče, ne morete urediti dela fotografije. Preklapljanje aktivnih plasti poteka s tipkami Page UP in Page Down. Program vam omogoča, da prilagodite podrobnosti. Če se uporabnik odloči za dodajanje novih elementov, lahko sloje naredite nevidne ali jih izbrišete.

Delo z drugimi orodji

Razvijalci so uporabnikom ponudili sklop, sestavljen iz klasičnih in nestandardnih čopičev. Zagotovili so tudi priložnost za ustvarjanje novih možnosti krtačenja. Če želite dodati orodje, morate v levem podoknu odpreti razdelek Brush. S pomočjo posebnega drsnika lahko spremenite geometrijsko obliko krtače. V istem razdelku se rezultat shrani.
Napredni uporabniki lahko ustvarjajo slike z odtenki sive. Rezultati so shranjeni v GBR formatu. Uporabniki imajo tudi možnost, da ustvarijo ščetke za okvirje in večbarvne slike z več nivoji.

Dodaj vodni žig

Za dokončanje naloge morate izbrati katero koli grafično podobo in aktivirati orodje za besedilo. Območje, označeno s črtkano črto, ki bo uporabljeno kot osnovni sloj. Potem morate prepisati besedilo. Priporočamo, da vnaprej določite barvo, velikost in slog pisave. Ko nastavite vse parametre, kliknite na plast besedila v desnem podoknu. Z drsnikom izberite želeno stopnjo motnosti. Če želite namestiti logotippojdite v razdelek »Datoteka«, kliknite na povezavo »Odpri kot plasti« in določite lokacijo slike. Nato morate izbrati vrednost parametra Opacity.

Dodajanje vtičnikov

Brezplačni dodatki omogočajo razširitev funkcionalnosti programa. Kako uporabljati Photoshop filtre v GIMP? Za to morate namestiti vtičnik PSPI. Z brezplačno razširitvijo fokusa Blur lahko izboljšate obdelavo slike ozadja. Vtičnik Save For Web se uporablja za shranjevanje majhnih slik dobre kakovosti. Namestite razširitev besedila prostega tipa, da dodate dodatne pisave in nastavitve besedila.

Izvoz fotografije

Ko končate delo s sliko, morate rezultat shraniti. Uporabnik se lahko odloči za izvoz XCF formata slike. Datoteka shranjuje vse informacije o slojih. Fotografije, izvožene v obliki XCF, ni mogoče ogledati v drugih aplikacijah. Če želite shraniti slike v drugih programih, morate odpreti razdelek »Datoteka«. Nato morate izbrati element "Izvoz". Nato morate shraniti različico JPG ali PNG, ki jo je mogoče urejati.

Sklepi

Ta članek obravnava ključne točke dela z aplikacijo. Program ima vsa potrebna orodja. Stopnja kompleksnosti dela je odvisna samo od sposobnosti uporabnika.

Sorodne publikacije