Gradient v Illustratorju: navodila za delo, nasveti in priporočila

Gradient je gladek prehod iz ene barve v drugo. V sodobnem dizajnu priljubljene ilustracije združujejo slogi Flat, različni barvni ton, učinke teksture in gradiente. Adobe Illustrator je program, ki ga umetniki najpogosteje uporabljajo za ustvarjanje takšnih slik. S pomočjo gradienta v "Illustratorju" lahko ustvarite abstraktne kompozicije, kot tudi zagotovite vrsto različnih predmetov. Lahko se nanese na vse predmete - preproste figure ali obrazce, ki so narejeni s peresom. Za besedilo se pogosto uporablja tudi gradient v Illustratorju, zlasti pri ustvarjanju logotipov. Vsaka slika, ki ima katerokoli barvo, je lahko poslikana z njo. Preprosti ali osnovni gradienti pomagajo bolje razumeti barvo in osnove dela z njim.

Posebnosti paletnega dela

Da bi razumeli, kako narediti gradient v Illustratorju, morate najprej vedeti več o panelih in posebnostih dela z njimi v Adobe Illustratorju. Imenovani gladek prehod se ustvari na podlagi osnovnih barv, iz katerih je slika sestavljena. V tem primeru se standardna paleta običajno uporablja le kot pomožna - lahko sprejme čiste in žive barve. Za bolj kompleksne odtenke potrebujete še eno, ki jo lahko pokličete s tipko Shift. Nad orodno vrstico v zgornjem levem kotu lahko najdete tudi drugo paleto.


Kako delatiBarvna paleta v oknu lastnosti

Druga možnost za ustvarjanje barvne sheme za gradient je uporaba barvne palete v plošči lastnosti predmeta. Ima dodatno točko, ki omogoča urejanje slik prek kanalov. Ta paleta se spreminja glede na obliko, tj. Za RGB in CMYK bo imela različne barvne komplete in različne kanale, od katerih je mogoče tudi prilagoditi. V sistemu RGB obstajajo trije kanali, katerih vrednosti se gibljejo od 0 do 255. Logika panela je preprosta: bolj ko so levi drsniki premaknjeni, manj bo specifična barva na končni sliki. Pred nastavitvijo barve na plošči lastnosti je najbolje izbrati čisto barvo v standardni paleti. Nato lahko spremenite položaj drsnika in dobite bolj zapleten ton. Prisotna je v osnovnem nizu barv, vendar je v oknu z lastnostmi veliko bolj priročno nastaviti različne parametre. Ugotovljeno barvo se enostavno doda vzorcem, zato se med drugimi odtenki ne izgubi. Zato to ploščo uporablja večina oblikovalcev za ustvarjanje in urejanje gradienta v Illustratorju.


Kako izbrati barve za gradient

Pri delu s paleto je nemogoče dobiti več odtenkov naenkrat in dodati vzorce. Če želite ustvariti preliv v Illustratorju, potrebujete vsaj dve barvi. V tem primeru bomo pomagali takšno orodje, kot je "Katalog cvetja". V angleški različici se imenuje Color Guide. To orodje lahko omogočite v meniju Window. "Katalog cvetja" delujepo načelu barvnega kroga in izbere harmonične odtenke za trenutni ton. Če razporedite ploščo, lahko vidite različna načela za ustvarjanje barvnih kombinacij. Na primer, v skladu z načelom komplementarnosti so izbrani najbolj kontrastni odtenki, ki so na nasprotni strani obarvanega kroga.

Ohranjanje barvnih vzorcev

Poleg tega so v paleti barve senc za svetlobo, glavne pa so centrirane. Na tej plošči lahko najdete praktično vse harmonije, ki se uporabljajo v grafični teoriji barve. V procesu ustvarjanja gradienta jih lahko urejamo. Da bi lahko delali sočasno z vsemi paneli, je najbolj primerno, da jih postavite enega na drugega. Vzorci za gradient v Illustratorju so izdelani s pipeto. Če izberete želeno kombinacijo, jo lahko shranite s posebnimi ikonami v katalogu rož. Nato se bodo vsi izbrani odtenki pojavili v ločeni mapi v vzorčni plošči. In za tiste, ki poznajo teorijo o barvi in ​​so sposobni delati z barvnim kolesom, se lahko paleta »Spreminjanje barve grafike« zdi bolj udobna (Recolor je umetniško delo).

Kako ustvariti preliv

Preden lahko izpolnite predmet z gradientom v Illustratorju, ga morate ustvariti. To je mogoče storiti na več načinov. Prvi je uporaba palete lastnosti objekta. Imeti mora jeziček Gradient. V "Illustrator" se lahko odpre v meniju "Window". Ta paleta se najpogosteje uporablja za geometrijsko prilagoditevgradient. Tukaj lahko spremenite določene vrednosti, in da bi lahko uporabili rezultat, morate klikniti na posebno ikono v orodni vrstici. Poiščite ga na dnu, ob standardni paleti.
V zgornjem zavihku lahko enostavno izberete druge standardne nastavitve in predhodno shranjene gradiente. Privzeto so tudi v vzorcih. Večina novih gradientov se ustvari z urejanjem standardnih gradientov. To je zelo priročno in traja manj časa kot delo iz nič.

Značilnosti linearnega in radialnega gradienta

V Adobe Illustratorju sta še dve pomembni vrsti gradientov - linearni in radialni:
  • Linearni gradient je prehod z leve na desno.
  • Radialno - od sredine kroga do njegovih robov.
  • Vsaka vrsta ima svoje edinstvene nastavitve. Na primer, pri 100% radialnem gradientu kot rotacije ne deluje, ker je popolnoma okrogel. Ta funkcija deluje samo, če spremenite obliko elipse. Za linearno nastavitev bo spremenila smer črte, na kateri poteka prehod. Funkcija "Return Gradient" omogoča zrcaljenje barvne porazdelitve in orodje "Grid Gradient" v "Illustratorju" - ustvarja fotorealistične slike z učinkom glasnosti. Posebna mreža vam omogoča, da spremenite obrise predmeta, simulirate bleščanje in svetle barve. Mimogrede, že pripravljeni prehodi, npr. Zlati gradient "Illustrator", lahko prenesete na internet in namestite program.

    Struktura nagiba

    V bistvu je vsak nagib gladekprehod iz ene barve v drugo. Poglejmo iz česa je sestavljen, npr. Izberemo standardno črno-belo. Na plošči Gradient lahko vidite lestvico po meri, ki prikazuje barvni prehod. Dve točki navzdol po njenih robovih odsevata glavne barve, točka v sredini pa kontrolo, ki označuje prehod gradienta in njegove meje. Ko se premakne, se spremeni količina ene ali druge barve. V gradientih je lahko več barvnih in kontrolnih točk. Če kliknete na točko in jo povlečete navzdol, lahko presežek odstranite. Osnovne barve so enostavnejše za uporabo s standardno barvno palico ali ploščo. Če želite pri ustvarjanju gradienta doseči gladek prehod, se kontrolna točka odmakne od markerja. Ko se konvergirajo, se ustvari ostrejši in natančnejši prehod. Z nagibi lahko hitro in preprosto ustvarite zanimive učinke, vključno z glasnostjo. To pomaga oblikovalcem pri ustvarjanju ilustracij, zato je Adobe Illustrator tako priljubljen med umetniki.

    Sorodne publikacije