GPU v računalniku - kakšna je, sorte

V tem članku lahko dobite pojasnilo, da je grafična kartica v računalniku grafični procesor ali, kot pravi večina ljudi, grafična kartica. Lahko je vgrajen ali diskreten. Glede na vrsto kartice lahko najdete potrebno hlajenje in dostojno hrano.

Vgrajena GPU

Vgrajena grafična kartica se nahaja na matični plošči ali v procesorju. Dejstvo, da ta GPU v računalniku ne pomeni, da morate zagnati zahtevne igre ali kakovostne filme. Dejstvo, da so grafične kartice te vrste zasnovane za delo s preprostimi aplikacijami, ki ne zahtevajo velikih sredstev. Poleg tega ne porabijo veliko energije. Kar se tiče pomnilnika, integrirana grafična kartica v računalniku uporablja količino in frekvenco RAM-a. Večina uporabnikov uporablja te kartice samo za namestitev gonilnikov na diskretno grafično kartico.

Diskretna GPU

Diskretni pogled v računalniku - kaj je to? Za razliko od integriranega grafičnega procesorja so diskretne grafične kartice ločen modul, ki je sestavljen iz samega procesorja, več radiatorjev, hladilnih čipov pomnilniških čipov, kondenzatorjev in v primeru povečanega moči - vodnega hlajenja.


Takšne grafične kartice so lahko igre na srečo in pisarne. Na primer, od proizvajalca Invidia se razlikujejo v seriji izhodov. GT630 je pisarna, GTX660 pa se imenuje igranje. Prva številka predstavlja generacijo grafičnega procesorja in dvanaslednje točke v seriji. Številčenje do 50 serij pravi, da je oprema pisarniška, 50 do 90 igralnih kart. Poleg tega, večja številka, bolj učinkovit je čip v grafični kartici. Predpona v obliki črke "X" pomeni prisotnost igralne kategorije, saj imajo takšne grafične kartice potencial za pospeševanje. Prav tako potrebujejo ločeno dodatno moč, saj njihovi viri porabijo veliko energije. Sedaj obstaja splošna ideja, da je to GPU v računalniku.


Kar se tiče kartic proizvajalca Radeon, je njihov sistem identifikacije zelo preprost. V štirimestnem sistemu je prva številka odgovorna za generacijo, druga za serijo, zadnje dve številki pa za zaporedje modela. Razlika med uradnimi in diskretnimi predstavniki je točno to, kar so.

Normalna temperatura grafičnega procesorja v računalniku

Za normalno delovanje procesorja je treba ohraniti optimalno temperaturo, za vsako komponento pa svojo. Kot je za GPU, njena delovna temperatura običajno ne presega 65 stopinj. Čip lahko zdrži segrevanje do 90 stopinj, vendar je bolje, da tega ne dovoli, sicer bodo deli video čipa uničeni. Pri normalni temperaturi je odgovornih več komponent grafične kartice - to je termopasta, hladilniki, radiatorji in napajanje. Termopast je treba redno spreminjati, saj se sčasoma strdi in izgubi funkcijo hlajenja. Njegova zamenjava ne vzame veliko časa - samo odstranite ostanke stare paste in previdno nanesite novo.
Drug način,kako znižati temperaturo GPU v računalniku - to je kompetentna izbira hladilnikov. Vsaka igralna grafična kartica je opremljena s hladilniki od enega do treh kosov. Več kot je ventilatorjev, bolje se bodo hladilniki radiatorjev. Kot je za urad predstavniki, proizvajalci mesto na deske v bistvu samo radiatorji ali en hladilnik.

Moč za GPU

Vgrajeni grafični procesorji ne zahtevajo dodatnega prehranjevanja, vendar pa diskretni predstavniki zahtevajo močnejše napajanje. Officeove video kartice bodo dobro delovale z enoto 450 W. Za odstranitev grafičnega pospeševalnika bo potrebno napajanje, večje od 500 vatov. S kompetentno izbiro je možno v celoti razkriti potencial grafične kartice. Še posebej zato, ker bo hladilni sistem diskretne grafične kartice bolje deloval z zadostno količino električne energije. Prehrana igra pomembno vlogo. Brez GPU je nemogoče prikazati sliko na zaslonu. Če želite videti, kako je grafična kartica prikazana v sistemu, pojdite na nadzorno ploščo in odprite jeziček »Video adapterji«. Če se prikaže "Device not recognition", morate namestiti gonilnike za vaš grafični procesor. Po namestitvi gonilnikov bo model kartice pravilno prikazan na sistemu.

Sorodne publikacije