GDDR5 - Kaj je na grafični kartici? Peta generacija pomnilnika DDR SDRAM

Tisti, ki so se prvič odločili, da bodo zbrali svoje osebne računalnike, da bi razumeli svojo notranjost, so začeli naleteti na ogromno nejasnih izrazov. Ko odpremo pokrov ohišja, vidimo veliko žic, plošč, ventilatorjev, radiatorjev itd. Da ne bi povzročili čarovnika in ne stika s prijatelji, je lažje razumeti. Danes bomo govorili o tako zanimivem konceptu, kot je GDDR5. Kaj to, mnogi ne vedo, nekateri lahko predvidevajo, drugi se zavedajo in razumejo. Da ne bi zmedli bralca, je treba omeniti, da je GDDR5 pomnilnik. Na to, kar se uporablja in kje je, se bomo še naprej učili.


Video spomin

Da se nepovabljeni osebi ne bi takoj izročilo kup izrazov, je bolje pristopiti k drugi strani. Vsi vemo o matični plošči, ki se nahaja v ohišju računalnika. Vključuje procesor, napajalnik, grafično kartico, RAM in druge elemente. Poleg tega je spomin na sam sistem, obstaja tudi podoben koncept v grafični kartici.
Od tu se pojavi izraz - video pomnilnik. Dejansko je to enako RAM-u, vendar je posebej odgovorno za shranjevanje tistega dela informacij, ki je potreben za predvajanje slike na zaslonu. Za razliko od RAM-a celotnega sistema, se odziva le, grobo gledano, na video. Zato so bili video grafični čipi postavljeni na grafično kartico.

Kako začeti

Spoznavanje različnih RAM-ov se zahteva že od prve spremembe. Upošteva se najstarejša oblika "operativnega"Pomnilnik DDR Zdaj, verjetno ne najdete matičnih plošč s to vrsto. Obratovalna napetost je bila 25 voltov. Seveda, če pogledamo nazaj na vse obstoječe vrste, lahko varno trdimo, da je spomin na DDR porabil največ električne energije.


Sorta

Preden ugotovimo, kakšno vrsto GDDR5 na grafični kartici bo morala obravnavati raznolikost. Vrste RAM-a za ves čas so bile neštete. Opisovanje vseh nima smisla, zato bi morali iti naravnost do točke. Na splošno je operativna pomnilniška naprava prejela ime DRAM-a. Prvič je postala znana svetu med drugo svetovno vojno. Toda v svoji moderni manifestaciji pojavil leta 1966. Že dolgo časa so razvijalci in proizvajalci poskušali izboljšati RAM. Ena od prvih vrst je bila DR DRAM v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja.
Razvijalci pa so morali stalno povečevati hitrost in obseg RAM-ov. Po šestih poskusih se na trgu pojavi nova vrsta DDR SDRAM. Začelo se je razlikovati od prejšnjih sprememb visoke hitrosti prenosa podatkov (dvakrat). Ta vrsta je bila prvotno nameščena na grafični kartici. Sčasoma so se razvijalci odločili za uporabo RAM-a in čipov.

Osnova

GDDR5 naj bi bila posledica DDR SDRAM. To je peta različica, ki je bila ustvarjena za aplikacije. Ti softwares zahteva visoko pasovno širino. Predhodnik te možnosti je bil spomin na četrto generacijo. Oba sta temeljila na DDR3. Komunikacijski kanal se je podvojil, pojavili so se 8-bitni pufri širine. Zanimivo je, da so mnogi proizvajalci delali na to vrsto. Torej eksperimentalnokroga »zadel Hynix, Qimonda, Samsung in JEDEC. Presenečenje je bilo, da je z njimi delal tudi AMD. Delo je trajalo veliko časa, od začetka do konca pa tri leta. V tem času so razvijalci uspeli doseči odlične rezultate.
Nato se je veliko naučilo o GDDR5, kaj je in za kaj. Vendar ne bi vsakdo lahko uporabil ta spomin, saj so se njegove specifikacije še oblikovale. Tako so na začetku svojega potovanja čipi delali pri nizki napetosti 15 V, medtem ko je gostota znašala 05-2 GB. Frekvenca je dosegla 4000 MHz in po določenem času se je ta številka lahko dvignila na 7000 MHz.
Že leta 2009 je bil čip z gostoto 1 Gbit, leto kasneje - z gostoto 2 Gb /s. Zadnja možnost je nastala s procesom 50 nm. Do začetka leta 2015 je razvoj pripeljal do odličnih rezultatov. Gostota čipa je dosegla 8 Gbits, tehnični proces pa je bil aktiviran pri 20 nm. Takšen rekorder je bil pod vodstvom korejskega podjetja Samsung.

Specifikacija

Da bi izvedeli več o GDDR5, kaj je to in zakaj je potreben ta pomnilnik, je pomembno upoštevati glavne značilnosti, ki jih zdaj uporabljajo vsi proizvajalci. Kot je postalo jasno, je v imenu črke "G" odgovoren za koncept grafike. To pomeni, da je ta vrsta pomnilnika potrebna za delovanje grafične kartice. GDDR5 je bil izdan za dogovor o standardizaciji. Upravljana 8n arhitektura, s konfiguracijskim vmesnikom dinamike, kot tudi s tehnologijami, ki so omogočile povečanje hitrosti. En čip ima malo 32 bitov in ohišje ima 170 pins. Postopek je 40nm. Frekvenco lahko določimo z dvema indikatorjema. Če se prvi pokaževrednost je 1250 MHz, druga pa 2500 MHz, kar je dvakrat več. Proizvajalci pogosto navajajo različne frekvence, vendar bo hitrost prenosa vedno ista.
Glavna prednost novega izdelka je bila izboljšana pasovna širina. Za razliko od tretje generacije video pomnilnika, je peta začela delovati na širokem vodilu 128/256 bitov. Pomagalo je veliko prihraniti pri nekaterih kazalnikih. Da, GDDR3 je uporabil 512 bitov za vodilo. Takšen indikator je povečal velikost čipa, njegov paket in s tem stroške celotnega modela. Video kartice te vrste so porabile več energije.

Uvod

Zdaj vemo za GDDR5, da gre za video spomin, nad katerim so delali vodilni proizvajalci. Ni presenetljivo, da se je prvi model grafične kartice pojavil leta 2008 od podjetja AMD. To je postal ATI Radeon HD 4870. Predstavljen je bil v dveh različicah, različnih volumnih: 512 MB in 1 GB. Obstajajo tudi modeli Nvidia Geforce. GDDR5 je prišel takoj v seriji kartic, med katerimi so bili: GTX 550 GTX 560 GTX 580 GTX 590 GTX 660 GTX 680 itd. Hkrati je bil tu uvrščen kot OZP.

Sklepi

Če povzamemo vse zgoraj navedeno, je pomembno razumeti, da je minilo veliko časa od nastanka OCP. Video pomnilnik je bil razvit in oblikovan. Sedaj peta generacija ni najhitrejša med vsemi. Pred kratkim je znan še en tip - GDDR5X. To je dvakrat hitreje. Kljub temu je GDDR5 najbolj zahtevan pomnilnik, ne le kot komponenta grafične kartice, temveč tudi kot neodvisni pomnilniški čip MEMORY.
Sedaj glavnaNevarnost, ki lahko privede do izginotja te vrste spomina s trga, je, da se spomin ni nikjer drugje razviti in izboljšati. Poleg tega še ni bilo mogoče rešiti problema z visoko porabo energije. In čeprav je vrednost prejšnjih različic postala precej manjša, še vedno ne rešuje ničesar. Poleg tega, upoštevajoč najnovejše trende v overclocking, problem z visoko porabo energije je pomembna in akutalnaya.

Sorodne publikacije