Funkcija SUMIF v Excelu: primeri uporabe

Excel - nepogrešljiv pomočnik pri delu strokovnjakov, kot so ekonomisti, računovodje, finančniki, menedžerji, tehnologi in mnogi drugi. Pri zaposlovanju teh prostih delovnih mest so kandidati vedno bolj prisiljeni prestati preizkus znanja programa. Naloge preverjajo lastništvo VVR, sposobnost za izgradnjo konsolidirane tabele, poznavanje glavnih funkcij, med katerimi je nujno funkcija SUMIF. Zelo pomembna je. V Excelu je funkcija bistveno SUMIF pospeši proces računalništva, ko je potrebno izračunati količino enega ali več pogojev.

Bistvo funkcije

V Excelu funkcija SUMIF spada v kategorijo matematičnih. V nasprotju s preprosto funkcijo seštevanja lahko to izračunate samo za elemente, ki izpolnjujejo določene kriterije.


Argumenti te funkcije so:
 • Območje - vse celice, v katerih je treba iskati dano merilo
 • Dejansko merilo je stanje, pod katerim poteka seštevek (to je lahko besedilo, logični pogoji , datumi (kot so opredeljeni in časovni razponi) Uporaba določenih vrst meril ima svoje posebnosti, ki jih je treba poznati za njihovo uporabo pri delu
 • Obseg seštevanja je celica, katere vrednosti je treba sešteti
 • .

  Primer uporabe funkcije SUMIF z enim pogojem

  Za funkcijo SUMIF v Excelu je najpreprostejši primer izbira Povzetek Irvine z enim pogojem Za analizo je zagotovljena tabela (kot je prikazano na spodnji sliki), ki vsebuje informacije o tem, koliko, komu je stranka, v kateri je regija prodala naročilo.vodje podjetij.


  Te tabele se polnijo vsak dan. Konec meseca bo AK Shcherbakov moral vedeti, kakšen je skupni znesek naročil, ki jih je ta zaposleni prodal za izračun premije. V takih primerih se uporablja funkcija Excel SUMIF in se uporablja. Če želite izračunati, naredite naslednje:
 • Postavite kazalko v celico, v katero želite izpisati rezultat
 • Na traku izberite "Formule" - "Mathematical" -SUMIF. Odpre se okno Argumenti funkcij.
 • V polju določenega argumenta so izbrani potrebni podatki. V tem primeru mora obseg vsebovati priimke, zato je poudarjen stolpec s priimkom zaposlenih. Merilo je besedilo. Upoštevajte, da bo Excel prepoznal besedilo, če je v narekovajih. Vsota stolpcev bo stolpec stroškov naročil, ker je to kazalnik, ki ga je treba dobiti kot rezultat. Ko so vsa polja izpolnjena, se rezultat izračunov prikaže s pritiskom na tipko OK.
  Manager Shcherbakov A.K. je v zadnjem mesecu prodal izdelke po 54302 rubljih (polje "Vrednosti" v pogovornem oknu prikazuje rezultat pred pritiskom na tipko OK). V zgornjem primeru je mogoče videti, da lahko funkcija SUMIF v Excelu hitro povzame zahtevane metrike. Obstajajo primeri, ko se seštevanje ne izvede posamezno, temveč pod več pogoji. Od leta 2007 lahko Sumifs, ki funkcionalno razširi funkcijo SUMIF na Excel, povzamemo z več pogoji. Z različico programa Excel 2007, poleg uporabe priložnosti za uporabo drugihExcelova orodja, na primer filter.

  Funkcija SUMIF v Excelu: primer z več pogoji

  V zgornjem primeru je treba najti količino naročil, ki jih je izvršil upravljavec Vorobyov VI stranki IP Vaskov A. P. Tako so merila za izbiro dva: zaposleni in stranka . Kot v prejšnjem primeru postavite kazalec v celico, kjer bo rezultat. "Formule" - "Matematična" - Sumif. Prikaže se okno Argumenti. Napolnjena je nekoliko drugače od prejšnjega primera.
  Tu je obseg seštevanja prvi, je treba poudariti stolpec s stroški naročil. Spodaj so razponi pogojev, označite stolpce, ki jih vsebujejo. Izrazi so napisani kot besedilo, podobno kot v prejšnjem primeru.

  SUMIF z logičnim merilom (večje, manj, enako)

  Pogosto je treba kot merilo uporabiti ne določeno vrednost in obseg vrednosti je večji, manjši ali enak referenčni točki. V takih primerih se pri merjenju določenega pogoja podaja v dvojne narekovaje. Slika prikazuje, kako izračunati vsoto vseh naročil v vrednosti več kot 10.000 krmil.
  Podobno se funkcija uporablja v drugih pogojih, spreminjajo se samo znaki na področju meril:
 • = - enako (ne morete določiti);
 • - ni enak;
 • > = več ali enako;
 • V Excelu se pogosto uporablja funkcija SUMIF s kriterijem v obliki logičnega izraza.

  SUMIF z besedilnim merilom

  . Prej uporaba besedila kot merilo priFunkcije SUMIF. Iz posebnosti aplikacije je treba opozoriti, da naključje v besedilu morda ni natančno. Če želite najti znesek, ki ga je naročila Moskva in Moskva, se v polje vpiše vrednost merila "* mosk *". Izbira zvezdic vključuje delno ujemanje po kriteriju.
  Pri delu z besedilnimi kriteriji ni treba strogo upoštevati registra.

  Funkcija SUMIF z datumom kot merilom

  Primer datumov za funkcijo SUMIF v Excelu je mogoče predstaviti, če v izhodno tabelo dodate stolpec s datumi prodaje. Naj bo naloga vsota vseh naročil, izvedenih v letu 15102017 in pozneje.
  Primerjalni simboli se lahko spremenijo namesto določenega datuma, lahko pa se uporabi funkcija "danes". Funkcija SUMIF se uporablja za seštevanje vrednosti, ki se nanašajo na obdobja med dvema datumoma. Seveda, brez Excela, ritem dela v številnih panogah, ki je postavljen danes, ni mogoč. Izboljšanje tega programa je ključ do uspešne poklicne rasti za številne strokovnjake. Funkcija SUMIF ni zadnja pomočnica v vseh poklicnih prizadevanjih.
 • Sorodne publikacije