Format C: Kaj je ekipa? Formatirajte particije trdega diska

Kot veste, se ukaz "format c:", prvotno imenovan kot orodje MS-DOS, redno uporablja za računalniške sisteme Windows. Ne zmedite jih mnogi, da je Microsoftova podpora za MS-DOS že zelo dolgo dokončana, saj vgrajeno sistemsko orodje v obliki ukazne konzole temelji le na njenih načelih, nekaterih dejanj brez ukazne vrstice pa sploh ni mogoče izvesti, kot tudi dostop skritih funkcij sistema Windows. Nato razmislite o glavnih vidikih oblikovanja in njegovi praktični uporabi, nenazadnje z uporabo tehničnih komponent dodatnih uporabnih atributov.

Kaj pa ukaz "format c:"?

Kot je že jasno, je sam ukaz zasnovan posebej za delo s formatiranjem trdega diska, toda v tem primeru gre le za sistemsko particijo, v kateri je nameščen operacijski sistem (privzeto je Windows nameščen na disk "C", če ni drugače določeno) lokacijo, na primer pri namestitvi drugega OS v virtualno particijo).


Takoj želim opozoriti vse uporabnike v tistem trenutku, da se bo to orodje uporabljalo samo v ukazni vrstici. Za ukaz "format c:" obstaja nekaj dodatnih atributov, ki omogočajo aktiviranje teh ali drugih možnosti, odvisno od dejanja, ki ga želite izvesti pri formatiranju sistemske particije ali logične.

Področja uporabe skupine

Za začetek določite, ali je ta ukaz potreben, nato pa nadaljujte z njegovo praktično uporabo.
Oblikovanje diska mora biti večinoma izvedeno pri namestitvi operacijskega sistema ali ponovni namestitvi po kritičnih napakah ali virusnih učinkih, ko Windows ne more obnoviti delovanja ali odstraniti virusnih groženj. Ukaz lahko uporabite tudi pri particioniranju trdega diska v dodatne particije, ki uporabljajo diskpart (čeprav v tem primeru formatiranje pogona "C" ni izvedeno in ustvarjena logična particija). Dejanja s sistemsko particijo se izvedejo samo v zgoraj opisanih primerih. Včasih takšni ukrepi pomagajo obnoviti delovanje trdega diska.

Nekatere odtenke, povezane z začetkom oblikovanja.

Malo zmedeno od opisa ukaza "format c:", bi rad dvignil razpoloženje za bralce. Obstaja tako dobra šala, ko je telefonski klic poklican v službi za podporo: - Moja beseda ne deluje, kaj storiti? - Imate Word na CD-ju? - Da! - Napišite: "format c:" in pritisnite Enter. - In ali bo pomagalo? - Več in kako! Najbolj učinkovito sredstvo! Toda to je seveda šala. Dejstvo je, da v naloženem (zagnanem) sistemu, ne glede na to, kako poskusite, formatiranje diska (sistemske particije) ni mogoče zagnati. Windows samo ne bo to naredil (no, ne bo isti sistem dal dovoljenje za samouničenje?).
Zato je vprašanje, kako narediti "format c:" zmanjšano samo za prvo zagon iz USB pogona, nato pa pokličite konzolo in uporabiteekipa je že v svojem okolju. Včasih pa lahko srečate in nestandardne situacije.
Na primer, uporabnik je namestil dva Windows-sistema različnih modifikacij. Ena je na pogonu "C", druga je na disku "D". Oblikovanje razdelka "C" je mogoče narediti, če zaganjate v drugo sistemsko okolje s tem, da povabite ukazno konzolo.
Enako velja za primer, ko je računalnik namestil virtualni stroj z raziskanim "delovanjem", ki je popolna podobnost realnega računalnika, vendar v virtualni obliki.

Oglejte si vse atribute ukazne vrstice

Toda vrnite se v glavni ukaz "format c:". V ukazni vrstici lahko izvajate številne operacije s to funkcijo. Da ne bi opisali absolutno vseh uporabljenih atributov, lahko vsakemu uporabniku svetujemo, da si jih ogleda sam.
Preprosto odprite ukazno vrstico in vnesite ukaz "format /?". Po izvedbi se na zaslonu prikaže celoten seznam dodatnih atributov s podrobnim opisom vsakega od njih.

Praktična izvedba oblikovanja

Zdaj o praktični uporabi ukaza "format c:". Sistemi Windows tega ne bodo storili, ker razumemo, da je zagon narejen iz izmenljivega medija (namestitveni ali obnovitveni disk ali bliskovni pogon).

Vnos ukaza v njegovi standardni različici bo dopolnil oblikovanje odseka. Če nastavite dodatni atribut "/Q", bo to pripeljalo do hitre oblike. Naloga velikostigrozdov ali drugih posebnih ukrepov, ki jih povprečni uporabnik verjetno ne bo izvedel, tako da je doslej mogoče omejiti na tako preprost primer.

Oblikovanje pri ustvarjanju novih odsekov

Ustvarjanje novih particij in zagonskih medijev je videti veliko bolj zanimivo. Vendar pa ukaz "format c:" v tem primeru ne velja kot tak, vendar je lahko koristno poznavanje deljenja ukaza oblikovanja mnogim uporabnikom:
Ko uporabljate orodje "diskpart", morate včasih ustvariti particijo primarno z naknadno aktivacijo zagonske particije. Na enem od korakov in morate formatirati (lahko celo uporabite ročne opise želenega datotečnega sistema), ki uvaja dodatnega operaterja "FS", ki mu sledi, na primer, vrsta NTFS sistema. Če ne uporabljate takega kazalca, se bo formatiranje izvajalo ob ohranjanju trenutnega sistema.
Uporaba takšnih orodij včasih omogoča hitro spreminjanje formata diska z nečitljivega (RAW) na normalno. To je veliko hitreje kot poskušati spremeniti z istimi orodji operacijskega sistema. Če uporabljate skupni ukaz, če atribut "/U" ni bil prvotno določen, lahko prekličete oblikovanje tako, da vnesete ukaz UNFORMAT, ker je shranjena stara tabela za dodeljevanje datotek skupaj s korenskim imenikom. Vendar pa se taki ukrepi večinoma nanašajo na procese, povezane z izmenljivimi mediji in logičnimi particijami.

Na koncu

Tukaj je kratko in vse tose nanaša na ukaz za oblikovanje. Ni posebej obravnaval opisa vsakega uporabnega atributa, saj je večina uporabnikov v svoji praktični uporabi nepotrebna, vendar so potrebni predvsem sistemski administratorji ali strokovnjaki, ki se ukvarjajo s popravilom računalniške opreme (vključno s trdimi diski). Toda tudi zgornje splošno znanje katerega koli uporabnika vam bo pomagalo razumeti, zakaj je opisani ukaz potreben, pa tudi, kje je uporabljen. Vendar pa so situacije drugačne, zato ni vredno zanemariti uporabe oblikovanja v ukazni vrstici, še posebej, ker se skupni ukaz uporablja tudi pri ročnem ustvarjanju zagonskih medijev s pomočjo operacijskega sistema, ki izključuje uporabo programske opreme tretjih oseb.

Sorodne publikacije