En dolg, dva kratka Bios signala: kaj storiti?

Precej pogosta situacija se lahko imenuje problem, ko je računalnik vklopljen, uporabnik sliši iz sistemske dinamike en dolg in dva kratka signala BIOS-a. Istočasno operacijski sistem sploh ni naložen, uporabnik pa vidi črni zaslon (včasih lahko pride do sporočil, ki kažejo na težavo, vendar praviloma manjkajo). Kako tolmačiti takšno zaporedje signalov in kaj storiti, da bi popravili situacijo, preberite naprej.

En dolg, dva kratka BIOS signala: kaj to pomeni?

Začnimo s teoretičnimi informacijami. Pri vklopu stacionarnega računalnika ali prenosnega računalnika se opravi pregled vse "železne" opreme. To je primarni sistem BIOS (ali njegova posodobljena različica UEFI). Za vsak tak sistem je predvideno, da se uporabljajo strogo določena zaporedja signalov, ki lahko nakazujejo, ali je bilo preverjanje uspešno izvedeno ali da so bile ugotovljene težave z delovanjem ali inicializacijo opreme. Na splošno, da bi razumeli, v čem je težava, se morate sklicevati na tehnično dokumentacijo primarnega sistema ali vsaj prebrati, kar pomeni različne sekvence in kombinacije.


Na splošno, če uporabnik zasliši en dolg in dva kratka signala BIOS BIOS-a ASUS-a ali katerega koli drugega razvijalca primarnega sistema, lahko takoj ugotovimo, da z nameščenim "likalnikom" nekaj ni red. Žal sistem ne izda sporočil zlonamerne programske opreme.
Edinisituacija - sporočilo o odsotnosti priključene tipkovnice. Toda to velja predvsem za stacionarne terminale, saj se lahko na prenosnih računalnikih takšno sporočilo prikaže le, če vgrajena tipkovnica ne deluje. Priključite katerokoli zunanjo tipkovnico, na primer prek USB, in preverite, kako se sistem zažene.

En dolg, dva kratka bios signala: kaj storiti na prvem mestu?

Izdajanje takega zaporedja signalov ni vedno povezano s fizično okvaro nameščene opreme. Možno je, da je nekje na matični plošči samo odšel ali zamašil stike. Vse komponente so lahko v popolnem redu, vendar prah ali kontaminacija notranjosti računalnika lahko pripelje do dejstva, da nekateri elementi polnila preprosto niso določeni.

V najpreprostejšem primeru, če iz BIOS-a prejmete en dolg in dva kratka signala, morate takoj izklopiti računalnik in ga popolnoma izklopiti tako, da ga izključite iz električnega omrežja. Po tem je potrebno zadržati pavzo, da bodo preostali tokovi izginili (deset minut bo dovolj), nato s stranske strani matične plošče odstranite stranski pokrov ohišja računalnika in odstranite prah. Za to je primeren običajni sesalnik z minimalno sesalno močjo. Pri čiščenju morate biti zelo previdni, da ne poškodujete sestavnih delov, nameščenih na matični plošči in njenih lastnih, nato pa celotnega računalniškega sistemabo prenehal delovati. In zamenjava matične plošče - užitek ni poceni.

Težave z grafičnim čipom

V bistvu se v večini primerov, ko uporabnik zasliši en dolg in dva kratka bita BIOS-a, obravnava problem z grafičnim vmesnikom, saj je on tisti, ki je odgovoren za prikazovanje slike na zaslonu in v primeru napak v njegovo delovanje in težave pri nezmožnosti zagona operacijskega sistema.
V različnih različicah BIOS-a (in pri različnih razvijalcih) lahko takšno zaporedje signalov kaže tudi na različne napake. IBM BIOS na primer izda takšne signale samo, če je računalnik opremljen z grafičnimi karticami Mono /CGA. Ker pa takih čipov danes praktično ni, so takšne situacije zelo redke. V primeru BIOS-a AST se to zaporedje izda samo, če obstaja težava s pregledovanjem osebja. BIOS Compaq daje en dolg in dva kratka signala, pod pogojem, da inicializacija grafičnega vmesnika sploh ni mogoča. Enako velja za nagrado primarnih sistemov in Quadtel. Problem lahko rešite samo s fizičnimi sredstvi. Da bi to naredili, morate dobiti ustrezno grafično kartico iz ustrezne reže na matični plošči in začeti preverjati njeno učinkovitost na drugem računalniku. Če deluje, boste morda morali očistiti samo režo. Lahko jo poskusite vstaviti tudi v drug konektor. Če kartica ne deluje, jo boste morali zamenjati.

Možni problemi z RAM-om

Ampak ne vedno so težave povezane z grafičnimi adapterji.AMI BIOS na primer ustvari en dolg in dva kratka signala v primeru težave z RAM-om (zaporedje impulzov v kombinaciji 1-3 se uporablja za grafično kartico).
V tem primeru je treba pomnilniško vrstico, ko je napajanje izklopljeno, odstraniti eno za drugo, tudi po vsakem odstranjevanju računalnika in preveriti delovanje sistema. Ko se najde poškodovana palica in sistem se bo zagnal v normalnem načinu, ga bo treba zamenjati z zamenjavo s podobno opremo. Upoštevati bi moralo, kakšnemu RAM-u pripada RAM, prav tako pa moramo biti pozorni na značilnosti same matične plošče v smislu, da podpira standardne palice in največjo glasnost. V nasprotnem primeru ne boste mogli uporabiti največje glasnosti, saj jo določa matična plošča je lahko veliko manjša.

Kaj storiti, če težava ni odpravljena?

Toda predpostavimo, da se tako preproste metode ne morejo znebiti napak. Oglejmo si situacijo, ko Samsung prenosnik proizvaja takšno kombinacijo. En dolg in dva kratka bita BIOS-a zadostujeta za zaznavanje napak v strojni opremi, vendar ni vedno priporočljivo razstaviti napravo.
V nekaterih primerih je to veliko lažje, ker so lahko težave nepravilne nastavitve primarnega sistema. Če želite začeti, uporabite ponastavitev ustreznega razdelka, shranite spremembe in preverite, kako bo potekal prenos.Če taki ukrepi ne povzročijo rezultata, je lahko zelo verjetno, da bo posodobitev BIOS-a pomagala. Res je, da je za izvedbo takšnih dejanj potrebno poznavanje primera, da ne bi vodili in samega sistema vhodno /izhodne neoperabilnosti. Podobno rešitev lahko uporabimo tudi za stacionarne računalniške terminale. Toda to stanje se lahko nanaša predvsem na zamenjavo opreme ali namestitev novih komponent, ko zastarela različica BIOS-a ne more prepoznati sodobnih naprav. V tem primeru je posodobitev vdelane programske opreme najboljša rešitev za težavo.

Namesto naknadne besede

je treba dodati, da je v položaju, ko je zaradi sistemskega zvočnika zaporedje predstavljeno v obliki enega dolgega in dveh kratkih BIOS signalov, je mogoče načelno popraviti. Ker dejanski razlog za takšno obnašanje sistema ni izrecno naveden, je treba opisana dejanja izvesti natančno v vrstnem redu, v katerem so bili navedeni v omenjenem materialu. Ponastavitev in posodobitev je zaželena takoj, da se ne uporabi, ampak da ju zapustite v skrajnem primeru, če bodo metode fizične intervencije nemočne. Najprej pa očistite nepremično enoto iz prahu. To je prva stvar. Pri prenosnih računalnikih je primer težji, še posebej, če je naprava v garanciji. Če iz zgornjega predloga ne pomagate, se morate obrniti na pooblaščeni servisni center. In se izogibajte uporabi za zasebne trgovce, ki nimajo ustreznih izkušenj pri popravljanju računalniške opreme. Potem je lahko veliko več težav.

Sorodne publikacije