Elektronska knjiga fb2 - format, kako in kaj odpreti?

Oblike besedilnih datotek, ki so skupne mnogim uporabnikom in jih je mogoče brati na skoraj vsakem računalniku, so doc, txt ali pdf. Toda branje umetniške in tehnične literature se pogosto ukvarja z drugimi priljubljenimi razširitvami. Ko prvič poskušate brati take knjige, so uporabniki vprašani, kaj je fb2 za obliko, v kateri se odpre. Konec koncev, s pomočjo navadnih pisarniških aplikacij, kot tudi z vgrajenimi viri Windows in drugih operacijskih sistemov, je to nemogoče. Samodejno iskanje programov, ki lahko odprejo knjige s končnico fb2, ne daje vedno pozitivnih rezultatov.


Koristi formata

Standard fb2 (Fiction Book), ustvarjen v devetdesetih letih, je namenjen ustvarjanju elektronskih različic dokumentov in knjig, v katerih je oznaka za vsak element (informativna oznaka). Med značilnostmi, ki se razlikujejo od drugih formatov, je treba omeniti:
 • enostavnost ustvarjanja elektronskega dokumenta;
 • širok spekter bralnih programov v tem formatu v računalniku in na mobilnem telefonu;
 • prisotnost strukturne oznake z informacijami o knjigah in prilogah v obliki citatov, ilustracij za naslovnice knjig.
 • Še ena prednost, ki jo je treba opozoriti na odgovor na vprašanje, je, da je fb2 format in kaj odpreti je pomanjkanje specifičnega videza dokumenta. Datoteka bo prikazana, kot je določeno v nastavitvah programa za ogled. Torej, uporabniklahko prilagodite obliko e-knjige po vaših željah (npr. naredite veliko pisavo, rumeno ozadje in modra črka - taka kombinacija omogoča manj utrujene oči) brez spreminjanja samega dokumenta.


  Programi za delo s fb2 na računalniku z operacijskim sistemom Windows

  Eden prvih programov za odgovor na vprašanje, format fb2, je bila brezplačna aplikacija Cool Reader. Treba je omeniti, da se je prvič pojavil za platforme Android, potem pa je postal priljubljen na računalniku. Bralci opombe od drugih so poenostavljena oblika in veliko število podprtih formatov elektronskih dokumentov.
  Še en enostaven in brezplačen program za branje - FBReader. Skoraj popolnoma manjkajoč vmesnik, sestavljen iz več gumbov, je združen z možnostjo odpiranja najbolj priljubljenih knjižnih formatov. Poleg tega lahko s to aplikacijo knjige berete neposredno iz arhiva. Omogoča, da odgovorite na vprašanja, format fb2 in kaj naj se odpre na računalniku, in aplikacijo STDU Viewer. Med prednostmi njegove uporabe so:
 • sposobnost preprostega izbiranja in kopiranja besedila za shranjevanje zanimivih trenutkov;
 • sistem zaznamkov, ki ne spremeni samega dokumenta, vendar ga je mogoče z nameščenim pregledovalnikom STDU uvoziti v drug računalnik;
 • Prenosna različica aplikacije, ki mu preprečuje namestitev na računalnik za branje knjig.
 • Kako odpreti obliko na drugih operacijskih sistemih?

  Uporabniki naprav, ki delajo z drugimi operacijskimi sistemi, lahko odprejo tudi format fb2. Za računalnike z MAC OS to omogoča program Caliber, zs pomočjo katerih se e-knjige odprejo praktično s poljubno razširitvijo. Poleg tega se lahko program neposredno poveže s spletnimi knjižnicami, kot je Amazon.
  Če imate vprašanje: fb2 je format in kaj naj se odpre na vašem Android telefonu, uporabite isti program Cool Reader, ki ga je enostavno najti v Play Marketu. Če funkcionalnost programa ni dovolj, lahko prenesete še en "bralec" za Android - Essay Reader. Z njegovo pomočjo lahko spremenite prikaz informacij, shranite zaznamke in preberete skoraj vse priljubljene formate e-knjig.
  Za pametne telefone z iOS-om odgovorite na vprašanje: fb2 je oblika in kako jo odprete, omogoča aplikacijo Total Reader, ki ima približno enako funkcionalnost kot Cool Reader. Za lastnike mobilnih telefonov, ki delajo v sistemu Windows Mobile, bodite pozorni na bralnik knjig s frakcijami.

  Branje fb2 na spletu

  Ko ugotovite, je fb2 oblika programa, ki ga želite uporabiti za branje knjig, shranjenih v njem, lahko brskate po datotekah na spletu. Nobene aplikacije ni treba prenesti in namestiti, vendar boste potrebovali stalno povezavo z internetom. Med storitvami, ki omogočajo branje neposredno v brskalniku, je treba omeniti spletna mesta Magazon, ChitaiKnigi in BooksGid. Zadnja možnost pa ni le branje knjig v formatu fb2, temveč tudi povezovanje z brezplačno knjižnico.

  Sorodne publikacije