Dva načina za preverjanje temperature procesorja v Linuxu

Uporabniki računalnikov morajo spremljati vse informacije o svojem delu, da bi preprečili kakršno koli okvaro. Pogosto je pomemben parameter temperatura ogrevanja centralnega procesorja. In če v operacijskem sistemu Windows veliko truda spopadajo z nalogo pridobivanja želenih informacij, v Linux, njeno izvajanje je težko. Naslednji članek vam bo povedal, kako v Linuxu ugotoviti temperaturo procesorja.

Ugotovite temperaturo s programom lm_sensors

. Na splošno lahko ločite dva učinkovita načina za ugotavljanje temperature procesorja v Linuxu, ne da bi zapustili operacijski sistem. Prvi vključuje uporabo konzolne aplikacije lm_sensors. Poglejmo podrobno.

1. korak: Namestite

V večini distribucij je na začetku nameščen, zato namestitev ni potrebna. Če pa v sistemu nimate zahtevanega paketa, ga lahko dodate z naslednjim ukazom:


 • pacman -S lm_sensors(ArchLinux);
 • yum install lm_sensors(CentOS);
 • apt install lm-senzor(Debian);
 • zypper v senzorju(OpenSUSE).
 • V večini distribucij morate za uspešno namestitev najprej pridobiti privilegije superuporabnika. Druga možnost je, da zgoraj opisanim ukazom prepišete besedosudo .

  Korak 2: Konfiguracija

  Ko so vse komponente programa prenesene in nameščene v sistemu, jih je treba konfigurirati. Ta ukrep se izvaja preprosto, v "Terminal" je dovoljNaročite ukazzaznavanje senzorjev .

  Takoj po začetku ukaza bo potrebno podeliti različna dovoljenja za izvedbo enega ali drugega dejanja. Na vsa vprašanja je treba odgovoriti pritrdilno, vnesite besedo YES in pritisnite tipko Enter. Če želite odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja, ostane samo pritisnite gumb Enter za dokončanje nastavitve programa.

  & lt; skript async = "//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
  & lt ;! - fb_336x280_mid2 - & gt;

  & lt; skript & gt; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []). push ({});

  Korak 3: Preverite temperaturo procesorja v Linuxu

  Ko je program lm_sensors konfiguriran, lahko takoj nadaljujete s preverjanjem temperature procesorja in drugih komponent računalnika. Da bi to naredili, je dovolj, da izvedete ukazsenzorjevv "Terminalu".

  Takoj bodo na voljo informacije o vseh komponentah računalnika. Prva vrstica je ime same opreme. Procesor se tukaj imenuje CPU. Nato se v isti vrstici uporabi napetost. Mimogrede, v oklepajih lahko vidite najmanjše in največje vrednosti te spremenljivke. Malo nižje, ventilator prikazuje hitrost vrtenja hladilnika. Nato je želena spremenljivka temperatura procesorja v Lnuxu. Ibid, v oklepajih, lahko vidite kritični indeks te spremenljivke, ki se imenuje beseda crit.

  Če ugotovite, da je trenutna vrednost blizu ali nad njo, morate nujno razmisliti o popravilih. Pogosto pomaga spremeniti hladilnik ali termopast.

  S pomočjo preverite temperaturoprogrami PSENSOR

  "Terminal" - zelo specifična komponenta sistema, ki ni primerna le za vsakega uporabnika. Če ste ljubitelj grafičnega vmesnika, potem preverite temperaturo procesorja v Linuxu, bodite pozorni na program PSENSOR.


  & lt; skript type = "text /javascript" & gt;
  lahko blockSettings2 = {blockId: "R-A-271049-5", renderTo: "yandex_rtb_R-A-70350-39", async:! 0};
  if (document.cookie.indexOf ("abmatch =") & gt; = 0) blockSettings2.statId = 70350;
  Funkcija (a, b, c, d, e) {a [c] = a [c] || [], a [c] .push (funkcija () {Ya.Context.AdvManager.render (blockSettings2)}), e = b.getElementsByTagName ("script") , d = b.createElement ("script"), d.type = "text /javascript", d.src = "//an.yandex .ru /system /context.js ", d.async =! 0e.parentNode.insertBefore (d, e)} (ta, ta.dokument," yandexContextAsyncCallbacks ");

  Najprej jo uredite. V ta namen zaženite ukaz "Terminal"apt install psensor . Če želite začeti namestitev, morate dati dovoljenje. V ta namen vnesite črko Y in pritisnite Enter.

  Ko je namestitev končana, lahko neposredno odprete aplikacijo. Lahko ga zaženete na dva načina: preko sistemskega menija ali neposredno iz "Terminala" z izvajanjem ukazapsensor .
  Po izvršitvi ukaza se bo odprlo okno. Prikazal bo skoraj vse iste kazalnike kot pri uporabi prejšnjega programa. Samo tokrat je temperatura procesorja prikazana v liniji temp1. Tu boste videli tudi njegovo resnično, minimalno in maksimalno vrednost.

  Zaključek

  Na koncu bi rad povedal, da je bila v opisanih primerih preverjena temperatura procesorja v Linuxu Mint. Vendar pa se lahko vsa ta dejanja uporabljajo za druge podobne sisteme Debian.

  Sorodne publikacije