DirectX: kako preveriti na Windows 7 na različne načine?

DirectX je zbirka knjižnic in programskih orodij za reševanje nalog, povezanih z izdajo aplikacij in iger v operacijskem sistemu Windows. Na vsaki različici operacijskega sistema je nameščena določena generacija te programske opreme, ki ustreza zmožnostim nameščene grafične kartice. Vsaka naslednja izdaja paketa API vključuje vse zastarele knjižnice, tako da vam ni treba namestiti vseh izdaj v vrsti - samo namestite najnovejši paket. Ugotovimo, kako preveriti DirectX na Windows 7 na različne načine.

Standardne funkcije

V operacijskih sistemih Windows je vgrajeno posebno diagnostično orodje za DirectX, ki omogoča ogled informacij o sistemu, zaslonu, zvoku in vhodnih napravah. Do te aplikacije lahko dostopate na dva načina: z ukazom v oknu Zaženi ali z zagonom izvedljive datoteke. Upoštevajte obe možnosti.


Če želite preveriti DirectX na Windows 7, morate narediti naslednje:
 • Zaženite aplikacijo "Run". To lahko storite z uporabo menija Start in enakega imena v njem ali s kombinacijo tipk Win + R.
 • V oknu vnesite dxdiag in kliknite V redu, da zaženete želeno aplikacijo.
 • Po določenem času zbiranja informacij boste videli okno s statistiko in informacijami o sistemu.
 • Prvi zavihek "System" je vrstica "različica DirectX". Nasprotno, videli boste številko trenutne različice, ki je nameščena v računalniku.
 • Vendar ni nujno, da je različicaprikazana na prvem zavihku, ki jo podpira vaša grafična kartica. Če želite najti informacije o podprtih knjižnicah, morate odpreti zavihek »Zaslon«.
 • Bodite pozorni na razdelek "Vozniki" in linijo DDI za Direct3D. Nasproti tega elementa je generacijsko število paketa API, ki ga podpira vaša grafična kartica.
 • Zdaj veste, kako lahko preverite DirectX v operacijskem sistemu Windows 7 v dveh smereh - tisti, ki je nameščena na vašem računalniku, in tisti, ki jo podpira grafični pospeševalnik v vašem računalniku.


  Druga standardna različica

  Diagnostično orodje lahko izvajate tudi na druge načine. Najprej lahko odprete sistemsko particijo trdega diska in pojdete v imenik Windows System32. Na seznamu vseh datotek poiščite dxdiag.exe in ga odprite. Drugič, uporabnik lahko uporabi iskanje v meniju Start. Če želite to narediti, odprite meni in vnesite ime izvedljive datoteke. Ko se prikaže na seznamu najdenih zadetkov, ga zaženite. Na vse načine lahko zaženete aplikacijo in preverite različico programa DirectX v operacijskem sistemu Windows 7. Tudi opisane možnosti so primerne za vse poznejše različice operacijskega sistema, do 10.

  Programi tretjih oseb

  Če s standardnim pregledovalnikom niste zadovoljni, lahko uporabite pripomoček tretje osebe za preverjanje informacij o sistemu in opremi. Eden od teh programov je na primer priljubljena AIDA64. Preizkusno različico lahko prenesete brezplačno in z njo si ogledate različico programa DirectX v sistemu Windows 7. \ t Morate zagnati program in v glavnem imeniku zizberite element operacijskega sistema. V njej poiščite vrstico z imenom, nasproti katerega bo napisana nameščena različica.
  Če želite izvedeti, katero različico podpira vaša grafična kartica, poiščite razdelek DirectX in odprite kartico Video. Nato poiščite vrstico »Podpora strojne opreme«. Nasprotno, lahko preverite DirectX na Windows 7, ki ga podpira vaš grafični pospeševalnik.

  Sorodne publikacije