Digitalizacija 8 mm filma: metode, naprave, priporočila

Mnogi starejši generaciji ali njihovi dediči so preživeli tuljavo kinematografskih družinskih arhivov na 8-milimetrskem filmu, na katerem se snemajo domači filmi. Da te vrednosti ne bi izgubili, jih poskušajo digitalizirati in ohraniti spomin na preteklost. V ta namen je treba izvesti kvalitativno digitalizacijo 8 mm filma, kar bo zmanjšalo izgubo kakovosti osebja. Kako to storiti? Kako digitalizirati film doma? To lahko storite na več načinov, kot je opisano spodaj. Razlikujejo se v kompleksnosti zmogljivosti in kakovosti izvirne slike. Kaj je 8mm filmska digitalna naprava? To bo tudi podrobno opisano v članku.

Tehnična zbirka podatkov

Za digitalizacijo filma lahko obiščete eno od video trgovin, kjer opravljajo podobno delo. Res je, da bo ta strošek poceni: to ni povsem standardna storitev, ki je pridobljena večkrat na dan, poleg tega pa je precej naporen postopek.


Druga možnost je prenos gradiva iz filma na disk - to storite sami. Potreben bo le podroben akcijski načrt in delovna naprava (npr. Filmski projektor "Rus"). Obstaja več metod za digitalizacijo filma, med drugim:
 • snemanje z zaslona;
 • umik po posameznih okvirjih;
 • snemanje "objektiva objektiva".
 • Poleg tega bo vsaka od metod podrobneje obravnavana.

  Snemanje z zaslona

  Bistvo načina snemanja videa z zaslona je: projektor projicira sliko na improviziran zaslon,Kamera, ki se nahaja malo ob strani, jo odstrani. Za izvajanje metode morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:
 • Streljanje mora potekati ob popolnem zatemnitvi približno 2 metra od zaslona.
 • Projektor mora projicirati sliko iz majhne razdalje do zaslona.
 • Fotoaparat lahko priključite neposredno na računalnik, tako da se posneta slika prenese v prostor za shranjevanje. Tako bo shranil izvirno obliko in ne bo izgubil kakovosti.


  Za uporabo te metode digitalizacije 8 mm filma ni treba natančno prilagoditi obstoječe opreme (zlasti filmskega projektorja) ali spremeniti oblike izvirnega videa. In brez tega se pojavi kopija izvirne slike.

  Praktična izvedba

  Filmski projektorji so zdaj precej redki, najdemo jih v vseh arhivih ali v šolah, kjer se je ohranila stara materialna baza. Olajša dejstvo, da s projektorjem, ki ga prejmete, ni treba storiti ničesar, narediti konstruktivno spremembo. Ali je treba zamenjati strasti (pogonske jermene), ki bi lahko sčasoma razpokali, in jih mazati s silikonskim mazivom. Ni potrebno čistiti prahu in mazati samega projektorja. Vloga površine, na kateri je projicirana slika, lahko deluje kot velik list papirja (kar je najpomembnejše, da ni sijajna) in list ali poseben zaslon. Seveda lahko videoposnetek projicirate na belo steno, v tem primeru mora biti čim bolj gladka, brez očitnih zavojev, razpok in drugih napak. Objektiv projektorja in fotoaparata sta posebej nameščeni na majhnemrazdaljo od zaslona, ​​da povečate ostrino slike in da ne izgubite nasičenosti barv. Bolj ko je kamera iz projicirane površine, manj končne slike.
  Pomembno merilo za snemanje neposredno z zaslona je največje sovpadanje optičnih osi kamere in projektorja. Manjši kot je med temi osi, manj bo popačena slika, posneta z digitalnim fotoaparatom. Zaradi neidealne poravnave osi je lahko barva slike popačena. Del blizu kamere bo svetlejši od razdalje. Te pomanjkljivosti je skoraj nemogoče odpraviti, saj je delo z razsvetljavo zelo delovno intenziven proces.

  Prenos digitalizirane slike

  Za snemanje projicirane slike s projektorja lahko vzamete katerokoli videokamero. Bolje je, da ne uporabljate kamer tablet, pametnih telefonov in celo digitalnih fotoaparatov, da ne bi izgubili kakovosti slike. Najboljša možnost je digitalna video kamera. Ustvari datoteke v obliki, ki jo je mogoče takoj prenesti na računalnik brez izgube kakovosti. Lahko seveda uporabljate analogne kamere. V tem primeru je proces prenosa datotek v digitalno obliko bistveno bolj zapleten, saj bodo slike s takšne kamere treba digitalizirati s pomočjo TV-kartice ali z napravo za digitalizacijo video kaset. Poleg tega se snemanje z analogno kamero ne bo nikoli izkazalo za zelo kakovostno, ker bo slikanje vedno ovirano. Zato je bolje uporabiti digitalno video kamero takoj.

  Slabosti metode streljanja na zaslonu

  Kaj razlikuje slabosti te metode? Najprej nizka kakovost slike. Kljub vsem trikom s svetlobnimi, optičnimi osmi in rabljeno opremo vam uporaba te metode ne bo nikoli omogočila, da bi dobili najboljšo kakovostno sliko, ki ne opazi napak. Vrste napak:
 • zardevanje. Ker je svetlobna občutljivost videokamere veliko višja kot v človeškem očesu, se na digitalizirani sliki vidi utripanje. Kamera ima čas, da odvzame trenutek pomika okvirja, ki ni viden ljudem v očeh zaradi prisotnosti posebne naprave v projektorju, ki se imenuje zaklop.
 • Prilagodite osvetlitev. Digitalni fotoaparati to možnost samodejno nastavijo. Mnogi to delajo za delček sekunde. Pri običajnem fotografiranju to dejstvo izboljša le končno sliko. Ko ponovno posnamete sliko iz projektorja, to vpliva le na to, ker ko je fotoaparat konfiguriran, analizira ne samo sliko, temveč tudi črni zaslon, ki se pojavi, ko spremenite okvirje filma. Zaradi tega so v digitalizirani sliki nihanja svetlosti.
 • Prisotnost teh napak je povzročila, da so strokovnjaki za digitalizacijo filma debeline 8 mm izumili novo, učinkovitejšo metodo.

  Vlečenje z enim okvirjem

  Možno je doseči popolno gladkost in kakovost slike, če se vsak okvir posname posamično po formuli "1 video okvir = 1 okvir filma". To je bistvo metode digitalizacije slikovne frekvence. Res je, da je njegovo tehnično izvajanje težje kot prejšnji način digitalizacije filma, ker je treba rešiti naslednje težave:
 • Težave pri zajemanju okvirja v trenutku, ko se film ustavi.
 • Pregrevanje filma pri dolgem premiku ali počasnem gibanju platna.
 • Da bi rešili prvi problem, bo moral projektor konstruktivno izboljšati. V ta namen je projektor (rotacijski del) nameščen na majhnem projektorju, ki igra vlogo stikala. Pošlje signal računalniku, da posname okvir v pravem trenutku. To vam omogoča sinhronizacijo trenutka zajema.

  Težava se lahko pojavi, ko nastavite senzor. Da bi bilo njegovo delo pravilno, morate odstraniti zaklop kino projektorja. Zahvaljujoč temu času se lahko zajemanje okvirja poveča za skoraj 3-krat.

  Pregrevanje filma

  Da bi dosegli največjo kakovost slike po posameznih sličicah, morate doseči minimalno hitrost filma 10 sličic na sekundo ali manj. Čim počasneje se premika platno, tem bolj se segreje. To je veliko škode na filmu. Velika nevarnost, da jo razbijemo. Pravzaprav projektorji zagotavljajo zaščito pred pregrevanjem. V ta namen imajo termalni filter, ki prekriva projekcijo slike (luč svetilke), če hitrost pade na 5 sličic na sekundo ali manj. Problem je, da približno na tej hitrosti in morate streljati na način frame rate. Zato je treba odstraniti toplotni filter. Res je, da je vprašanje zaščite filma, nihče ne prekliče. Od pregrevanja se lahko shrani na naslednje načine:
 • neodvisno nadzoruje hitrost in izklopi svetilko na nenačrtovani zaustavitvi;
 • Namestite dodatno hlajenje, na primer v oblikiventilator;
 • zamenjajte žarnico z žarilno nitko z LED, ki oddaja enako svetlobo, vendar ima precej manj toplotnih izgub.
 • Kot ventilator lahko vzamete hladilno napravo sistemske enote računalnika. Dovolj je, da projektor upravljate v ročnem načinu.

  Načelo delovanja senzorja stikala

  Stikalo za preklapljanje je naprava, ki pošilja signal računalniku, da zajame okvir in gred, ki jo vrti. Lahko ga vzamete iz računalniške miške. Načelo delovanja senzorja je naslednje:
 • Senzor pošlje signal računalniku.
 • Računalnik zajame okvir.
 • Takoj, ko je okvir zajet, gred spremeni svoj položaj.
 • Okvir se spremeni in senzor ponovno signalizira računalniku.
 • Programi za zajemanje okvirjev na računalniku so prosto dostopni. Primeri takšne programske opreme so Bandicam ali Fraps. Res je, da je za pravilno delovanje zajemanja potrebno izvesti kontakte signala senzorja v računalniško miško.

  Odstranjevanje zaklopa

  Zaklop lahko odstranite na dva načina:
 • ga nežno odvijte iz projektorja;
 • ​​
 • za rezanje rezil, ki pokrivajo svetlobo svetilke.
 • Slednje je veliko lažje. Za njegovo izvedbo bodo potrebne le kovinske škarje. Res je, da po odstranitvi rezila uporabite projektor v normalnem načinu, to pomeni, da brez utripanja okvirjev ne bo delovalo. Takoj ko so potrebne izboljšave projektorja, lahko posnamete sliko iz filma in jo digitalizirate.

  Način digitalizacije "leče objektiva"

  Bistvo metode je, da fotoaparat postavite blizu objektiva projektorja in tako posnamete sliko. Za njegovo izvedbo potrebujete minimalne spremembe projektiranja v projektorju, in sicer morate zamenjati žarnico na manj zmogljivo. Slednje je narejeno zaradi zmanjšanja svetlobnega toka: večji je svetlobni tok, boljša je projekcija na večji razdalji, vendar je pri tej metodi razdalja med lečo projektorja in projiciranim področjem (objektiv kamere) minimalna.

  Namestitev fotoaparata in projektorja

  Projektor in videokamero je treba namestiti na eno togo zasnovo, ki vam omogoča spreminjanje položaja projektorja in kamere v prostoru (to je potrebno za združitev optične osi).

  Uporabljeni objektiv

  Objektiv, ki se uporablja v tej metodi digitalizacije filma, bi moral biti krajši fokus, saj je razdalja, na kateri mora biti osredotočena, zelo majhna. Objektiv iz katerega koli sistema teleskopa ali celo makro objektiv bo ustrezal.

  Digitalizacija črno-belega filma

  Če digitalizirate črno-beli film, morate med lečami fotoaparata in projektorja postaviti svetlobni filter, da se prepreči videz vinjete. Bolje je, da nastavite interferenčni filter, vendar je primerna tudi standardna rdeča.

  Značilnosti metode

  Pri uporabi objektivne objektivne metode digitalizacije:
 • se snemanje izvaja pri skoraj običajni hitrosti in pregrevanje ni grozno;
 • hitrostzasnova bo zmanjšana na 5 sličic na sekundo le, če je projektor dobro ogret; Če je projektor v hladnem stanju, se hitrost ne zmanjša;
 • Nezaščiten projektor se ne bo zagnal pri nizki hitrosti; bolje je, da ta parameter takoj nastavite na povprečje in ga nato počasi spustite.
 • Težko je določiti hitrost projektorja ob ušesu. V ta namen lahko snemate zvok in primerjate zvok tistega, ki je posnet v normalnem načinu projektorja.

  Zaključek

  Seveda obstaja veliko načinov za digitalizacijo videa, vendar so tisti, ki so opisani v tem članku, najpogosteje uporabljeni, zato je vredno na kratko izpostaviti prednosti in slabosti vsake metode. Prednosti streljanja z zaslona:
 • enostavnost streljanja;
 • ni potrebe po konstruktivni zamenjavi projektorja.
 • Slabosti te metode:
 • nizka kakovost slike v primerjavi z drugimi načini digitalizacije 8 mm filma.
 • Prednosti metode premika okvirja:
 • visoka kakovost slike.
 • Slabosti:
 • možnost pregrevanja filma;
 • potreba po resni nadgradnji filmskega projektorja.
 • Prednosti načina fotografiranja "objektivov objektivov":
 • visoka kakovost slike;
 • majhna verjetnost pregrevanja filma;
 • Ni potrebe po večjih spremembah projektorja.
 • V objektivnih lečah ni pomembnih leč, zato je najbolj optimalna za digitalizacijo filma. Tako digitalizacija filma sploh nitežko je ustvariti dom sam. Glavna stvar je, da sledite zgoraj opisanim nasvetom. Čeprav obstaja tveganje, da bi se videoposnetek uničil, je bolje, da se podjetje prepusti strokovnjakom, ki vedo, kako ravnati s takim materialom. Pričakovati je, da bo takšno delo zahtevalo precejšen znesek. V Moskvi lahko na primer minuto materiala v HD ločljivosti stane približno 350, zato je v nekaterih primerih digitalizacija filma sama po sebi lažja, cenejša in hitrejša, ne da bi pri tem uporabili strokovnjake iz različnih video salonov. Poleg tega je to zelo zanimiv proces.

  Sorodne publikacije