DAC, zvok: preskusna metoda

Vsak uporabnik računalnika se ne zaveda, kaj je dejansko DAC. Zvoke slišijo vsi, toda kako se obdeluje, kot se izkaže, si predstavljajte enoto. Pri obravnavi te teme se bo treba malo poglobiti v razumevanje narave zvoka in ga bodo naprave reproducirale.

Kaj je DAC? Zvok: osnove razumevanja

Nekateri napačno verjamejo, da je DAC osrednji avdio procesor. Deloma je tako. V resnici pa je DAC frekvenčno-analogni pretvornik, ki spremeni zvočni signal v vrsto, ki jo zazna človeški sluh.


Tukaj morate razlikovati med digitalnim in analognim signalom. Tehnologija, ki se uporablja pri "številki" ali pri digitalizaciji zvoka, vključuje metode obdelave programske opreme, zaradi katerih mnogi ljubitelji vinilnih posnetkov poslušajo podobne zapise na CD /DVD-jih ne le zaradi pomanjkanja specifične mreže, ki jo izdela diamantna glava predvajalnika, ko se dotika plošče. .
Analogna obdelava je bila prvič uporabljena v cevnih ojačevalcih in kasetah. Takšne naprave so še vedno zelo priljubljene med profesionalnimi glasbeniki, ki poskušajo zvoku dodati nekaj toplote.

Frekvenčne značilnosti

Zvok, DAC je transformabilen in neposredno reproduciran, odvisno od naprave za izhod signala, to je od zvočne kartice. Vendar to ni vse. Nedaleč od zadnje vloge akustičnih sistemov v obliki istih zvočnikov(zvočniki) in ojačevalniki.


Tukaj moramo razumeti, da noben sistem ne bo predvajal zvoka z možnostmi pod funkcijami zvočne kartice. Do zdaj, če ne gre za podrobnosti o delovanju takšnih naprav, so naslednje optimalne:
 • frekvenca vzorčenja pri 48 kHz (čeprav je standard 441 kHz);
 • Globina 24 ali 32 bitov (čeprav je standard 16 bitov);
 • bitna hitrost 320 kbps in več (čeprav je standard 128 kbps).
 • Dodatni parametri

  Kot frekvenčni parametri je treba upoštevati tudi dejstvo, da se lahko zvok DAC pretvori z uporabo parametrov zvoka, ki ga zaznava človeški sluh. Tukaj je vredno govoriti o tem, kaj lahko slišimo. Meje našega sluha so v razponu od 16 Hz do 20 kHz (včasih 22 ali celo 24, vendar je to redkost). Vsi glavni DAC-ji pa upravljajo zvok v tem območju. Sprehodimo se na metodo testiranja, ki jo je predlagal eden od priljubljenih internetnih virov.

  Predlagana tehnika testiranja DAC

  Preizkušanje zunanjih naprav namesto integrirane zvočne kartice se praviloma upošteva, ker naj bi bile po obsegu nižje v primerjavi z zunanjo strojno opremo.
  Načrt za visokokakovostni zvok DAC je preizkušen na podlagi tehnologije AudioDoctor FSQ 2006, ki je bila prvotno zasnovana za testiranje avtomobilskih avdio sistemov, vendar le nato prilagojena domačim pogojem. Naprave, imenovane DAC, so priključene neposredno preko vmesnika USB in z uporabo S /PDIFneuravnoteženi RCA izhodi (uravnoteženi izhodi XLR lahko pokažejo precej različne lastnosti).
  M2Tech HiFace Evo Converter, ki pretvori datoteke v najbolj berljivo obliko, ima ločeno vlogo. Obvezno testiranje je bilo izvedeno z uporabo gonilnikov ASIO.

  Ocena čipov DAC na zvoku

  Kaj je pokazalo rezultat? Ocena DAC za zvok izgleda takole:
 • ASUS Essence III;
 • Burson Audio Conductor Virtuoso 9018;
 • Cary Audio DAC100;
 • akord 2Qute;
 • Densen DenDAC 50;
 • Fostex HP-A8;
 • North Star Design Supremo;
 • OPPO HA-1.
 • Naročilo je precej pogojno, saj pogosto pogosto ni odvisno od zvočnih značilnosti, ampak od cene.
  Vendar pa Cary Audio na tem seznamu prikazuje najvišje stopnje za zvok in za razširitev stereo zvoka. Poleg tega ne pozabite, da ocena DAC s pomočjo zvoka vključuje nekatere nedokumentirane zmožnosti naprav te vrste.

  Uporaba zvočnih kartic

  Pretvorniki so zasnovani za uporabo v zvočnih karticah. Kako deluje DAC? Zvok (to načelo je potrjen) se reproducira na osnovi pretvorbe digitalnega signala v vhod v obliki binarne kode, katere vrednost ustreza določeni napetosti, toku in naboju.
  Naprave ADC delujejo po nasprotnem načelu. Toda če pogledate DAC, se zvok, katerega opis bomo obravnavali spodaj, reproducira samo na podlagi vhodne kode. Za njegovo zaznavanje sistem uporablja standardno tehnologijo PCM.Mnogi so verjetno opazili, da so standardne datoteke WAV točno določene kot PCM. Vendar je obstajala samo potreba po DAC. Zvoka, obdelave in predvajanja signala ni mogoče izvesti brez uporabe ustreznih programskih orodij, imenovanih kodeki. Ustvarjeni so samo tako, da zvočna kartica lahko prepozna vhodne podatke in predvaja zvok prek zvočnikov. Kodeki in pretvorniki v tem primeru delujejo kot nekakšen most med digitalno kodo in "železno" napravo (kot je način delovanja DirectX).
  Zvočne kartice, ki temeljijo na uporabi DAC, se v glavnem nanašajo na zunanje naprave, ne na odstranljive, ki so nameščene v režah na matični plošči, da ne omenjamo integriranih Intelovih zvočnih čipov ali Realtek Audio. DAC (zunanji zvočni modul) je sposoben obdelovati z lastnimi sredstvi (za to je in ustvaril). Toda za prenos obdelanega signala v napravo za predvajanje je potrebno, da deluje pravilno. In tukaj brez uporabe kontrolnih programov inicializacije, ki se imenujejo vozniki, ne more storiti.

  Gonilniki naprav

  Večina zvočnih kartic samodejno zaznajo kateri koli tipi operacijskih sistemov. Gonilniki so nameščeni iz lastne baze podatkov. Vendar pa lahko nekatere naprave zahtevajo ročno namestitev, ne le gonilnike, ampak tudi povezane kodeke (na primer K-Lite Codec Pack).
  Da se ne bi vključili v tovrstne postopke, za kateri koli DAC z dobrim zvokom, namestite ali posodobite gonilnike (posodabljanje)po možnosti s posebnimi programi samodejnega posodabljanja. Eden od njih je pripomoček Driver Booster, ki na začetku generira pritožbo na spletni vir proizvajalca strojne opreme in nato prenese najnovejši gonilnik naprave, ki se samodejno zazna in integrira v sistem.

  Programska oprema

  Obdelava zvoka prek DAC ni možna brez ustrezne programske opreme. O kodekih in gonilnikih so že povedali. Toda optimalna kakovost zvoka ali celo obdelava avdio informacij, kot menijo mnogi inženirji zvoka, ni mogoče izvesti brez uporabe programske opreme.
  Da ne omenjam namestitve gonilnikov, je priporočljivo, da imate v računalniku programe, kot je SoundMax. Takšni pripomočki, v nasprotju z istimi orodji operacijskega sistema, vam omogočajo bolj fino nastavitev. Za obdelavo zvoka je bolje uporabiti specializirane urejevalnike, ki lahko mimogrede celo spremenijo standardne nastavitve, vključno s hitrostjo vzorčenja in globino. Če so gonilniki ASIO4ALL nameščeni vzporedno, se lahko spremenijo značilnosti števila vzorcev (na primer 512, ki ustrezajo 10 ms zakasnitvi) v samem panelu za nastavitev zvoka, da ne omenjamo kakovosti zvoka (na primer nastavite vrednost na 44100 Hz, vendar recimo 48 ali 96 kHz).

  Mobilna strojna oprema

  Najboljši zvok v pametnem telefonu DAC se lahko oceni povsem samovoljno. Sodnik za sebe, ker za igranje enake nizke frekvence potrebujete ustrezen zvočnik s premerom 32 palcev. In od kje na telefonu ali tabličnem računalniku bo vzet? Todaprednost imajo proizvajalci, ki so prvotno postavljeni kot prvi rojeni na področju obdelave zvoka in ustanovitelji te vrste tehnologije. Sony Corp je torej živa potrditev. Pri izbiri naprave je priporočljivo, da so modeli bolj primerni s plastičnim ohišjem, saj je odraz zvoka v njih veliko večji glede na njegove lastnosti in raven. Kovinski ohišja, tudi če je nameščen najmočnejši pretvornik, so veliko šibkejši. To je posledica dejstva, da kovina absorbira zvok. Poleg tega je več prostora med glavno reprodukcijo zvočnika in zadnje platnice, boljši je odsev. Ampak ne pretiravajte, ker lahko prevelika vrzel povzroči pojav stranskih učinkov reverba ali refren, in preprosteje, izkrivljanje zvoka v njegovi prvotni različici.

  Dodatne značilnosti

  Kot je že jasno, DAC obdeluje zvok na podlagi digitalne binarne kode z uporabo sprememb napetosti in frekvence. Ampak tukaj je treba razumeti, da samo takšne lastnosti te vrste naprave niso omejene. Med vsemi parametri, uporabljenimi pri opisu kateregakoli DAC, je mogoče najti in veliko nejasnih vrednosti vzorčnih parametrov frekvenčno-valovne modulacije PCM. To je ravno osnovno načelo dela absolutno vseh pretvornikov. V najenostavnejšem primeru analiza vhodnega signala in njegova transformacija temelji na načelu seštevanja vrednosti napetosti, toka in naboja, ki lahko v digitalnem izrazu sprejme vrednost nič ali enoto (glede na pogojeuporaba binarne kode). Poleg tega je treba paziti na parametre kot bit, včasih tudi ločljivost ali korak kvantizacije, karakteristiko prenosa, frekvenco Nyquista (vzorčenje), obseg parametrov vhodnega signala, monotonijo, izhodne emisije, ko se podatki spremenijo v določenem časovnem obdobju, napaka premika med dejanskim signal in parameter, sprejeta kot "idealna", integralna in diferencialna nelinearnost odstopanja karakteristik, kadar obstaja razlika v prirastkih izhodnih signalov. Za DAC lahko en tranzistor, na katerega se nanaša signal, ustreza vsaki binarni vrednosti kode. Pretvorniki iz povezave so razdeljeni na vzporedne in zaporedne. Še vedno pa se obračajo na vozlišča električnega omrežja, v interakciji z izhodom. Večina naprav temelji na matriki R-2R, ki je ena izmed najpogostejših in trenutno uporabljenih struktur, ki uporabljajo samo dva upora, v razmerju 2: 1. Preskušanje DAC se tako zmanjša na dve metodi: določitev napetosti in toka v normalnem in inverznem načinu. S tem se doseže nespremenljivost parametra impedance in odsotnost kapacitivnih tokov. Toda pomanjkljivost je v tem, da je za referenčni vir glavni pogoj prisotnost zelo nizke impedance. Poleg tega ni mogoče uporabiti upora, ki je priključen na referenčni vir za dosledno signalizacijo. Toda v takšni povezovalni shemi praviloma ni potrebno ozemljiti. Omeniti je treba tako ločenoimenovana sigma-delta modulacija, ki je odgovorna za raven frekvence vzorčenja. Transformacija (kvantizacija) poteka v enem naboru, ki lahko v desetinah ali celo stotinah krat preseže osnovno frekvenco Nyquist. Interpolacijski filter, ki se uporablja v enem od korakov signalne transformacije, spremeni binarno kodno zaporedje z dodajanjem ničel za nizkofrekvenčne podatkovne tokove in enot za visokofrekvenčne. Ker je večina vodnikov aktivnih in reaktivnih, je največja natančnost pri testiranju dosežena le z uporabo najmanjše konture povratnih tokov, ki zmanjšuje induktivnost kablov in posledično zmanjšuje hrup. Na primer, lahko celo kitarske pedale učinkov. Kitaristi vedo, da je daljši kabel od kitare do "glasnosti", močnejše je ozadje. Prav to stanje najbolje ponazarja razumevanje vsebine vprašanja. DAC za nalaganje se lahko neposredno poveže. Za to pa je treba uporabiti dodatno napravo, kot je napetostni ponavljalnik ali obrnjeni OA, ki delujejo kot vmesni pomnilnik ali ujemajoča se naprava. Hkrati pa se je vredno posvetiti vprašanju ozemljitve vsakega vezja. Priporočljivo je, da za digitalne in analogne dele uporabite izdelavo ločenih poligonov, saj lahko hrup iz digitalnih komponent vpliva na analogni del omrežja. To se doseže z uporabo tankega prevodnika ali z uporabo dveh notranjih plasti skozi dvojno luknjo.

  Namesto izida

  so seveda razpravljali tukajnekatera znanstvena načela in celo tehnična vprašanja, ki jih povprečen uporabnik na splošno nima ničesar. Toda, če mislite, da je včasih poznavanje teorije lahko zelo koristno. Ista izbira zvočne kartice ne more storiti brez poznavanja glavnih vidikov, povezanih z načeli njenega dela in pravilnim delovanjem računalniškega sistema. Morda nekateri še niso spoznali, da je nizka kakovost zvoka, ki se reproducira skozi zvočnike, neposredno povezana z uporabljeno opremo. V tem primeru mora biti zvočna kartica, ki se uporablja za reprodukcijo transformiranega digitalnega signala v analogni obliki, le zunanji tip. Prav te naprave omogočajo, da slišite vse, kar se ne igra z integriranimi ali spremenljivimi pogoni. Domneva se, da je v 80 odstotkih primerov problem ravno to. Mimogrede, številne storitve, kot so iTunes, Spotify, ali kaj drugega, so "ostro" natančno z uporabo DAC. Obstajajo tudi posebne priklopne postaje v obliki zunanjih naprav, ki se povezujejo z iPod-i, da ne omenjamo drugih mobilnih pripomočkov. Ni treba posebej poudarjati, da akustični sistem in slušalke prav tako igrajo vlogo, saj bo navaden zvok iz zvočnika, katerega sposobnost je omejena na karakteristike zvoka na ravni 20-10000 Hz, preprosto nemogoča. Zato večine predlaganih naprav kot slušalk za mobilne sisteme ne bi smeli uporabljati. Če že ni več, zakaj ne bi poslušali glasbe iz slušalk K99, ki jih proizvaja AKG, ali pa uporabite podobne naprave iz Sennheiserja?Vendar pa je izbira precej velika. Kot je preizkušanje tehnologije, ki je štela nad razumevanje nemogoče, ne da bi vsaj osnovno znanje fizike, ki pojasnjuje naravo zvočnih valov, kot tudi za elektrotehniko, saj je ta disciplina predstavlja podlago za razumevanje nobenega električnega tokokroga. In seveda, da je bilo kratko navedene le osnovne informacije o signala pretvornik. Če želite več v celoti razumeli to vprašanje, je priporočljivo, da se glasi dodatno literaturo.

  Sorodne publikacije