CONFIG.SYS - značilnosti, zahteve in priporočila

V preteklosti je bil edini način za pridobitev nastavitev po meri, ko zaganjate računalnik, dve datoteki, shranjeni v glavnem imeniku zagonske diskete AUTOEXEC.BAT CONFIG.SYS. Te datoteke so še vedno potrebne za novo posodobitev za MS.DOS in Win, vendar se šteje, da v novejših različicah operacijskega sistema Windows niso več potrebne. To bi se zgodilo, če bi Microsoft spremenil način dela z DOS-om, vendar je do zdaj vse ostalo enako. Zato nadaljujejo delo s paketno datoteko AUTOEXEC in začetno konfiguracijsko datoteko zagona (CONFIG), ki jo ureja ukazna datoteka MS-DOS. V ta namen v ukazni poziv vnesite edit c: autoexec.bat ali c: config.sys.

Nekaj ​​teorije

Paketne datoteke so preprosto seznami ukazov. Mnogi uporabniki računalnikov, ki niso imeli težav s prenosom, se z njimi ne zavedajo zelo dobro in zmedejo med seboj datoteke CONFIG in AUTOEXEC. CONFIG je veliko več kot samo SYS. Vendar pa je isti seznam ukazov kot besedilna datoteka z navodili za računalnik. Obe datoteki sta si zelo podobni, imata veliko skupnega.


Ko je računalnik vklopljen, preveri vse diske, zunanje naprave in napolni pomnilnik. CONFIG.SYS dela veliko tega dela. Nekatere funkcije lahko obdeluje paketna datoteka. Vendar pa obstajajo pomembne naloge, s katerimi lahko upravljate samo CONFIG. Vedno je v ospredju ob zagonu računalnika.

Vgrajeni postopki BIOS-a

Ko računalnik zažene vgrajene postopke BIOS-a, koda v osnovnem sistemuI /O išče CONFIG, da bi ugotovil, kaj je potrebno storiti. To se dogaja nekoliko drugače na starih in novih računalnikih, vendar je načelo enako. CONFIG.SYS dobi priložnost, da opravi svoje delo, dokler DOS ne naloži svojega ukaznega procesorja. Del DOS-a je le tono kode za delo z diski in zaslonom, drugi del pa je paketni procesor. Ko uporabnik ali paketna datoteka vnese ukaz, procesor opravi opravilo.


CONFIG.SYS lahko ob nalaganju pomnilnika ali CD-ROM gonilnikov obvesti računalnik, dokler DOS ne izve, kaj se dogaja. Če je računalnik poskušal prenesti takšne elemente po končanem prenosu DOS-a, mnogi od njih ne bi delovali, CONFIG.SYS pa lahko prikaže procesor ukazov DOS in prenese zamenjavo:
Zelo malo jih uporablja zamenjavo paketnega procesorja na svojem osebnem računalniku, vendar je to mogoče storiti zelo preprosto, saj je napisala celotno pot takoj po ukazu shell =.

Reorganizacija datotek

Ker CONFIG SYS dos ima vse prožilce, prejme prvi signal, preden se začne DOS. Zato je vedno bolje dodati ukaze v CONFIG in ne v paketno datoteko, če ima uporabnik možnost urejanja. Mnogi programi, ki so običajno zapisani v računalnik v AUTOEXEC-u, se lahko dejansko namesti samo v CONFIG. Na primer, ukaze PATH lahko postavite v paketno datoteko, ki je skoraj vedno privzeta, vendar je najboljši način, da podate PATH, da jo zapišete v konfiguracijsko datoteko.
Po eni strani bo potustvarjen pred začetkom delovanja ukaznega procesorja, na drugi strani pa bo operater PATH potreboval nekoliko manj pomnilnika, ko bo postavljen v ukaz CONFIG SYS. Enako lahko rečemo o funkciji SET. Skoraj vsi uporabniki z AUTOEXEC-om imajo navodila na napačnem mestu. Najbolje je, da jih premaknete v CONFIG.

Prednosti optimiziranega zagona

Ena od prednosti paketne datoteke je, da deluje le, ko ukazni procesor zavzame položaj in lahko izvaja programe. Malo ljudi ve, da to lahko tudi konfiguracijska datoteka. Ne bo zaganjal Microsoft Worda ali spletnega brskalnika, vendar je sposoben izvajati takšno delo s pripomočki, ki spadajo v spomin in ostanejo tam. Pravzaprav bo vsak program, ki ga naloži CONFIG.SYS, navadno ostal v spominu. To naredite z ukazom INSTALL ali INSTALLHIGH. Slednje je bolje uporabljati pomnilnik. Tipične aplikacije, ki jih je mogoče prenesti v konfiguracijsko datoteko, vključujejo FASTOPEN in SHARE, obe v operacijskem sistemu Windows 95 ne delujeta. Toda mnogi drugi majhni programi se bodo dobro naložili v CONFIG. Če uporabnik zažene pripomoček v paketni datoteki z ukazom LOAD ali LOADHIGH, da ugotovi, ali deluje v CONFIG.SYS, je to slab poskus. To ne bo delovalo, morda ne bo uspelo. Če potrebujete eksperiment, najprej preprosto prenesite in preizkusite preproste operacije, nato naredite nekaj resnega.
Če želite preveriti ukaz INSTALL ali INSTALLHIGH v konfiguracijski datoteki, preprosto postavite vprašaj pred vrstico, ki vsebuje ta ukaz. Ko se računalnik zažene, bo uporabnik vprašan, ali ga želi aktivirativ tej vrstici. Če gre kaj narobe, znova zaženite računalnik, preskočite to vrstico, ko se prikaže, in nato uredite datoteko CONFIG SYS in odstranite dodeljeni znak.

Funkcijska tabela

Za uporabnike, ki delajo s programom CONFIG, je pogosto potrebno poznavanje vrednosti funkcij. Peljali smo jih na mizo:

FunkcijaVrednostiBREAK) Namestitev in čiščenje s podaljšanim skeniranjem CTRL + CCD in CHDIRSpreminjanje kataloga ali prikaz trenutnega

45)
CHCPPrikaz obstoječih naborov znakovCLS59)


COPYKopiranje datotek na pravo mestoCTTY


)
Računalniško krmiljenje s spremembo terminalske napraveDATUMVs Posodobitev tega datumaDELBrisanje datotekDIR


97)
Prikaži trenutni seznam lokacijEXITIzhod COMMAND in vrnitev na prejšnji programLH in LOADHIGHNalaganje uporabnosti v zgornji spominLOCK


122) Omogoči neposreden dostop do skladišča za shranjevanje in ekstrahiranje podatkov iz njega brez procesorjaMDOblikovanje mape ali mape
132)

POTIzboljšave Windows 95 mape bodo iskale izvršilne dokumentePROMPTSpremeni zunanjevrsta ukaznih vrsticRD in RMDIRUničenje mapREN in RENAMEUredi imena datotekSETPrikaz nastavitev okolja


174) TIMEPrikaži ali uredi trenutni časTYPEPrikaz besedila dokumenta
)


UNLOCKOnemogočanje neposrednega dostopa do diskaVERPrikaži številko različice operacijskega sistemaVERIFYSmer OS za zagotovitev, da so datoteke pravilno zapisane na disk z statusom preverjanjaVOLPrikaz oznake nosilca in serijske številke diska

Preverjanje konfiguracije

Ker so konfiguracije različne, je v praksi priporočljivo preveriti, katera različica DOS-a se uporablja. Postopek:
 • Kliknite na Windows-R, da odprete meni Run.
 • Vnesite cmd in pritisnite Enter za ukazno vrstico.
 • Vnesite cd in pritisnite Enter.
 • V ukazno okno vnesite urejevalnik config.sys, da odprete urejevalnik konfiguracijske datoteke.
 • Vnesite konfiguracijske možnosti za Config.
 • Himem je dispečer na visoki ravni, ki nalaga DOS in EMM386. Podpira razširjen pomnilnik, onemogočen z ukazom Noems.
 • S pomočjo ukaza DEVICEHIGH doda vse naprave, ki jih je treba prenesti v konfiguracijsko datoteko.
 • Vnesite LASTDRIVE = S, kjer je S zadnja črka pogona, ki ga želite uporabiti za DOS.
 • Dodajte ukaze v datoteko CONFIG SYS, da spremenite konfiguracijo in zagonski meni [MENU] MENUITEM STARTUP. To prikaže zagonski meni z zagonskimi in omrežnimi elementi.
 • Nato v datoteki vnesite [STARTUP] skupaj z vsemi ukazi, ki se bodo izvajali pod to postavko, na primer osnovno konfiguracijo v prejšnjem primeru, ki vam omogoča, da določite ukaze za različne konfiguracije na podlagi prihodnjih nalog.
 • Kliknite Alt-F in nato S, da shranite datoteko, nato izberite "Shrani".
 • Pritisnite Alt + F in nato X za izhod ali izberite Izhod iz menija.
 • Pridobivanje dodatnega pomnilnika

  Naslednji ukazi pomagajo računalniku, da zaganja program bolj učinkovito, kar omogoča več prostora za programe in igre MS-DOS. Prej poskrbite, da so na začetku datoteke config.sys tri obvezne vrstice:

  Če postavite DOS = HIGH, UMB v drugo vrstico, bo to prihranilo prostor, saj bo naložilo DOS v zgornji pomnilnik pred nalaganjem upravljalnika pomnilnika. Spodaj je primer iskanja paketne datoteke:
  Naslednji ukazi za udobje zaznavanja informacij so bili predstavljeni tudi v tabeli:

  Ukaz  Pojasnilo  DOS-u pove, naj prebere vrstice, vendar jih ne vrne na zaslon  SET SOUND = C: PROGRA ~ 1CREATIVECTSND  Nastavljeni zvok pove računalniku, naj pošlje vse zvočne dogodke, ki jih računalnik lahko da v tem imeniku  SET BLASTER = A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6  Obvestio nastavitvi nastavitev Sound Blaster, ki je dobra linija za igre ali druge programe, ki zahtevajo zvok (če je ta vrstica v autoexec.bat in vse nastavitve za zvočno kartico). A220 je naslov vrat 220 I5 - IRQ 5 in D1 - DMA 1. Te nastavitve so značilne za večino zvočnih kartic.  SET PATH = C: Windows, C:  Nastavi računalnik za iskanje v imeniku C: Windows ali root, uporabljeno v povabilu ni bilo najdeno  LH C: WindowsCOMMANDMSCDEX.EXE /D: 123  Vrstica, uporabljena za CD-ROM. Windows 95+, MSCDEX bo vedno v C: Windows COMMAND. V operacijskem sistemu Windows 3.x ali DOS se ta datoteka nahaja v imeniku C: DOS ali C: Windows. /D: 123 je ime gonilnika, ki je naložen v zgornji pomnilnik. Običajno /D: MSCD0001. Upoštevati je treba, da to ni voznik, ampak njegovo ime. Če spremenite to vrstico, jo morate popraviti tudi v config.sys na vrstici CD-ROM-a. Če se ti dve vrednosti ne ujemata, se pogon CD-ROM ne bo zagnal.  LH C: MOUSEMOUSE.EXE  Nalaganje gonilnika miške v pomnilnik. Vendar pa ne vsi miši uporabljajo iste gonilnike. To je lahko mouse.exe ali mouse.com, kot tudi mouse.sys, ki je naložen v config.sys.  C: DOSSMARTDRV.EXE /X  Prenesite pomnilniški pripomoček za disketni pogon smartdrive v pomnilnik. Dodatne informacije o tem pripomočku so na voljo na ukazni strani smartdrv.  DOSKEY  DOS prenesi DOSKEY v spomin  CLS
  316)

  MS-DOS za čiščenje zaslona  WIN  Potrebno za uporabnike z operacijskim sistemom Windows 3.x. Ta vrstica samodejno prenese Windows.

  Konfiguriranje konfiguracijemobilni telefoni

  Zaradi zasebnosti in varnosti je včasih treba onemogočiti MTP in PTP na mobilni napravi. Na primer, ko vrstica stanja pokaže, da je pametni telefon povezan kot kamera PTP. To se lahko zgodi s katerim koli zvezdiščem USB. Uporabnik ne bo vedel o zrušitvah, dokler se ne poveže z njim. Ta operacija se izvede z uporabo config. Če želite na primer zagnati Android 502 v Samsungu, storite naslednje:
 • Vključuje razhroščevanje USB.
 • Povežite se na USB.
 • Zavrtite napravo in potrdite rezultat.
 • Preveri v seriji emulatorjev sys usb CONFIG: $ with sh -c 'cat /data/property/persist.sys.usb.config' adb.
 • Odklopite kabel za ponovni zagon.
 • Povežite se na USB.
 • Po tem bo stroj samodejno priključen kot medij, nastavitve bodo ostale privzete s parametri setprop sys usb CONFIG diag adb: $ su sh -c 'cat /data/property/persist.sys.usb.config' mtp.
 • Po prekinitvi povezave se bo USB ponovno zagnal in postopek obnovitve mtp, adb.
 • Onemogočanje nepooblaščenih datotek na XP

  Ob zagonu računalnika so pogosto vključeni programi v ozadju, ki vplivajo na njegovo delovanje. Ogled seznama aplikacij bo pomagal razrešiti, omogočiti ali onemogočiti te datoteke. Meni Začetek XP vsebuje urejevalnik konfiguracije sistema, ki prikazuje aplikacije. Poleg tega okno Sistemska konfiguracija te programe registrira na zavihku Start. Konfiguriranje sistema CONFIG SYS za Windows XP:
 • V meniju Start vnesite sysedit.exe in kliknite "V redu", da odprete okna.Urejevalnik konfiguracije sistema.
 • Kliknite C: config, da odprete okno.
 • Pritisnite "Start", nato "Run".
 • Vnesite msconfig in kliknite V redu za prikaz okna "Konfiguracija sistema".
 • Pojdite na zavihek »Zaženi«, da si ogledate te zagonske datoteke in uredite njihovo delo.
 • Ponovni zagon računalnika brez prenosa funkcij

  Ta primer je sestavljen iz 24 MB RAM-a domačega računalnika z več konfiguracijami prenosa in paketno datoteko, ki skeniranje po potrebi prenese le uporabniku. Tako računalnik zapusti mesto v šivu RAM-a. Tipičen uporabnik uporablja to funkcijo za prenos perifernih naprav samo, kadar je to potrebno. Postopek:
 • Najprej prenesite vso programsko in strojno opremo.
 • Potem se spremenijo nastavitvene datoteke in autoexec.
 • Večina namestitvenih postopkov ne ve, kako ravnati s konfiguracijo večih konfiguracij. To bo prikazalo vse konfiguracijske spremenljivke v konfiguracijski datoteki. Preden začnete, izvedite BACKUP. Tabela delovanja:

  [MENU]  Zaženite datoteko z ukazom [MENU]. Sledijo različni elementi menija  menuitem = Igre  Vrstica menudefault določa, katero točko menija izberete, čas v sekundah. Če uporabnik ni izbral, se igre zaženejo po 10 sekundah  menuitem = Omrežje  Konfiguracijska datoteka mora imeti TAG za vsako postavko v menijuuporabnik Če v config nima ničesar, ampak samo v paketni datoteki, mora biti tudi konfiguriran.  menuitem = Igre & amp; Omrežje  Igre in omrežje  menudefault = Igre, 10  Oznaka [COMMON] je neobvezno in se lahko uporablja za ukaze, ki bodo ločeni za vsako konfiguracijo. Namesto ponavljanja istega ukaza v vsaki oznaki sledijo vsem oznakam z [COMMON] in dodajo pogoste ukaze  [Igre]  vse tukaj, da bi izpolnili zahteve igre  [omrežje]  Tukaj je vse za omrežje  [Scanner]  Namesti nekaj za skener  [Igre & amp; Network]  Tukaj je nekaj za igre in omrežje. V večini primerov bo vsak od zgornjih odsekov ponovljen. Predpišite naslednjo kodo.

  Namestitev po meri po meri

  Če želite to narediti, prilagodite datoteko Autoexec.bat, glede na to, da se NO vrne po SET PATH. Kazalec poti mora biti v eni vrstici. Če želite izvedeti, ali presega dolžino omejitvene poti, v ukazno vrstico DOS vnesite: pot, ki ji sledi ENTER, vrne operaterja poti. Tako se lahko prepričate, da je vse vključeno v paketno datoteko.
  BACKUP je predizveden pred vsemi spremembami. rem več konfiguracij Tabela pomembnih ukazov:

  rem večkratna konfiguracija  Začnite z rem.  PROMPT = $ P $ G  Ukaz PROMPT obvesti, da mora uporabiti zaukazno vrstico. V tem primeru bo $ P $ G naredil ukazno vrstico a:  Ukazna pot  C: & gt; Postavite vse, kar je na voljo za vse konfiguracije. Včasih lahko določite nekaj običajnih stvari, odvisno od tega, kako želite, da se prenesejo  IF% CONFIG% == Igre & amp; Omrežje GOTO igre  V tem primeru se prenese material Soundblaster. Če ima vaš računalnik malo pomnilnika, boste morda morali imeti določene zvočne naprave onemogočene in jih vključiti ločeno  GOTO% CONFIG%: Tukaj boste naložili igralne palice in //ali kar je potrebno za vaše igre. IF% CONFIG% == Igre & amp; Omrežje GOTO Network GOTO END  Če je konfiguracijska oznaka, ki jo je uporabnik izbral v konfiguracijski datoteki, Games & amp; Omrežje lahko prijavite na GOTO igre. Po končanih igrah ponovno preverite in pošljite v omrežje.  : Tukaj ponastavite omrežne ukaze. Raje ohranim svoje omrežne ukaze v ločeni .bat datoteki in od tukaj pokličem to .bat datoteko. GOTO END  To bo uporabniku preprečilo, da podvaja informacije v oznaki: Games & amp; Omrežje Ukaz GOTO% CONFIG% ukazuje datoteki .bat, da odpre TAG za konfiguracijo uporabniško izbrane datoteke config.sys.  : Optični bralnik naloži vaše skenerje tukaj GOTO END: END  Zdaj lahko postavite svoje oznake. Postavite COLON, ki mu sledi oznaka, popolnoma enako kot vnesite konfiguracijsko datoteko.  SET PATH = C, C: avjEABjdkbin, C: avjEABbin, C: avjEbodbc32, C: D2BIN, C: D2FUNCTION, C: D2SNASYSTEM, C: AJ1BIN, C: AZIP; c: CORELOFFICE7SHAREDTRUEDOCBIN  Ko končate vsak del oznake, uporabite GOTO END za izhod in se pomaknite na oznako END spodaj.

  Kot vidimo,dve datoteki z ikonami imata vlogo starega sveta MS-DOS-a, vendar še danes nista izgubili pomena. Če ima uporabnik programsko ali strojno napravo, ki potrebuje gonilnik, ki ni vključen v datoteko IO.SYS ali v register Windows, bodo morali uporabiti ukaze v datotekah CONFIG in AUTOEXEC.

  Sorodne publikacije