Bios meni: kako iti, vrednost predmetov in možnosti

Praviloma navadni ali začetni uporabniki računalnikov do nastavitev primarnega (I /O baza raje ne uporabljajo. Na eni strani se to lahko imenuje pravilen pristop, saj lahko spreminjanje nastavitev BIOS-a brez potrebnega znanja povzroči nestabilno delovanje računalnika. Kljub temu, kdor koli ne pove, je včasih mogoče določiti nekatere pomembne parametre, ki jih v operacijskih sistemih ni mogoče spremeniti s standardnimi metodami z uporabo menija BIOS (to ni nujno pomembno, če imate nameščen operacijski sistem Windows ali če Prednost nekaterih sprememb v Linuxu V nadaljevanju bomo na kratko pregledali nekatere najenostavnejše akcije in nastavitve, katerih znanje ne bo vplivalo na nobenega uporabnika


Kaj je BIOS in zakaj je ta sistem potreben?

Preden neposredno preidemo na opis obstoječih nastavitev in možnosti v primarnem sistemu, je vredno povedati nekaj besed o samem sistemu. Kaj predstavlja?
V bistvu je BIOS majhen čip, vgrajen v matično ploščo. V tem smislu se ne razlikuje od nobene druge komponente računalnika. Vendar pa je BIOS še vedno mogoče opisati kot poseben operacijski sistem v miniaturi, v katerem so vsi podatki, shranjeni na računalniku "žleza", vključeni v strojni del in ki je odgovoren za testiranje vseh komponent, ki so prisotne takoj po vključitvi računalnika, Posledično se signalizira eden ali več signalov, ki kažejo normalno delovanje vsehali težave z nekaterimi od njih.


Poleg tega meni BIOS računalnika ali prenosnega računalnika vsebuje nekatera orodja za nadzor za celotno konfiguracijo, ki se uporablja za optimizacijo računalnika ali celo overlokiranje (overclocking določene „železne“ komponente). Vendar navadni uporabniki običajno zahtevajo oddelek za naročanje zagonskih naprav, kar je najpogosteje povezano z vnovično namestitvijo operacijskega sistema. Oglejmo si o tem ločeno.

Kako dostopati do menija Bios na računalniku ali prenosnem računalniku?

Za nastavitev potrebnih parametrov je treba najprej dostopati do primarnega sistema. Če govorimo o tem, kako vstopiti v meni BIOS-a, je treba upoštevati, da je vse odvisno od razvijalca samega sistema in vrste računalniške tehnologije. Vendar pa se verjame, da se za stacionarne računalnike v večini primerov uporablja tipka Del, za prenosne računalnike pa se uporabljajo funkcijske tipke F2 do F12 ali kombinacija tipk Fn in Alt. Včasih pa lahko na glavnem oknu obstajajo tudi ločeni zavihki, ki povzročajo dodatne zagonske menije, ki imajo ustrezno nastavitveno točko za nastavitev primarnih sistemov.
Na splošno se takoj po vklopu računalnika ali prenosnega računalnika na zaslonu prikaže vrstica, ki opisuje vrstni red dostopa do parametrov BIOS-a, le za prikaz je lahko le ena do dve sekundi, zaradi česar uporabnik nima časa za ogled in zapomnite si želeno kombinacijo. To bo pomagalo pri zaustavitvi in ​​ponovnem zagonu. Ko se včasih prikaže opisna vrsticaPomaga pritisniti tipko za pavzo na tipkovnici. Vendar, če veste, na primer, vaš model laptop, na mestu proizvajalca lahko dobite vse potrebne informacije, vključno z dostopom do menija Bios notebook.

Glavni deli primarnega sistema

Poleg načinov vnosa primarnega sistema se lahko imena particij in možnosti BIOS-a v različnih proizvajalcih in razvijalcih take programske opreme bistveno razlikujejo.
Vendar pa bo z majhno razliko v katerem koli sistemu, obstajalo več osnovnih menijev Bios, vključno z glavnim odsekom, meni dodatnih parametrov, zagonski del, upravljanje porabe in meni za izhod. Kot dodatne možnosti, na primer v sistemih Phoenix, lahko najdete odseke za spremljanje zdravja PC-ja, upravljanje razporeditve obremenitev med komponentami sistema, optimizacijo itd. Načeloma lahko najdemo tudi podobne menije BIOS-a, ki jih preprosto ni mogoče najti. na glavni seznam.

Najenostavnejše konfiguracijske operacije

Zdaj je treba paziti na izvajanje najenostavnejših operacij, ki omogočajo dostop do različnih odsekov in nastavitev, pa tudi izbiro želenih možnosti. Številni uporabniki bodo morali vedeti, kako delati s sistemi DOS. Predvsem je veliko dejanj podobnih tistim, ki jih je mogoče izvesti na poveljniku Norton. Upoštevajte, da so dejanja miške podprta samo pri novih UEFI sistemih, BIOS pa omogoča samo uporabo tipkovnice.
Za premikanje skozi vse vrste menijev BIOS-a se ujemajo s puščičnimi gumbi in za izbiro nadzora alinastavi parameter - vhodni ključ. Poleg tega je za nekatere operacije mogoče uporabiti funkcijske tipke. Vendar, tako kot pri "Nortonovem dedku", so v najpogostejših spremembah BIOS-a, na dnu glavnega okna ali na desni strani menija predstavljeni namigi o izvršitvi ene ali druge akcije. Glavni parametri lahko vsebujejo več vrst vrednosti. Če je to vklopljeno ali izklopljeno, se uporabi ustrezen angleški jezik Enabled /Disabled. V vsakem primeru je parameter označen z izbiro puščice, nastavitve pa se izvedejo s pritiskom na tipko za vnos. Včasih je lahko tudi meni BIOS, ki ima na seznamu več skupin. S tipkami PgUp /PgDown ponovno izberejo želeno vrednost s poznejšo potrditvijo možnosti vnosa. Opomba: V nekaterih primerih mora biti strojna oprema, za katero aktivacija ni na voljo v upravitelju naprav, vključena samo zaradi parametrov primarnega sistema. Namestitev trenutnega datuma in časa pa je boljša le iz glavnega menija, saj sprememba teh parametrov v operacijskem sistemu morda ne bo delovala. Te vrednosti bodo prikazane, ko jih bo dal uporabnik, vendar se bo čas in datum sistema dejansko razlikoval, kar bo na primer vplivalo na namestitev nekaterih programov ali posodobitev operacijskega sistema.

Uporaba zagonskega menija Bios

Zdaj pa se pogovorimo o enem od najpomembnejših odsekov - meniju za nastavitev zagonske prioritete z izbiro ustrezne notranje ali zunanje naprave, ki, kot žeRečeno je bilo, da bo morda potrebno pri ponovni namestitvi operacijskega sistema iz izmenljivih medijev. Običajno se te možnosti nahajajo v razdelku Boot, možnosti nastavitve prednostne naloge pa se imenujejo Boot Sequence, Boot Priority itd.
V tem primeru nas zanima prva zagonska naprava (1st Boot Device), ki bo naslovljena na sistem ob zagonu, samoumevno, če ima zabeležen zagonski nalagalnik. Na primer, če želite dati prvi optični pogon, ga morate izbrati s seznama s tipkami PgUp /PgDown (ali s puščičnimi tipkami v meniju) in shraniti spremembe ob izhodu. Ampak s flash diski, to ni tako preprosto. Dejstvo, da so taki nosilci za vstavljanje v ustrezna vrata USB potrebni, preden je računalnik vklopljen, drugače jih v primarnem sistemu ni mogoče določiti. Pogosto se v meniju BIOS-a prikažejo situacije, v katerih sta prikazana dva enaka pogona, eden od njih pa ima atribut EFI kot dodaten. To pomeni, da je bil zagonski zapis izdelan tako, da so mediji prepoznani v UEFI sistemih. V standardni različici je izbran prevoznik s skupnim imenom.

Nastavitev in ponastavitev gesel

Razvrščeno je, kako odpreti meni BIOS in izvesti osnovne nastavitve. Zdaj nekaj besed o zaščiti primarnega sistema pred nepooblaščenim dostopom, da se izognete nenamernim spremembam nastavitev ali zaščitite računalnik.
V ta namen je v meniju BIOS na voljo razdelek za nastavitev gesla (geslo). Geslo za vstop v BIOS in spreminjanje parametrov - Nadzorniško geslo, uporabniško geslo za prijavo inmožnosti ogleda - Uporabniško geslo za zagon operacijskega sistema - Geslo ob zagonu. Kar se tiče ponastavitve gesel, je samoumevno, da se lahko spremenijo neposredno v parametrih BIOS-a.
Medtem ko je blokiranje dostopa kljub dejstvu, da se takšna gesla štejejo za najbolj zanesljiva in vdor praktično ne obstajajo, jih je mogoče popolnoma spregledati, potem ko je 10-15 minut odstranil CMOS baterijo, je odgovoren za napajanje čipa BIOS iz matične plošče. S tem boste končali in dokončali ponastavitev nastavitev na tovarno.

Shranjevanje sprememb in izhodov

Ker je bilo po določitvi zahtevanih parametrov in možnosti postalo jasno, je treba ohraniti spremembe. Za to seveda lahko uporabite meni BIOS, kot sta Exit (Izhod) ali Save & amp; Zaprite Setup, vendar je veliko lažje uporabiti tipko F10, nato pa vas pozove, da shranite spremembe ali zaprete brez shranjevanja.
Za potrditev uporabite tipko "Y" (Da), da prekličete - "N" (Ne). Po izhodu ni treba ročno znova zagnati, ker bo vnovični zagon računalniškega terminala ali prenosnika v samodejnem načinu.

Ponastavitev nastavitev

Kar zadeva ponastavitev nastavitev, je opisana metoda baterije nekoliko neprimerna. Če obstaja dostop do primarnega sistema, kar pomeni, da geslo ni nastavljeno, lahko uporabite element z imenom, kot je Load Setup Defaults ali podobno.
Takšne ukrepe je treba izvesti, ko uporabnik naključno ali namerno opravi nastavitev parametrov, ki so povzročili kršitevdela celotnega računalniškega sistema ali je začela dajati znake nestabilnega delovanja. Na splošno ni priporočljivo spreminjati nameščenih možnosti brez posebnega znanja neizobraženim uporabnikom brez potrebe. Namestite lahko samo zagonsko napravo ali vključite neuporabljene komponente "železa". Ampak za obravnavanje overlocking ni vredno v nobenem primeru, in celo celoten sistem bo prenehal delovati ali ne, matične plošče, procesor, RAM, itd

Re-Flashing

Kot vsak drug sistem BIOS bo sčasoma zastarel, zaradi česar bo namestitev nove in posodobljene opreme, ki nima podpore v BIOS programskem okolju, ni določena ali ni pravilno prepoznana. V tem primeru je priporočljivo osvežiti sistem, vendar ga je treba opraviti zelo previdno. Namestitveni program lahko uporabite za namestitev posodobljene vdelane programske opreme, če ta obstaja, vendar jo v večini primerov poiščete sami, pri tem pa izberete samo tisto, ki se popolnoma ujema s posodobitvijo trenutne različice. In prenos teh firmware je potrebno izključno s strani proizvajalca čipov in razvijalci take programske opreme. Če niste prepričani v svoje znanje, je bolje, da primer zaupate strokovnjaku, namesto da se lotite poskusov. Posledice so lahko katastrofalne.

Sorodne publikacije