ASUS: Obnovitev sistema: Nasveti za miške

Operacijski sistemi Windows, tudi če so nameščeni na stacionarnih računalniških terminalih, celo na prenosnih računalnikih, je treba po nekaterih kritičnih napakah pogosto obnoviti, kljub temu, da imajo vse najnovejše spremembe vgrajeno avtomatsko orodje za povrnitev. Nato si poglejmo primere okvar sistema Windows na prenosnih računalnikih ASUS. Obnovitev sistema zanje se lahko izvede na več načinov, vključno s stroški samega operacijskega sistema in proizvajalčevega orodja. V nekaterih primerih je priporočljivo, da prenosni računalnik postane občutek z uporabo vgrajenih naprav. Toda za povprečne uporabnike vam bomo dali vse možne možnosti.


Splošna pravila za obnovitev sistema na prenosnem računalniku ASUS

Začnimo s splošnim znanjem, ki ga potrebuje vsak lastnik ASUS prenosnika. Glavne metode, ki lahko sistem vrnejo v stanje delovanja, lahko imenujemo povrnitev operacijskega sistema v prejšnje stanje z izključno Windows in namenskimi zagonskimi diski ter popolna ponastavitev na tovarniške nastavitve. Za drugo metodo lahko uporabite bodisi vgrajeno orodje proizvajalca prenosnega računalnika bodisi zaupate takšna dejanja sredstev najnovejših različic sistema Windows. To velja samo za spremembe osmega in višjega. Takoj upoštevajte, da na prenosnem računalniku ASUS obnavljanje sistema Windows z drugo metodo in s pomočjo proizvajalca vrne napravo v stanje, v katerem je bilo ob nakupu. Hkrati pa vsepodatki o uporabniku uničeni. Pri uporabi orodij Windows lahko včasih shranite datoteke in mape po meri.


V katerih primerih ni mogoče vrniti?

Ker gre predvsem za orodja, za katera je poskrbel sam proizvajalec, je pomembno, da se jasno razume, da v nekaterih primerih popolne ponastavitve na začetno stanje ne bo mogoče izvesti. Še posebej, to velja za primere, ko je operacijski sistem sam enkrat ali dvakrat ponovno namestil uporabnik ali nekdo drug, zamenjal trdi disk, itd. Dejstvo je, da je v prenosnih računalnikih proizvajalca na trdem disku poseben razdelek, skrit pred očmi uporabnika, na katerem potrebno za obnovitev datotek. Razumete, da v primeru odstranitve tega dela ali zamenjave trdega diska ni vredno računati na to metodo. Toda izhajamo iz dejstva, da se nihče ni dotikal OS-a ali trdega diska.

Prejšnji koraki

Preden nadaljujete z obnovitvijo sistema Windows na pogonih ASUS, morate izvesti eno obvezno dejanje.
Ko vklopite prenosni računalnik, morate vnesti nastavitve BIOS-a z uporabo ključa, ki je naveden na začetnem zaslonu, odvisno od modela, F1 F2 Del ali kombinacije), pojdite v razdelek Boot, poiščite možnost Boot Booster, pritisnite Enter, da pokličete njen meni in nastavite neaktivno stanje (Onemogočeno). Nato morate shraniti nastavljene parametre (F10) in zapustiti BIOS, nato pa samodejno ponovno zagnati.

Obnova sistema z vgrajenim orodjem

AtZnova zaženite operacijski sistem, zdaj morate pritisniti tipko F9 (kot način za uporabo tipke F8, da prikličete začetni meni), nato pa se bo zagnal vgrajeno orodje za ponastavitev.
V oknu bo samodejno izbran valj za obnovitev programa Windows (omogočen EMS), za aktiviranje te postavke pa morate pritisniti Enter. Sledi obnovitev ASUS sistema, v začetni fazi katerega je potrebno izbrati jezik in se strinjati z brisanjem vseh podatkov na disku.
Zdaj, najpomembnejša stvar! Ko izberete particijo, ki jo želite najprej obnoviti, izberite prvo particijo in kliknite gumb za nadaljevanje. Po tem se prenosni računalnik lahko večkrat znova zažene, med obnovitvenim postopkom pa vas lahko pozove k vnosu podatkov. Ničesar za vstop! Sistem bo sam predpisal potrebne informacije.
Pustite prenosni računalnik na počitek za nekaj časa in počakajte na videz namizja. Opomba: Osebne podatke bo treba vnesti samo v fazi izbire uporabnika.

Uporaba standardnih metod

V primeru poškodbe particije s sistemskim orodjem, lahko pri zamenjavi trdega diska ali pri namestitvi druge različice OS (na primer Windows 10) spreminjate. To naredite tako, da na nadzorni plošči uporabite standardno particijo za obnovitev, tako da na seznamu izberete želeno začasno točko. Za prenosni računalnik ASUS je mogoče obnoviti Windows 10 in starejše različice osmih različic v smislu ponastavitve nastavitevv meniju z možnostmi nadgradnjo in obnovitev.
Popolno ponastavitev lahko uporabite v tovarniško stanje (operacijski sistem, ne prenosni računalnik z originalnim operacijskim sistemom) ali pa uporabite posebne možnosti prenosa za odpravljanje težav, vendar s shranjevanjem datotek po meri. Prav tako je lahko koristno uporabiti element za popravljanje zagonskih napak, če sistem iz nekega razloga ni naložen. Opomba: Če operacijskega sistema ne morete zagnati s trdega diska, boste morali uporabiti vse zagonske medije z namestitvenim distromom ali LiveCD za dostop do orodja za obnovitev.

Dodatne rešitve

Na prenosnih računalnikih ASUS obnovitev sistema z zgoraj navedenimi metodami ni vedno mogoča. V primeru, da ni posebej kritičnih napak, se lahko uporabijo nekatera diagnostična orodja. Na primer, ko začnete z izmenljivim medijem, lahko pokličete ukazno vrstico (ali tako, da greste skozi meni ali s hitro kombinacijo Shift + F10), nato pa uporabite orodje Bootrec.exe z dodatnimi atributi. Najprej lahko vnesete dopolnilo "/fixmbr" in "/fixboot" (brez narekovajev) v presledku po glavnem ukazu. Če to ne deluje, lahko prepišete zagonski nalagalnik z dodajanjem atributa //RebuildBCD. Možno je, da bo sistem lahko upošteval s preverjanjem trdega diska s pomočjo ukaznih orodij CHKDSK ali specializiranih programov, kot je HDD Victoria, ki se lahko izvaja tudi iz izmenljivih medijev.

Sorodne publikacije