Android 7: navodila, koristne funkcije, namigi

Android 7.0 Nougat danes lahko imenujemo najobsežnejša različica te platforme. Ta distribucija resnično prinaša veliko pomembnih izboljšav in izboljšav v primerjavi z 6,0 (Marshmallow), prav tako pa ponuja številne pomembne spremembe v uporabnosti. Kaj je novega v sistemu Android 7 za uporabnike?

Večje spremembe

Med najpomembnejšimi spremembami so zagonske bližnjice, ki omogočajo dostop do hitrega premora z dolgim ​​pritiskom, na primer snemanje videa ali sfira v aplikaciji kamere, ne da bi bilo treba zagnati celotno storitev. Namesto petih, je na seznamu sporočil šest hitrih stikal, če pa držite gumb za vklop, se v meniju za prekinitev prikaže možnost ponovnega zagona.


Navodila za "Android 7" so lahko na kratko predstavljena na naslednji način. Meni Nastavitve vsebuje nove zavihke, ki posnemajo vse možnosti, ki jih najdete v napravi. Poleg tega je dodan pododdelek "Podpora", ki je zasnovan tako, da pomaga neprekinjeno. Nekatere spremembe so bile opravljene tudi v splošnih nastavitvah, vključno z dodanim Smart Dispatch Managerjem z avtomatskimi in ročnimi možnostmi čiščenja. Pojavi se razdelek »Premakni«, v katerem so različne nastavitve gibanja in funkcije zaznavanja gibanja. Podpora za GIF je na voljo tudi v Googlovi tipkovnici.

Pregled operacijskega sistema Android 7.0 na kratko

Če poskušate na kratko opisati Android Nougat, lahko rečemo, da je to mobilna platforma, ki poglablja svoje korenine. Občutek stabilnosti tega OS je vsemočnejši že od 5.0 Lollipop. Torej, v različici 5, lahko vidite veliko manj težav z zmogljivostjo in vedno več pozornosti namenjamo videzu. Za Nougat 7.0 je značilna širitev funkcionalnosti, izboljšanje obstoječih funkcij in nadaljnje povečanje zmogljivosti Androida.


Treba je omeniti, da je Android 6.0 Marshmallow večinoma podpiral 5.0 Lollipop, vendar je prejel nekaj novih funkcij, kot sta DozeMode, API za branje prstnih odtisov in granulirano ločljivost. To je bilo celo leto in je obstajala različica 7, ki podpira oblikovanje glavnega zaslona in aplikacij iz prejšnje 6. distribucije, hkrati pa postavlja temelje za celotno funkcionalnost.
Med preučevanjem vodnika "Android 7 Nuga" lahko vidite, da ima platforma veliko več inovacij, kot se zdi na prvi pogled. Obstaja nekaj novih vizualnih funkcij, s katerimi lahko spremenite meni za nastavitve in območje za sporočila.

Način zaslona

Prvič, navodila za "Android 7" v ruskem jeziku so pomembna za nove nastavitve prikaza. Nougat ponuja razdeljen zaslon za Android. Razdeljen zaslon deluje tako v pokončnem kot ležečem načinu, pri čemer se dva okna spremenita in konfigurirajo samo v pokončnem načinu. Razvijalci aplikacij lahko nastavijo najmanjšo velikost in razmerje oken, vendar bo prikaz pokrajine prikazal nespremenjen standard 50/50.
Način delitve zaslona lahko aktivirate s klikom na gumb Pregled programa in izbiro"Zadnje". Omogočite ga lahko tudi tako, da kliknete bližnjico v plošči za izbiro aplikacij in jo povlečete na vrh zaslona. Dejanje gest lahko celo aktivirate, tako da ga lahko zaženete med pomikanjem po gumbu za pregled.
V tej nastavitvi se bo prva aplikacija pojavila v zgornjem oknu (ali levo, če ste v ležečem načinu) in lahko izberete drugi program s seznama, ki se bo samodejno prikazal. Če pa se v pojavnem oknu prikaže okno storitve, lahko kliknete »Domov«, da vzporedno zaženete drug program z začetnega zaslona.

Hitro preklapljanje med programi

Predstavitev navodil za "Android 7" v ruskem jeziku, tudi te posodobitve ni mogoče prezreti. Hitro preklapljanje je samo naključno med zadnjima uporabljenima programoma. Deluje v sistemskem načinu, tako da ga lahko hitro preklopite, ko ste v celozaslonskem načinu, in ga lahko uporabite tudi v sekundarnem ločenem oknu. Samo dvokliknite gumb za pregled aplikacije in preklopite med zadnjima programoma v sekundarnem oknu. Prisotnost hitrega stikala je verjetno najljubša od mnogih funkcij Nougat. To pomeni, da lahko izvedete trojno nalogo v večmodalnem načinu. Videoposnetek v YouTubu lahko na primer gledate v zgornjem oknu in hitro preklopite med dvema družabnima omrežjema spodaj. Ali pa si lahko ogledate e-pošto na vrhu plošče hkratipreklapljanje med aplikacijo za beležke in spletno stranjo v spodnjem oknu. Resnično izgleda osupljivo.
Izhod iz načina deljenega zaslona je tudi zelo preprost: povlecite črni delilnik na dno zaslona ali povsem premaknite odprto aplikacijo navzgor. Poleg tega lahko ponovno kliknete gumb za pregled programa in se prikaže v celozaslonskem načinu.

Območje za sporočila

Vendar pa niso vsi v Nueveu tako zmedeni. Nekatere nove funkcije so preproste in intuitivne, kar dokazujejo navodila za Android Droid 7. Območja obveščanja v tej različici platforme so se nekoliko izboljšala z odstranitvijo Google kart. Dobite več informacij in manj zapravljanja prostora. Podobno so povezana opozorila in hitri odzivi tako koristni, kar je čudno, saj se na Androidu niso pojavili do sedaj. Hiter odziv je le priložnost, da neposredno odgovorite na sporočilo, ne da bi popolnoma odprli aplikacijo. To je fantastična funkcija, ki vam prihrani veliko časa in vam prihrani neskončno preklapljanje programov. Poleg tega hitro ukrepanje presega preprost odgovor: lahko tudi kopirate, brišete, arhivirate in izvajate druga dejanja neposredno iz sporočil. Vendar te funkcije ne podpirajo vsi programi.

Sistem tunerja UI

Za uporabnike, ki imajo raje drsnik aplikacij za predogled sporočil, je omogočen način System Tuner UI Tuner, ki je omogočen z upravljanjem sporočil.Moč Uporabniški priročnik "Android", namenjen vklopu, izgleda takole. Za dodajanje System UI Tunerja v meni Settings (Nastavitve), samo kliknite in držite ikono za hitre nastavitve, dokler se ne začne vrteti in naprava ne zamegli. Sedaj ga boste našli na dnu menija. Ta način vsebuje tudi stikalo za označevanje zaslona in ikone v vrstici stanja.

Prilagodljive hitre nastavitve

Hitre nastavitve v orodju Android Navigator so bile prav tako nadgrajene. Na vrhu menija sporočil boste našli priročen seznam petih stikal. Vrstni red tega seznama lahko uredite, da izberete samo najpomembnejše bližnjice. Majhna puščica na desni strani vas bo popeljala do celotne strani podmenija "Hitre nastavitve", do katerega lahko dostopate tudi tako, da gestikirate z dvema prstoma od vrha zaslona. V tej različici Android je na voljo tudi več strani s ploščicami. Nekateri od njih takoj omogočijo ali onemogočijo nekatere nastavitve, kot so svetilka, Ne moti in Lokacije. Druge elemente, kot sta Bluetooth in Wi-Fi, lahko vklopite tako, da dostopate do mini menija neposredno v ploščici Hitre nastavitve. Z daljšim klikom na zgornjo ploščico se boste premaknili na zaslon z menijem s polno nastavitvijo. V njej lahko kliknete gumb "Uredi" v spodnjem desnem kotu, da preuredite ploščice ali jih zamenjate z drugimi. Seznam dodatnih možnosti je majhen: Cast, DataSaver, Invertcolors in Hotspot. Vendar pa lahko razvijalci zdaj za svoje QuickSettings ustvarijo ploščice po meriaplikacij, ki bodo zagotovo naredile širšo izbiro v prihodnjih mesecih.

Večjezična podpora in ozadje

Uporabne funkcije Androida 7.0 so se dotaknile tudi jezikovne podpore. Nougat vam zdaj omogoča namestitev več lokalnih jezikov, pa tudi osnovnih in sekundarnih, ter preprosto preklapljanje med njimi. To je velika prednost za dvojezične Android uporabnike in pogoste potnike. Različne preobleke, ki jih prijazno priskrbi Unicode 9, vam omogočajo, da namestite katerokoli sliko kot ozadje za namizje in ohranjevalnik zaslona, ​​da zaklenete zaslon. Isto sliko je mogoče postaviti v obe nastavitvi.

Optimizacija platforme

Pregled sistema Android 7.0 Nougat potrjuje, da sistem ni le zapleten v primerjavi s prejšnjimi različicami. Veliko dela je bilo opravljenega za pospešitev razvoja platforme. Razvijalci so naredili velike spremembe: od optimiziranja Chroma do nastanka GoogleFiber in projekta Wing Drop Delivery. Konfiguracijski meni je konfiguriran v operacijskem sistemu Android 7.0, dve pomembni spremembi pa sta dodajanje večplastnega menija v levo in podrobne informacije pod vsakim naslovom razdelka z nastavitvami. Prva je že poznana uporabnikom: to je enak mehanizem, s katerim ste navajeni, da se obrnete na Asistent Google in iskanje v mnogih Googlovih aplikacijah. Čeprav lahko dostopate kadar koli takoj, ko se spustite v podmeni Nastavitve, boste v zgornjem levem kotu videli novo ikono, ki nadomesti gumb "Nazaj". Kliknite nanj (ali povlecite levo) in lahko takoj odidetev katerem koli drugem delu menija nastavitev, ne da bi morali znova klikniti puščico. Tudi če te ikone ne vidite, na primer v razdelku »Napredne nastavitve Wi-Fi« ali na glavni strani, lahko še vedno povlečete v levo. To je priročna funkcija hitrega sprostitve, "tudi če je malo verjetno, da bi jo uporabljali pogosto.

Navodila za "Android 7": glavna stran

Osnovne informacije, ki jih vsebuje vsak del nastavitev, so zdaj prikazane na glavni strani. Takoj boste izvedeli, na katero omrežje Wi-Fi ali katero koli napravo Bluetooth, s katero ste povezani, koliko aplikacij ste namestili, kakšno količino shranjevanja podatkov ste uporabili in kdaj bo vaša baterija delovala. Morda je to manjši dodatek, vendar vam omogoča znaten prihranek časa. Na vrhu menija Nastavitve je novo območje »Predloge«, v katerem boste občasno pregledovali sporočila iz sistema Android o najrazličnejših podatkih. Ko dobite opomnike za uporabo glasovnega iskanja, registrirate prstne odtise, dodate e-poštne račune ali spremenite ozadja, lahko sledite tem korakom ali pa po lastni presoji prezrete predloge. Ko vklopite način Ne moti (ali več drugih možnosti, kot je FlightMode), boste na vrhu menija nastavitev videli trajni opomnik, v katerem ga lahko tudi izklopite. Vgrajen upravljalnik datotek v storitvi Storage & gt; Razišči, je zdaj rahlo ponovno kodiran in uporablja mozaično postavitev namesto seznama, predstavljenega v Android 6.0 Marshmallow. V Nougatu, ko sipojdite na stran o programu, ki ste ga sami namestili, lahko ugotovite, ali je bil prenesen iz Googla Play ali iz vira tretje osebe. To verjetno ni pomembno za večino uporabnikov, vendar bo pomagalo pri sistemskih napakah ali pomanjkanju posodobitev. Zvoki in opozorila imajo zdaj svoj namenski prostor nastavitev, telefon pa lahko nastavite na način "Polna tišina", da "Ne moti" hitrih nastavitev (vendar ne z gumbom za nastavljanje glasnosti).

Ne moti

Ne moti je bila ena najbolj zapletenih izvedb uporabne funkcije na Androidu. Nastavitve »Ne moti« vam omogočajo, da izberete možnosti: »Polna tišina«, »Samo alarm« in »Prednost« in nastavitve izjem. S slednjimi lahko dovolite določena sporočila, omogočite način Ne moti za določeno časovno obdobje ali za nedoločen čas, ustvarite samodejna pravila za vikende, večere ali ure dela ter blokirate pojavna okna na zaslonu.

Data Saver

Data Saver ni povsem nova možnost, toda zahvaljujoč temu lahko bistveno izboljšate upravljanje pripomočka. Ta funkcija vam omogoča, da preprečite dostop do interneta za aplikacije v ozadju, ko ste povezani s celičnimi podatki. Ko je funkcija za shranjevanje podatkov omogočena, boste na vrhu menija Nastavitve prejeli tudi velik opomnik. Omogočanje varčevalne funkcije, ki je na voljo tako za preklapljanje hitrih nastavitev kot za območje v nastavitvah, bo omejenosinhronizirate ozadje, ko ste povezani z Wi-Fi. Seveda lahko uporabite seznam dovoljenih aplikacij, za katere želite imeti neomejen dostop do omrežja (na primer e-pošto ali WhatsApp), tudi če je vklopljen DataSaver.

Brezhibne posodobitve

Android Nougat privzeto uvaja tudi koncept nadgradenj. To pomeni, da bodo novi podatki za Android 7 preneseni v ozadju in shranjeni v drugi sistemski particiji. Ko se posodobitev prenese ob naslednjem zagonu telefona, bo sistem prevedel particije in takoj boste dobili nove nastavitve, ne da bi izvedli običajen postopek prenosa, ponovnega zagona in namestitve.

Spremembe nedavnih aplikacij

Nedavni meni aplikacije je prav tako nekoliko spremenjen v operacijskem sistemu Android 7.0. Sistem Android lahko zdaj s seznama odstrani dolge nepotrebne storitve. Na vrh seznama zemljevidov je dodan priročen gumb »Počisti vse«, tako da lahko počistite nered in sporočite sistemu, da lahko zapre vse s tem povezane aplikacije.

Koristno za razvijalce

Navodilo za "Android 7" se lahko dopolni s kratkim opisom visoko specializiranih dodatkov. Nougat uradno dodaja podporo za API Vulkan, ki obljublja hitro, gladko in boljšo vizualizacijo igralne grafike. Razvijalci iger lahko preprosto izberejo višjo zmogljivost in kompleksnost Vulkana ali pa se držijo enostavnejšega, vendar manj intenzivnega standarda OpenGL. Android Nougat podpira tudi Java 8. Ta praksa jezik je pomembna samo za razvijalce, tako zavečina uporabnikov njegove posodobitve bo ostala neopažena.

Sorodne publikacije