Ali moram posodobiti svoj BIOS? Posodobi program

Mnogi uporabniki verjamejo, da je treba izvirni sistem V /I (BIOS), kot je program, nadgraditi. To ni ravno tako. Ali je treba posodobiti BIOS in bo šel še dlje. Ampak naenkrat je treba opozoriti, da če računalnik deluje brez treskav, tovrstne stvari kategorično ni priporočljivo, ker je povezano z zelo resnimi tveganji.

Ali moram posodobiti BIOS: možne situacije

Najprej mora vsak uporabnik jasno razumeti, da je vdelana programska oprema primarnega sistema integrirana v poseben čip na matični plošči in ne na trdi disk.


Poleg tega nadgradnja tega sistema računalniku ne omogoča povečanja produktivnosti. V nekaterih primerih proizvajalci poudarjajo, da lahko nova firmware preprosto poveča stabilnost sistema. Vendar je to predvsem posledica podpore novih naprav. Torej, zakaj nadgraditi svoj BIOS, če vam ni treba namestiti nove strojne opreme na vašem računalniku?
Še ena stvar je, ko uporabnik želi posodobiti računalniško strojno opremo, recimo, za namestitev novega procesorja ali terminalov RAM po najnovejšem standardu. V tem primeru je seveda potrebna nadgradnja. Toda proces posodabljanja same programske opreme, tudi če uporabljate poseben izvirni program za posodobitev Bios-a od razvijalca, ni tako preprost, kot se zdi na prvi pogled. Najmanjša neusklajenost, napaka v sistemu, skok napetosti - vse to lahkopovzroči prekinitev nadgradnje, kar bo povzročilo popolno okvaro celotne konfiguracije računalnika. To bo navedeno posebej.


Različice BIOS-a

V zvezi z vrstami primarnih I /O sistemov se trenutno razlikujejo vsaj trije: Phoenix;
 • AMI BIOS od ameriškega Megatrends Inc .;
 • UEFI BIOS je najnovejši grafični uporabniški vmesnik.
 • Prvi dve vrsti sta si zelo podobni, tako pri konfiguraciji kot po videzu vmesnika.
  Tretja vrsta se je pojavila pred kratkim in predstavljena kot grafični vmesnik z možnostjo nadzora miške. Nekateri celo primerjajo UEFI z mini-OS (delno je tako).

  Možna tveganja pri nadgradnji

  Vprašanje, ali je treba posodobiti BIOS, bi moralo upoštevati tudi morebitne težave:
 • Najprej je treba upoštevati le posodobitve, ki so zasnovane za določeno različico sistema in določenega proizvajalca matične plošče. Namestitev druge strojne programske opreme bo povzročila popolno invalidnost. In narediti obnovitev po vrsti rollback Windows ne bo delovalo.
 • Poleg tega je treba za prvi dve vrsti posodobitev izvesti samo zagon z izmenljivega medija in samo iz načina DOS.
 • Toda za različico UEFI se lahko program za posodabljanje Bios-a zažene neposredno v okolju operacijskega sistema. Praviloma se nadgradnja izvede samodejno po ponovnem zagonu računalniške naprave.

  Kaj morate vedeti pri uporabi programa za nadgradnjo BIOS-a

  Če govorite o obveznih pogojih posodobitve, morate najprej poznati različico primarnega sistema.
  Določite ga lahko tako, da označite čip na matični plošči, uporabite sistemske informacije, ki jih imenuje ukaz msinfo32 v ukazni vrstici Run, ali uporabite pripomočke ozke linije, kot je AIDA64 Express.
  Nato morate prenesti novo različico vdelane programske opreme s strani razvijalca in ustvariti zagonski medij. Ko se prijavite v nastavitve BIOS-a, uporabite meni Orodja, ki izbere pripomoček za nadgradnjo, nato pa se zahtevani nosilec namesti neposredno v razdelek za nadgradnjo in uporabi se datoteka posodobitve. Če uporabljate pomnilniško napravo USB, jo povežite z lokalnim računalnikom za prenos, po možnosti v vrata, ki se nahajajo neposredno na matični plošči (na sistemski enoti, zadaj, ne spredaj). Posebno pozornost je treba nameniti oskrbi z električno energijo. Med nadgradnjo morate izključiti vsako verjetnost padca napetosti ali zaustavitve računalnika. V ta namen namestite neprekinjeno napajanje s stabilizatorjem. In, seveda, nalaganje firmware je potrebno samo iz uradnih virov razvijalcev in proizvajalcev matičnih plošč, v strogem skladu z različico številke. V nekaterih primerih boste med prenosom morda morali izklopiti protivirusni program in ob zagonu pogona USB izklopiti dodatna vrata.

  Sklep

  Zato je odgovor na vprašanje, ali je treba posodobiti BIOS, samoumeven:na računalniku ni potrebna nobena namestitev nove strojne opreme, kar stara strojna programska oprema ne podpira, zato je bolje, da tega ne storite. Kakorkoli že, ne bo dosežen noben učinek. Toda, če je odločitev za nadgradnjo še vedno sprejeta, morate biti izredno previdni in izpolnjevati vse potrebne pogoje, sicer se ne bo mogoče izogniti težkim posledicam.

  Sorodne publikacije