1 Mbps - kaj je hitrost? Na kratko o bitih in bajtih

Za osebo, ki je daleč od te teme, so izrazi, ki označujejo hitrost interneta, zelo težko razumeti. Na primer, ponudnik ponuja internetne storitve s hitrostjo 1 Mb /s in ne veste veliko ali ne. Ugotovimo, kaj je to - Mbps in kako se meri hitrost internetne povezave.

Okrajšave za dekodiranje

Dobesedni prevod "Mbps" (mbit na sekundo) je megabit na sekundo. V teh enotah se največkrat meri hitrost povezave. Vsi ponudniki v svojih oglasih kažejo hitrost v megabitih na sekundo, zato moramo tudi te vrednosti obravnavati.


Koliko je 1 Mb /s?

Najprej upoštevajte, da je 1 bit najmanjša enota za merjenje količine informacij. Skupaj z bitom ljudje pogosto uporabljajo bajt in pozabljajo, da sta ta dva pojma popolnoma drugačna. Včasih pravijo "bajt", kar pomeni "bit", in obratno. Zato je treba podrobneje obravnavati to vprašanje.
Tako je 1 bit najmanjša merska enota. 8 bitov je en bajt, 16 bitov - dva bajta itd. Ne pozabite, da je bajt vedno 8-krat večji od bitov. Glede na to, da sta obe enoti zelo majhni, za njih v večini primerov uporabljata konzole "mega", "kilo" in "giga". Kaj pomenijo te konzole, se morate zavedati šolskega tečaja. Ampak, če ste pozabili, je vredno opomniti:
 • "Kilo" - množenje za 1000. 1 kilobit je 1000 bitov, 1 kilobit je 1024 bajtov.
 • Mega se pomnoži s 1000000. 1megabajt je 1000 kilobitov (ali 1.000.000 bitov), ​​1 megabajt pa 1024 kilobajtov.
 • "Giga" je pomnožena z 1 milijardo 1 gigabajt je 1000 megabajtov (ali 1 milijarda bitov), ​​1 gigabajt je 1024 megabajtov.
 • S preprostimi besedami je hitrost povezave hitrost pošiljanja in sprejemanja informacij s strani računalnika v eni časovni enoti (druga). Če hitrost vaše internetne povezave znaša 1 Mb /s, kaj to pomeni? V tem primeru to pomeni, da je vaša internetna hitrost 1 megabajt na sekundo ali 1000 kbit /sekundo.


  Koliko je to

  Mnogi uporabniki verjamejo, da je Mbps veliko. Pravzaprav to ni res. Sodobna omrežja so tako napredna, da ob upoštevanju njihovih zmogljivosti 1 Mbps sploh ni nič. Tukaj je izračun take hitrosti na primeru prenosa datotek iz interneta. Upoštevajte, da je Mbps megabajtov na sekundo. Vrednost delite na 1 na 8 in dobite megabajtov. Skupaj 1/8 = 0125 mb /sekundo. Če želimo prenesti glasbo iz interneta, potem, če je ena skladba "tehta" 3 megabajta (običajno toliko skladb in tehta), jo lahko prenesemo v 24 sekundah. To je enostavno izračunati: 3 megabajta (teža ene skladbe) je treba razdeliti na 0125 megabajtov /sekundo (naša hitrost). Rezultat je 24 sekund. Vendar to velja le za običajno pesem. In če želite prenesti 15GB film? Poglejmo:
 • 1500 (megabajtov): 0125 (megabajtov na sekundo) = 12000 (sekund).
 • Prenesite sekunde minut:
 • 12000: 60 = 200 minut ali 333 ur.
 • Tako pri internetni hitrosti 1 Mbps smov 333 urah bomo lahko prenesli film v velikosti 15 GB. Tu sami presodite, ali je dolga ali ne. Glede na dejstvo, da internetni ponudniki v velikih mestih ponujajo internetne hitrosti do 100 Mb /s, bi lahko v istem obsegu prenesli film v samo 2 minutah in ne 200. To je 100 krat hitreje. Če se zanašate na to, lahko sklepate, da je Mbps nizka hitrost.
  Vendar je vse relativno. V vsaki oddaljeni vasi, kjer je težko celo ujeti GSM omrežje, je kul, da imate internet s tako hitrostjo. Vendar pa v veliki metropoli z veliko konkurenco med ponudniki in mobilnimi operaterji tako šibko internetno povezavo ne more biti.

  Zaključek

  Zdaj veste, kako določiti hitrost interneta in nekoliko razumeti merilne enote podatkov. Seveda, zmedenost z njimi je pljunek, toda glavna stvar, ki jo je treba zapomniti, je, da je bit osmi bajt. Predpona "kilo", "mega" in "giga" dodajajo le tri, šest ali devet ničel. Če se razume, potem vse postane na mestu.

  Sorodne publikacije