UX design - kaj je to? Kaj dela oblikovalec UX? Razlika med UI in UX-zasnovo

UX design - kaj je to? Industrija uporabniškega vmesnika trenutno raste hitro, vendar je UX-design še vedno popolnoma nov svet za večino vodilnih delavcev in menedžerjev. Cilj tega področja je povečati zadovoljstvo uporabnikov z izdelkom, izboljšati uporabnost, dostopnost in interoperabilnost. Združuje tradicionalno zasnovo interakcije človek-računalnik in preučuje vse vidike vmesnika interakcije z izdelkom ali storitvijo.


UX oblikovalci igrajo ključno vlogo pri izboljšanju osnovnih potreb končnega uporabnika in poskušajo ustvariti izdelek, ki navdušuje občinstvo. To pa vodi k zdravemu donosu naložb in pomaga ohranjati rastoče podjetje ali organizacijo.

Kaj počne UX Designer?

UX oblikovalci preučujejo in ocenjujejo, kako se uporabniki nanašajo na sistem, gledajo na stvari, kot so enostavnost uporabe, zaznavanje sistemske vrednosti, uporabnost, učinkovitost in učinkovitost. Oblikovalci UX upoštevajo tudi podsisteme in procese znotraj sistema. Na primer, lahko raziščejo postopek naročanja na spletni strani E-trgovanja, da ugotovijo, kako enostaven in ugoden je postopek nakupa izdelkov s spletnega mesta. Lahko se poglobijo v proučevanje komponent podsistema, na primer, da ugotovijo, kako uspešne in prijetne so izkušnje uporabnikov, ki izpolnijo vnosna polja vspletni obrazec.

UX design - kaj je to? Koncept tehnologije

Pomemben koncept v oblikovanju UX je proces, s katerim uporabniki oblikujejo izkušnjo. Ko potrošnik prvič naleti na izdelek, se ustvari trenutni vtis, ki se sčasoma spremeni. V tem procesu se zaznavanje, ukrepanje, motivacija in spoznavanje združijo v uporabniško izkušnjo. Ta proces povzroča čustvene reakcije, ki v veliki meri določajo, ali je izkušnja pozitivna ali negativna.Oblikovalci UX skušajo ustvariti dejavnike, ki namerno vplivajo na postopek. Za to razvijalec UX razmišlja o treh kategorijah vprašanj: kaj, zakaj in kako. Zakaj - vključuje motiviranje uporabnikov, da sprejmejo izdelek in ga želijo imeti v lasti. Kaj - kaj lahko ljudje počnejo z izdelkom in njegovo funkcionalnostjo. Kako - se nanaša na oblikovanje funkcionalno dostopnega in estetsko prijetnega načina. Oblikovanje UX se začne s kategorijo "zakaj", nato definira "kaj" in končno "kako" ustvariti izdelke, s katerimi lahko uporabniki dobijo smiselne vtise.

Zgodovinska retrospektiva

V primerjavi z mnogimi drugimi disciplinami, zlasti s spletnimi sistemi, je oblikovanje UX relativno novo. Izraz »uporabniška izkušnja« je uvedel dr. Donald Norman, raziskovalec v kognitivni znanosti, ki je prvi opisal pomen uporabniško usmerjenega oblikovanja - idejo, da morajo oblikovalske odločitve temeljiti na potrebah potrošnikov. Od objave tega koncepta se je začela zgodovina UX-oblikovanja.
BNeodvisnost od dela v zagonu ali velika UX-oblikovalka je neposredno vključena v proces, da bi izdelek postal koristen in prijeten za ciljni trg podjetja. Postopek ustvarjanja izdelka vsebuje več pomembnih korakov:
 • potrošniške raziskave;
 • oblikovanje izdelka;
 • testiranje;
 • realizacija.
 • Razmislite o vsakem od njih podrobneje.

  Raziskave strank: kaj naj začnem z oblikovalcem začetnikov?

  Analiza potrošniške publike in opredelitev potreb vključuje komuniciranje z dejanskimi uporabniki na ciljnem trgu. Kje začeti z začetnikom? Če predmet raziskave obstaja le hipotetično in še ni ustvarjen, je predmet razprave podobni izdelki konkurenčnih podjetij, njihove prednosti in slabosti. Če izdelek že obstaja, so potrošniki vprašani, kako se ljudje počutijo, ko navigirajo na spletnem mestu s trenutnim dizajnom, je preprosto najti potrebne informacije, kako so strukturirane strani. Ločeno je kakovost pisne in grafične vsebine ocenjena kot splošni vizualni vtis mesta. Za ta del postopka se lahko uporabijo naslednje metode:
 • vprašalniki;
 • razprava v fokusnih skupinah;
 • spletne ankete;
 • analiza nalog.
 • Pomembno je opozoriti, da če je izdelek produkt oblikovalskega razmišljanja in ni povezan z njegovo zasnovo in izvedbo z uporabniško izkušnjo in povratnimi informacijami, to ni posledica oblikovanja UX.

  Oblikovanje

  Razvoj hipoteze oblikovanjavključuje idejo o tem, kako se lahko novi izdelek ali storitev prilagodi, preden se stranka že obnaša (to se kaže v raziskavi uporabnikov). Oblikovanje izdelka se osredotoča na funkcionalnost in enostavnost uporabe, namesto na to, kako izgleda. Na tej stopnji se uporabljajo naslednje metode projektiranja:
 • informacijska arhitektura;
 • okvir;
 • izdelava prototipov.
 • Testiranje

  Testiranje vključuje preverjanje, ali so spremembe, izvedene v fazi projektiranja, redne in skladne z njihovim poslanstvom. To je odličen način, da se odpravite težave ali težave uporabnikov, ki niso bile vidne v fazi načrtovanja, preden so začeli z delom v fazi izvajanja. Obstajajo različne metode testiranja:
 • testiranje a /b;
 • uporabnost;
 • testiranje uporabnikov na daljavo.
 • Izvajanje

  Izvajanje pomeni tesno sodelovanje z razvijalci spletnih strani, da se doseže končni cilj. Strokovnjaki za izdelavo spletnih strani si prizadevajo oblikovne ideje spremeniti v pravo spletno stran. Pomembno je, da razvijalci delajo v skupini skozi celoten proces, da bi ta končna faza postala bolj učinkovita in optimalna.

  Kaj je izkušnja?

  Spletne strani in aplikacije postajajo vedno bolj zapletene, ko tehnologija napreduje. Kar je nekoč bilo enosmerno statično okolje, je postalo razširjena interaktivna izkušnja. Ne glede na to, kako se je proizvodni proces spremenil, je uspeh spletne strani, kot prej, odvisen le od enega: kakouporabniki zaznavajo. "Ali mi ta stran daje vrednost?" Je enostavno uporabljati? Lepo je biti tu? «- To je vprašanje, ki ga uporabniki zastavljajo pri interakciji s proizvodi podjetja in temeljijo na tej izkušnji, praviloma sprejemajo odločitev o nakupu. Uporabniški vmesnik (skrajšano UX) v oblikovanju - kaj je to? Tako se oseba počuti ob interakciji s sistemom. Sistem je lahko spletna stran, spletna aplikacija ali namizna programska oprema. V sodobnem kontekstu se to pogosto imenuje interakcija med človekom in računalnikom. Koncept uporabniške izkušnje zajema vse vidike interakcije končnega uporabnika s podjetjem, njegovimi storitvami in izdelki. Pomembno je razlikovati celotno zasnovo projekta od uporabniškega vmesnika, čeprav je uporabniška izkušnja izjemno pomemben del oblikovanja. Prav tako je treba razlikovati med UX in uporabnostjo: glede na definicijo uporabnosti je to atribut kakovosti uporabniškega vmesnika, ki zajema enostavnost treninga, učinkovitost, užitek, vizualno sprejemljivost in estetiko oblikovanja.

  Strokovne kompetence

  Oblikovalec UX je odgovoren za vse zgoraj opisane korake in njihovo izvajanje. Obstajajo številne poklicne kompetence, ki veliko pozornosti namenjajo usposabljanju oblikovalca:
 • vodstvo;
 • komunikacija;
 • vodenje projekta;
 • Učinkovita interakcija s skupino.
 • Te poklicne značilnosti so zelo pomembne za uspešno delo.

  Kakšna je razlika med oblikovanjem UX in UI?

  Oblikovalci uporabniškega vmesnika(UI) se osredotoča na postavitev in dejansko zasnovo vsakega elementa, s katerim uporabnik sodeluje, medtem ko se oblikovalci uporabniške izkušnje (UX) osredotočajo na interakcijo uporabnika s tem elementom, kot tudi na celoten vtis izdelka. Oblikovalci uporabniškega vmesnika in UX-ja pogosto sodelujejo, kot tudi v skupini spletnih razvijalcev, da ustvarijo izdelek, ki je vizualno privlačen in prijeten za uporabo.

  Kaj resnično naredi oblikovalca UX?

  ​​UX oblikovalci opravljajo različne funkcije glede na projekt in razvojne faze. V zgodnjih fazah projekta strokovnjaki opravijo preliminarne študije uporabniške izkušnje in nato načrtujejo interakcijo s skeletom in prototipom njihovih projektov, ki se še preverjajo z različnimi hevrističnimi tehnikami. Med razvojem poteka testiranje in razvoj uporabniškega vmesnika za izboljšanje produkta in izkušenj pri interakciji s strankami. Po začetku projekta UX lahko oblikovalec analizira svoje metrike, da bi spremljal rezultate svojega dela, se vrnil in nadaljeval ponovitev, da bi izboljšal slabosti oblikovalske rešitve.

  Naloge in metode

  UX oblikovalci opravljajo različne naloge na različnih točkah procesa. Spodaj je glavni seznam:
 • Ocena sedanjega sistema. Če sistem že obstaja, strokovnjak UX oceni svoje trenutno stanje na celovit način. Razkrivamo probleme in predlagamo korekcijo na podlagi analize raziskovalnih podatkov.
 • TESTIRANJE A /B. Specialist lahko razvije primerjalno študijoUčinkovitost in kakovost izkušenj različnih uporabniških vmesnikov. To se doseže s predstavitvijo hipoteze (na primer "zeleni gumb je privlačnejši od rdeče"). Nato je na voljo več različic modela in "najboljša izkušnja" je določena v vrstnem redu testiranja (na primer, "zeleni gumb je boljši, ker so uporabniki pogosteje kliknili nanj.").
 • Anketa. Razvijalec UX raziskuje obstoječe in potencialne uporabnike sistema, da dobijo idejo, kaj je bila najučinkovitejša oblikovalska rešitev. Ker je izkušnja z enim samim uporabnikom subjektivna, je najboljši način za pridobivanje neposrednih informacij študija in interakcija z umom skupine.
 • Trupi in prototipi. Na podlagi ugotovitev lahko strokovnjaki UX oblikujejo okvirje različnih modelov in prototipov večje natančnosti.
 • Pretok po meri. Oblikovanje načina, kako naj se uporabniki premikajo po sistemu, je še eno priljubljeno orodje.
 • Predloge za oblikovanje

  Predloge za oblikovanje vmesnikov UX Design zagotavljajo skladnost in metodo za iskanje najučinkovitejšega "orodja" za delo. Na primer, pri oblikovanju predlog uporabniškega vmesnika, izbira pravih elementov (na primer zavihkov modulov, diaprojekcij) za posebne naloge, ki temeljijo na njihovi učinkovitosti, vodi k boljši rešitvi. Razvijalci UX ne ponujajo le oblikovnih vzorcev, ki se uporabljajo na drugih spletnih mestih, temveč tudi razvijajo svoje predloge za trenutni projekt.

  Programi

  Obstajaveč priljubljenih in lahko dostopnih aplikacij UX za delo in študij. Orodja niso namenjena samo oblikovalcem UX. Programerji in spletni skrbniki jih uporabljajo. Tečaji oblikovanja UX uporabljajo orodja za izdelavo prototipov - v začetni fazi se lahko izvedejo s peresom in papirjem. To poceni in cenovno dostopno oblikovalsko orodje za usposabljanje v praksi vam omogoča, da hitro izdelate prototip in se lotite oblikovanja. Nekatera programska orodja za izdelavo skeletov in prototipov:
 • OmniGraffle.
 • Igralni moduli Balsamiq.
 • Ptičica.
 • Oblika UX uporablja preskus A /B, znan tudi kot ločeno ali različno preskušanje. To orodje primerja različne različice strani. Testiranje je mogoče izvesti s katerim koli programom. Na splošno programska oprema za testiranje A /B razdeli promet na spletni strani na dva enaka segmenta. Ena skupina vidi različico A in drugo različico B. Za vsako različico sledimo statistiki, kot sta stopnja konverzije in stopnja obiskov ene strani. Split testiranje določa, katera različica je boljša, in ta rešitev temelji na statističnih podatkih. Eden od najbolj priljubljenih programov za testiranje A /B za Google Website Optimizer.

  Upravljanje vsebin

  Pri učenju oblikovanja UX od začetka se uporabljajo številne metode popisovanja vsebine. Uporaba lokacijske strežniške aplikacije (za katero potrebujete dostop do spletnega strežnika) je najprimernejša za proizvodna mesta. Biti bližje viru kot programska opremarazvijalcem tretjih oseb, so te aplikacije bolj natančne in učinkovite. V ta namen se lahko uporabi preprosto orodje Excel za ustvarjanje in upravljanje inventarja vsebine, na primer predloge GetUXIndex ()). Spletne strani, ustvarjene s takimi WordPress in Drupal sistemi za upravljanje vsebin, imajo običajno vgrajena orodja, ki prikazujejo zemljevid obstoječe spletne strani.

  Ankete in FedEx

  Raziskave uporabnikov so še ena priljubljena naloga oblikovanja UX. Najbolj učinkovit in stroškovno učinkovit način za to je uporaba ankete in povratnih informacij ali testiranje oddaljenega uporabnika. Skupna orodja za preverjanje, kot je PollDaddy, so prilagodljive rešitve, ki se lahko uporabljajo tudi za druge naloge. Za lažjo uporabo so na voljo orodja za povratne informacije, kot so uporabnost in storitve testiranja na daljavo za uporabnike, kot je vozlišče uporabnosti, ki upravlja sistem za testiranje.

  Primeri

  Primer oblikovanja UX - kaj je to? Oblikovanje uporabniškega vmesnika je proces ustvarjanja izdelkov, ki zagotavljajo smiselno in eksperimentalno izkušnjo. To vključuje skrbno načrtovanje in enostavnost uporabe izdelka, estetski užitek pri uporabi in široko funkcionalnost. Tako izdelki, ki zagotavljajo odličen uporabniški vmesnik (na primer iPhone je najboljši primer oblikovanja UX), niso namenjeni samo za porabo ali uporabo izdelka, temveč za celoten proces pridobivanja, lastništva in celo odpravljanja težav.

  Sorodne publikacije