Spam: primeri, vrste, značilnosti

Verjetno so se vsi vsaj enkrat v življenju soočili s spamom. Ima zavidljivo pravilnost na nas, ne samo na svetovnem spletu, ampak tudi v resničnem življenju. Iste neštete promocijske knjižice v poštnih nabiralnikih v vhodih motijo ​​skoraj vse. V dobi računalniške tehnologije so se kakovost in značilnosti neželene pošte bistveno spremenile. Ni nujno, da najamete kurirje brez povezave, ampak samo, da ugotovite naslov vašega e-poštnega sporočila. Poleg neškodljivega oglaševanja lokalnih trgovin s čudovitimi slikami blaga in recenzijami, ki so mu narejene, lahko neželena pošta resno ogrozi vašo denarnico. Torej s takimi črkami morate biti zelo previdni. Ampak vse je v redu. Iz našega članka boste izvedeli, kaj je bistvo neželene pošte, kakšne vrste pošiljanja in kako se z njo spopasti.

Tipi neželene elektronske pošte

Bistvo neželene elektronske pošte je posredovanje izdelka, ki se oglašuje, končnemu uporabniku. In to ni nujno, da je izdelek iz trgovine. Nekateri povečajo prisotnost svojih spletnih strani, drugi delajo za napotitvene sisteme, drugi nosijo virusno kodo, četrti nas opozarja na naslednji konec sveta, itd.


E-pošta

Danes je najpogostejša oblika neželene pošte. E-pošta je na voljo vsem, ki so povezani s svetovnim spletom. Brez tega je nemogoče registrirati na socialnih omrežjih in na drugih spletnih mestih. Mail vam pomaga komunicirati s prijatelji, ohranjati poslovne stike, izmenjavatidatoteke itd.
Večina uporabnikov vsak dan preverja e-pošto, nekateri pa veliko pogosteje. V skladu s tem bodo pisma, ki spadajo v pošto, najverjetneje brati vsaj čez dan. Pošiljatelji neželene elektronske pošte to razumejo in uporabljajo ustrezna orodja za pošiljanje. Eden od najpogostejših primerov spam sporočil je privlačna ponudba za hitro bogatenje. Priloga lahko vključuje grafikone, posnetke zaslona, ​​videoposnetke in preglede, ki so že preizkušeni v tej prilagojeni storitvi. Seveda, vse te informacije so lipa, čeprav je videti včasih precej prepričljiva.


Mnoge velike poštne storitve, kot so Gmail, Yahoo ali Yandex, ob upoštevanju številnih primerov oglaševanja neželene elektronske pošte, ustvarjanja lastnih filtrov in dejavnega reševanja odpadkov v elektronskih poštnih nabiralnikih uporabnikov. Kljub temu spammers še vedno ne ustavi, in nadaljujejo svoje nepošteno poslovanje.

Socialno mreženje

Številne žive primere spamming besedila je mogoče videti na socialnih omrežjih. "VKontakte", "sošolci", "Instagram", "Facebook" in drugi so že nezaželeni s sporočili, lažnimi skupinami in drugimi škodljivimi reklamnimi elementi.
Posredniki so prvič distribuirali besedila, ki so jih potrebovali, z uporabo osebnih sporočil neposredno iz svojih računov. Toda navadni uporabniki so se skupaj z moderatorji začeli aktivno boriti proti temu pojavu. Pošiljateljem neželene pošte ni bilo treba dolgo čakati in začeti uporabljati drugo, strožjo tehnologijo.
Začeli so z razčlenjevanjem navadnih računov zz uporabo spletnih strani z lažnim predstavljanjem (lažni viri, podvajanje nekaterih družabnih omrežij) in že so poslali svoja sporočila prijateljem lastnika in naročnikom. V tem primeru lahko onemogočite vsiljeno pošto samo tako, da izbrišete enega od vaših stikov, ki ste jih »prekinili«.

Forumi

Forumi - vrsta posebnih virov, ki so konfigurirani za medsebojno komunikacijo. Nekatera spletna mesta omogočajo izmenjavo ne le besedilnih informacij, temveč tudi prenos nekaterih datotek: slik, videa, zvoka in še več.
Priložnosti za PR svojih izdelkov ali storitev so velike. Obstajajo tudi primeri neželene pošte. Uporabnik lahko pusti potrebne povezave ali druge reference v svojem profilu, ki je prikazan na spletnem mestu in v razpravi. Pošiljatelji neželene elektronske pošte ustvarjajo navidezno normalno temo na dostojnem forumu, vendar samo, da jo zakopljejo s svojimi povezavami. Skrbniki takšnih virov se skušajo ukvarjati s takšnimi škodljivimi elementi na različne načine: vključujejo premodulacijo komentarjev, ki vsebujejo nofollow besedilo, odstranijo sumljive račune itd. , nato izbrišite sporočilo ali takoj - uporabnika, ki ga je zapustil.

Pripombe na straneh

Tukaj gre za različne tematske vire in bloge. Goljufi aktivno uporabljajo podobna mesta za svoje nečiste zadeve. Med drugimi primeri neželene pošte je mogoče identificirati eno največjo kategorijo trgovcev v tem segmentu,ki oglašujejo lastna spletna mesta in bloge, pri čemer komentarje s povezavami ostanejo pod objavami.
To je potrebno za dvig ICS (indeks kakovosti mesta, nekdanji TIC). Slednje spodbuja dobre iskalne poizvedbe in tudi monetizacijo virov. Boj proti tej vrsti neželene pošte je lažja kot v drugih primerih. V primeru zdravil za čudežno zdravljenje se premirirajo komentarji. Prav tako pomaga uporabniku prepoved IP naslov in uporabo naprednih captcha.

Katalogi in oglasne deske

Približno enako stanje kot pri komentarjih na spletnem mestu se pojavlja na oglasnih deskah. Resen primer je odličen vir Avito, kjer lahko dobesedno vsak oddelek najdemo v drugačni obliki. Lahko je v samih oglasih ali v oglasnih enotah na strani ali na dnu. "Avito" je zelo priljubljena v Rusiji, in lahko plačate za banner, ki je domnevno navadne oglaševanje, vendar v resnici - to je spam. Poleg tega moderatorji ne morejo obvladati več tisoč oglasov in ne morejo 100-odstotno verjetno zagotoviti odsotnost povezav in ne omenjajo virov tretjih oseb.

SMS

Mobilni pripomočki so tudi raj za scammers. Spam virusi se pojavljajo zelo pogosto in zelo destruktivno. Nekatera sporočila SMS lahko preprosto ponastavijo stanje telefona ali, še slabše, bančno kartico.
Prevaranti gredo za različne trike in dosegajo svoje cilje. Od tisočih, poslanih na najrazličnejše število SMS-ov, vsaj en "strel". Pošiljatelji neželene elektronske pošte so praviloma pozvani, da pošljejo odgovor tako, da ga pošljejo pod oznakopreprost postopek. Na primer, potrdite, da niste robot, tako da pošljete SMS na kratko številko. Kot pošiljatelj se lahko določijo velike in avtoritativne storitve in podjetja: Oschadbank, Gosluugi, RIA Novosti, isti Avito in drugi.

Kako pošiljatelji neželene elektronske pošte oblikujejo svoje podatkovne zbirke

Prevaranti zbirajo e-poštne naslove in telefonske številke iz vseh razpoložljivih virov. Med drugim so še posebej priljubljeni tematski forumi, knjige gostov, socialna omrežja in drugi viri, kjer so takšne informacije slabo zaščitene ali so v lastnikovem profilu odprtega dostopa. Nekatere baze hekerji se zlomijo in jih prodajajo v Darknetu.
Poleg tega se lahko zbiranje osebnih podatkov izvaja s pomočjo programske opreme. Obstajajo posebni iskalniki - kombajni. Na uro porabijo na tisoče sredstev in natančno pripravijo vse podatke, ki jih prejmejo v podatkovni bazi. Prav tako je treba upoštevati običajno izbiro. Po vsem svetu so registrirane milijarde nabiralnikov, kar pomeni, da lahko te naslove ustvarite s posebej napisanim programom. Enako velja za telefone. Ni skrivnost, da so za vsako rusko regijo operaterji podali svoje kode, ki označujejo število številk. Na primer, +7 (918) xxx-xx-xx je Krasnodarsko ozemlje v regiji Rostov. Medtem pa morajo prevaranti še vedno ustvariti preostalih sedem števk in spam zlo, pri tem pa upoštevati posebnosti regije.
Pomagajte z nečistimi rokami, črvi in ​​virusi. Zlonamerna koda je praviloma črv, ki se lahko pošlje v bazo naslova. Zbrani na ta načinInformacije so zelo dragocene za pošiljatelje neželene pošte, ker vsebujejo samo delovne podatke, ki jih uporablja njihov gostitelj.

Kako se znebiti neželene pošte?

Tukaj bomo obravnavali situacijo z e-pošto, ker je iskrica škatle velik glavobol za večino uporabnikov omrežja. Ko bo vaša e-pošta prišla v bazo podatkov o prevarantih, samo zato, da ne bodo za tabo. Kljub temu je mogoče znatno zmanjšati verjetnost za uvrstitev na tak seznam, če sprejmete preproste previdnostne ukrepe. Izkušeni uporabniki močno priporočajo, da namestite dodatne in še več, kot tudi več kot glavni nabiralnik. Slednje se lahko in se morajo uporabljati za registracijo na forumih in drugih spletnih mestih, kjer morate posredovati e-poštni naslov. Naslednji trenutek so sumljive črke. Če vas prosimo, da preberete neznano povezavo, da bi dobili nagrado, izpolnite registracijo, kupite nekaj tisoč jaht ali kaj drugega, čeprav tega spletnega mesta še niste obiskali, je najbolje, da takoj izbrišete e-pošto. Prav tako je treba opozoriti, da nekateri lopove dal virus kodo na gumb "Odjavi".

Novo e-poštno polje

Če želite ustvariti nov poštni predal, ne smete izbrati preprostega in enostavno zapomnjenega imena. Poskrbite, da bo zapleten, zmeden in dolg. Snemalniki so dobri za podjetja in druge storitve, za običajnega uporabnika pa nimajo ničesar opraviti. Še vedno ga boste elektronsko poslali prijateljem s kopiranjem naslova. Toda neželeni pošto bo občutno težje ustvariti tako zapletenonaslov.

Poštne storitve

Glede na številne preglede uporabnikov iz vsega sveta je najbolj zanimiva storitev v zvezi s filtriranjem neželene elektronske pošte Gmailova pošta. Lokalna zaščita je zelo redko razumljiva in napačna.
Filtri za zaščito pred neželeno pošto postavljajo v sumno sumljivo korespondenco v ustrezno kategorijo, s čimer osvobajajo mapo Prejeto od neželenega oglaševanja. Seveda pa to orodje še zdaleč ni idealno, vendar pa deluje bistveno učinkoviteje kot konkurenčni analogi. Prav tako je treba omeniti, je domače storitve "Yandex-Mail." Lokalni filtri zelo učinkovito razvrščajo liste, pri čemer se žito preseli iz jate. Številni napredni uporabniki pa se pritožujejo nad domačimi pošiljatelji za veliko število oglasnih enot. Da, očisti najrazličnejše neželene vsebine, toda banner in banner tukaj pokvarita vse vtise, nekateri pa tudi ne delajo normalno. Kakorkoli, če imate e-poštni račun na neki tretji osebi, lahko Gmail konfigurira zajemanje pošte s katerega koli e-poštnega računa, ki podpira to funkcijo.

Sorodne publikacije