Program WordPad: kaj in kako delati z njim, namen in osnovne funkcije urejevalnika besedila

Operacijski sistem Windows Vista ima številne programe, ki lahko nadomestijo aplikacije drugih proizvajalcev. Vsaj v teoriji. Ti pripomočki vključujejo Windsor Resource Monitor, program za defragmentiranje diska, beležnico, barve in druge aplikacije. Ni treba reči, da v teh programih skoraj ni funkcionalnosti. Zato jo uporabljajo drugi uporabniki. Eden od takih vgrajenih aplikacij je urejevalnik besedila WordPad. Kaj je ta "VordPad"? To je program, ki je lahko uporabniku nekako koristen.

Kaj je WordPad?

WordPad je torej program za ustvarjanje in urejanje dokumentov. Prvič se je pojavila v "Winds 95" in do "Whistle" ni imela sprememb. In samo v "Winds 7" so se razvijalci odločili, da vsaj nekoliko spremenijo to korist. Po preoblikovanju je bila aplikacija podobna Microsoft Ward 2007. Poleg nove zasnove je program dobil še funkcionalnejšo funkcionalnost. Zdaj ga je mogoče zlahka uporabiti za ustvarjanje normalnih dokumentov.


Kljub temu so napredni uporabniki raje izbrali Ward. Zakaj? Ker pa je bila ta brezplačna alternativa prikrajšana za levji delež funkcionalnosti "Warda" in je bilo strašno neprijetno uporabljati. Med oblikovanjem "desetine" se funkcionalnost programa sploh ni spremenila. Samo spremenila načrt. Program WordPad pa lahko uporabite za ustvarjanje dokumentov. Ampak samo če ni nič boljšega na roki.

Osnovne funkcije WordPada

Kaj je WordPad v računalniku, to že razumemo. Zdaj je čas, da razmislite o njegovih glavnih značilnostih in zmožnostih. Za to ne bo veliko časa, saj bogati funkcionalnost ni enaka kot ta urednik. Tu so glavne značilnosti in značilnosti programa:


 • Ustvarjanje dokumentov. Program vam omogoča pisanje in shranjevanje besedila v formatu TXT. To je najenostavnejša oblika. Še vedno obstaja možnost shranjevanja v DOC. Nato se bo nadaljevalo oblikovanje besedila.
 • Urejanje. Aplikacija vam omogoča urejanje že končanega besedila. Vendar pa ne dejstvo, da pravilno prepozna pisavo in kodiranje. Vse bomo morali prilagoditi sami sebi.
 • Vstavite slike. Ta pripomoček ima tudi to možnost. Ampak, če v "Vardo" proces vstavljanja slik v besedilo je strogo urejena in vse pride ven prvič, nato pa v "Wardpad" ta možnost se izvaja malo krivo.
 • Podpora za različne kodiranje. Najbolj uporabna funkcija tega urejevalnika. Načeloma lahko bere vsako besedilo. Samo ročno izberite pravilno kodiranje. Plus - besedilo bo treba ponovno formatirati.
 • Ustvarjanje tabel. Ta urejevalnik podpira ustvarjanje preprostih tabel. Toda za razliko od Warda nima tako univerzalnega in priročnega orodja za njihovo ustvarjanje. Vse mora biti ročno poslikano.
 • Vstavljanje predmetov. Uporabno za ustvarjanje grafikonov in grafikonov. Vendar pa je ustvarjanje tako kompleksnega elementa v tem uredniku še vedno pustolovščina. Še vedno ne bo mogel narediti preveč.
 • Tiskanje dokumenta. Ni edina možnost, ki se običajno izvaja v WordPadu. Pišeni slabo Čeprav je vse odvisno od nastavitev tiskalnika. Urednik sam ne sodeluje pri tiskanju.
 • To so osnovne funkcije in zmožnosti programa WordPad. Kaj je aplikacija na seznamu standardnih programov in prihaja v paketu z OS, je seveda dobro. Vendar njegova funkcionalnost ni tako bogata kot pri plačanih aplikacijah. Nadaljujemo s pregledom, če pogledamo, kako delati z WordPadom.

  Ustvarite nov dokument v urejevalniku

  Zdaj pa govorimo o tem, kako ustvariti nov dokument WordPada. Nič ni resnega, saj je vmesnik programa zelo preprost in intuitiven. Da, celo v ruskem jeziku.
  Algoritem dejanj bo naslednji:
 • Odprite meni Start in se pomaknite v imenik "Standard - Windows".
 • Tu iščemo "WordPad" in ga kliknemo.
 • Odpre se glavno okno programa. Tukaj kliknite na vrh menija "Datoteka" in izberite "Ustvari".
 • Takoj se bo s kazalcem pojavila "črka".
 • To je vse. Ne morete izvesti tako dolgo verigo dejanj, po odprtju programa "Wrordpad" morate pritisniti kombinacijo tipk "Ctrl + N". Začnete lahko pisati besedilo, ga formatirati, dodajati tabele, diagrame ali slike. Kot lahko vidite, je proces ustvarjanja novega dokumenta izredno preprost. Zdaj pa preidimo na naslednjo stopnjo.

  Kako vstaviti sliko?

  Še naprej bomo obravnavali program WordPad. Kako vstaviti slike v ta urejevalnik besedila? Načeloma v tem ni nič zapletenega. Težave se bodo začele, ko boste morali sliko približati zahtevani vrsti. Ampak to je žepopolnoma drugačno zgodbo.
  Tako je algoritem za vstavljanje slike naslednji:
 • V glavnem oknu programa kliknite na "Slika".
 • V naslednjem oknu pojdite v mapo s slikami.
 • Izberite želeno sliko in pritisnite gumb "Odpri".
 • Slika se bo pojavila na "listu" v dokumentu.
 • Z uporabo kontrol, ga pripeljemo v želeno obliko.
 • To je vse. Vstavi sliko. Veliko težje je potem ugotoviti njeno velikost in jo pripeljati do želenega videza. Ampak še naprej govorimo o tem, kako delati z "Warpadom".

  Kako vstaviti datum in čas?

  V WordPadu obstaja tudi takšna možnost. Strani z datumom in časom so lahko potrebne pri opravljanju določenega dela. Nekateri uporabniki jo dodajo, da ne bi bili zmedeni v fazah ustvarjanja dokumentov. V vsakem primeru takšna možnost obstaja in morate vedeti vse o tem, kako jo uporabljati.
  Če želite vstaviti to komponento, morate slediti naslednjim navodilom:
 • V glavnem oknu (na vrhu) iščemo postavko »Datum in čas« in kliknemo nanj.
 • Odpre se okno z izbiro oblike datuma.
 • Izberite želeni format in pritisnite "OK".
 • Datum in čas se prikažeta na mestu, kjer se trenutno nahaja kazalec.
 • To je vsa modrost. Kot smo že omenili, je vmesnik tega programa zelo preprost, ni ga mogoče zapletati. Zdaj pa dobimo rezultate. Povzeli bomo informacije o tej vlogi.

  Razsodba

  Urejevalnik besedil WorPad (ki je to, o čemer smo govorili zgoraj) je namenjenustvarjanje in urejanje preprostih dokumentov. V svoji funkcionalnosti je zelo daleč od običajnega "Warda". Uporablja se lahko za ustvarjanje zapisov, majhnih zapisov, ki jih spremljajo preproste ilustracije, vendar nič več.

  Za bolj zapletene dokumente, ki zahtevajo izdelavo grafikonov, grafikonov ali dodajanje kompleksnih tabel, je bolje uporabiti "Ward" ali kateri koli enakovreden brezplačen program (ti so na voljo tudi).

  Sklep

  Program WordPad podjetja Microsoft je nastal v času, ko nihče ni slišal ničesar o uradu urada. In v teh območjih je bila resnično povpraševanje. Brez tega bi bilo težko delati na računalniku. Toda v sodobni realnosti ta komponenta OS ni videti zelo predstavljiva. Kljub temu Microsoft še naprej podpira uporabnost na vse možne načine.
  Morda bo v prihodnjih različicah OS ta urednik ne bo zelo funkcionalen v funkcionalnosti, ki se razlikuje od "Warda", kar bo uporabnikom omogočilo, da ne porabijo denarja za nakup drage programske opreme. Medtem lahko s to možnostjo ustvarite preproste dokumente in jih uredite.

  Sorodne publikacije