Pospešek pomnilnika DDR4: navodila in postopek overclockinga

RAM je začasna podatkovna shramba, ki se lahko izmenjuje med trdim diskom in centralnim procesorjem. Lahko se uporablja tudi kot pomnilnik za vgrajene grafične vmesnike. To je ena od glavnih komponent sistema, brez katere se računalnik ne bo zagnal.

Njegova zmogljivost lahko veliko pove o možnostih RAM-a. Na primer, višja kot je številka v generaciji, višje so nazivne frekvence. Časi zakasnitve kažejo, koliko časa bo RAM potreben za obdelavo informacij. Frekvenca je odgovorna za hitrost sistema. Glasnost je pomembna tudi zato, ker več je, več podatkov lahko hkrati obvladuje RAM.


Strokovni nasveti

Pri nameščanju RAM-a morate upoštevati nekatere preproste resnice. Prvič, ne bo vsega obsega na voljo v uporabi, saj je operacijski sistem en in pol do dva gigabajta. Drugič, pri zagonu posebej zahtevnih iger je treba zapreti brskalnik in druge "neželene" programe. Tretjič, njena velikost ne vpliva na velikost trdega diska, saj je trdi disk stalno skladišče, RAM pa je začasno skladišče z nadaljnjo obdelavo podatkov. Sodobne RAM tablice imajo avtomatsko nastavitev lastnega profila, kar prihrani čas med delovanjem.

Kaj je to in zakaj je potrebno

Pred začetkom overclockiranja pomnilnika DDR4 RAM je treba pojasnitinekaj odtenkov. OP je naprava, ki je najmanj izpostavljena obrabi, za razliko od drugih komponent v sistemu. Vendar pa ima lahko urejeno overclockiranje pomnilnika DDR4 pomnilnika bistveno krajšo življenjsko dobo.


Pri takšnih postopkih je pomembno upoštevati, da boste nastavitve morali nastaviti več kot enkrat, saj boste morali eksperimentirati s časom, frekvencami in napetostjo. Povečanje frekvence, lahko povečate zakasnitev časa, potem pa bo hitrost pade, ker je minimalna stopnja je odgovoren za hitrost RAM-a. Obstajajo tri komponente, ki vplivajo na overclockiranje DDR4 RAM-a - to je format RAM in njegovi parametri, tip procesorja in BIOS-ova matična plošča. Upoštevati morate tudi profil OZP, ki je označen kot HMR. Ta profil prikazuje potencial pospeševanja RAM-a. Obstaja veliko procesorjev nove generacije, ki lahko z vgrajenim pomnilniškim krmilnikom zaznajo zmogljivost pomnilnika RAM. RAM je razširjen, da bi povečali učinkovitost celotnega sistema, večja je frekvenca te komponente, hitreje se lahko sistem odzove na zahteve uporabnikov. V bistvu takšne postopke uporabljajo igralci računalniških iger, saj igre zahtevajo veliko pomnilnika in visokih frekvenc. Pri pospeševanju je napetost vedno dvignjena, zato proizvajalci RAM-a ne priporočajo dviganja tega indikatorja za več kot pol in pol. Vendar pa lahko nekateri moduli zdržijo vhodno napetost do 165 voltov.

PaketKingston HyperX Fury

Dokončanje slotov RAM iz Kingstona je skromno in ne vsebuje ničesar odvečnega. Plastično ohišje zanesljivo ščiti module pred zunanjimi poškodbami, do katerih lahko pride med transportom. Odprite škatlo, poleg palic lahko vidite še navodila za uporabo in vozovnico proizvajalca. Kot prijetno bonus, družba zagotavlja doživljenjsko garancijo za popravilo RAM, vendar le, če je kupljen v kompletu. Za boljše hlajenje so moduli opremljeni z zaščitnim ohišjem z radiatorjem. Hlajenje pod disperzijo igra pomembno vlogo, saj se povečuje poraba energije in povečuje odvajanje toplote. Na hrbtni strani je nalepka s podatki HX424C15FBK432, ki se dešifrira na naslednji način:
 • HX - model pomnilnika HyperX;
 • 4 - dodatek k standardu DDR4;
 • 24 - določitev delovne frekvence 2400 megahercev;
 • C - ta oznaka pomeni, da RAM pripada namiznim računalnikom;
 • 15 - tako zamudo pri branju tega modula;
 • F - Označevanje modela Fury;
 • B - oznaka barvnega segmenta traku;
 • K4 - komplet, v tem primeru - štirje kosi;
 • 32 - Skupni pomnilnik.
 • Da bi poenostavili postopek namestitve pomnilniških modulov v matično ploščo, je proizvajalec zagotovil možnost za samodejno povezavo. Ta možnost je še posebej pomembna, če RAM-a ne morete konfigurirati samodejno.

  Opis za testiranje Kingston HyperX FuryPrvi primer overclocking DDR4 pomnilnika Kingston HyperX Fury je preizkušen v svežnju štirih kosov s skupno nominalno vrednostjo 64 gigabajtov. Testna plošča uporablja matično ploščo ASUS ROG RAMPAGE V EDITION 10. Tako ima vsaka od štirih 16 gigabajtnih plošč poseben XMP profil za overclock DDR4 Kingston HyperX. Ti trakovi delujejo na frekvencah do 2133 MHz, zakasnitev pa je 14-14-14-35-2T. Kljub tako močnim indikatorjem je vhodna napetost samo 12 vatov.

  Procesorski opis in proces overclockinga

  Procesorji s tretjo revizijo vtičnice 2011 imajo vgrajen pomnilniški krmilnik, ki procesorju te generacije ne razkrije celotnega potenciala RAM-a, vendar ga več kot kompenzira dejstvo, da so namenjeni delovanju v štirkanalnem načinu. Začetek Kingstonovega overclockinga pomnilnika je vreden programa Bios. Za začetek, bodite pozorni na osnovni generator, ki mora nastaviti število 125 MHz, vhodna napetost pa mora biti enaka 1475 voltov. Tam, na kartici Extreme Tweaker, je oddelek za časovno krmiljenje DRAM, kjer so prikazani časovni parametri - 13-16-16-21-1T. Ko lahko nastavitve preverite v programih, ki so namenjeni za diagnostiko sistema. Tako smo uspeli zagotoviti, da se je čas DDR4 HyperX Fury pospešil na tri gigaherce. To je najboljši rezultat. Pospeševanje pomnilnika DDR4 RAM od 2133 do 3000 MHz omogoča sistemu hitrejše delovanje in odzivanje na poizvedbe.

  DDR4-2133 Corsair Vengeance

  Tako kot v prejšnji različici, je ta operativnapomnilnik dobro deluje s procesorji "Socket 2011-3" in AM4. Vključuje štiri trakove s štirimi gigabajti, faktor oblike ustreza standardnemu DIMM-u, časovni zamik pa je 13-15-15-28. V standardnem načinu RAM deluje s frekvencami od 1333 do 2133 MHz, vendar lahko z XMP profilom druge različice začnete razpršitev DDR4 Corsair Vengeance RAM-a iz 2133 ali 2400 megahertz. Paket modulov je podoben klicni kartonski škatli, znotraj katere sta dve plastični posodi, vsaka z dvema moduloma. Takšen paket zanesljivo ščiti ne le pred poškodbami zaradi udarcev, temveč tudi pred statično škodo.
  Videz trakov se izvaja kvalitativno, zlasti glede hladilnega sistema samih modulov. Neodvisno lahko radiatorji, ki so nameščeni na režah RAM, hladijo razpršene module, ki so delali več ur zapored, do 42 stopinj Celzija. Možno je odstraniti hladilni sistem, vendar obstaja nevarnost poškodb pomnilniških čipov in kršitve garancije. Med čipi in radiatorjem je posebna termostat, ki zagotavlja tesen stik med njimi in polni ves prostor. Ponudnik čipov za ta RAM Hynix je podjetje, ki dobavlja čipe za različne vrste komponent.

  Program za testiranje RAM-a

  Z orodjem AIDA64 lahko zaženete merilo za pomnilnik. Hitrost branja podatkov je 46747 megabajtov na sekundo, hitrost zapisovanja podatkov pa je 58422 megabajtov na sekundo. Nič manj pomembna je tudi odgovornost za kopiranjepodatkov - njegova hitrost je 48813 megabajtov na sekundo.

  Komplet za pospeševanje

  Za začetek postavite delilnik v Bios, ki bo povečal frekvenco RAM-a. Nato morate povečati napetost, ker je večja frekvenca delovanja, več energije potrebujete opremo. Nad indikatorjem v eni in pol voltni dvig ni priporočljivo, nekateri uporabniki pa lahko to vrednost dvignejo na 165 voltov. Po zaključku nastavitev overclockiranja DDR4 Corsair se indikator poveča na tri gigaherce, kar je mogoče videti pri testiranju v programih ali igrah. Hkrati pa razpršitev od 2133 do 2400 megahertzov pomeni le 1-2 odstotno povečanje iger na srečo.

  Samsung DDR4

  Ta RAM je na voljo v najpreprostejši različici, to je brez svetlobe in brez ohišja s hladilnikom. Obstajajo tri vrste RAM-a tega proizvajalca, ki se razlikujejo po frekvencah. Nadalje bomo razmislili o možnosti overclockiranja DDR4 RAM-a s Samsungom s frekvenco 2400. Videz plošče označuje enostransko razporeditev pomnilniških čipov. Oznaka na hrbtni strani prikazuje uporabniku, da je modul Samsung, osem gigabajtov pomnilnika, generacija DDR4, ocenjena delovna frekvenca 2400 megahertzov, enota strukture strukture in serijska številka. Številko modela lahko vidimo tudi na sami plošči. Zadnja številka kaže, da se stolpci, izdani v tem času, nanašajo na drugo revizijo. Vizualno je vidno le šest kovinskih plasti, vendar proizvajalec ne določa natančnokoličino Osnova čipov je bil 18-nanometrski kristal proizvajalca.

  Opis overclockinga

  Za testiranje obstajata dve vrstici za štiri gigabajte, overclocking pomnilnika DDR42400 se začne z minimalnimi frekvencami. Za zagon lahko zaženete program CPU-Z in pogledate nominalno frekvenco RAM-a. Po tem morate v režo namestiti lamele in zagnati sistem. Ne da bi čakal, da se prikaže ikona operacijskega sistema, morate pritisniti določeno tipko, drugačno je na vsaki matični plošči in povzročiti BIOS. V razdelku RAM ali DRAM-u se prikažejo optimalni časovni razporedi, izbere se delilnik in poveča napetost. Nekatere matične plošče so že konfigurirane za overclocking RAM. Ko so prikazane vse vrednosti, lahko znova zaženete računalnik in počakate na celoten zagon. Po tem lahko obiščete upravitelja naprav ali uporabite CPU-Z, da se prepričate, da palice delujejo in jih overclockate.

  Opis opreme za overclocking OPERATING memory Pomembno DDR4

  Da bi overclockali pomnilnik Crucial DDR4, matična plošča BioStar uporablja vtičnico formata miniATX AM4. AMD Ryzen je nameščen v procesorju, ki ima štiri jedra in osem niti. Nazivna frekvenca procesorja je 3700 megahertzov, predpomnilnik tretje ravni pa doseže 8 megabajtov. Da bi dokazali dobiček, boste potrebovali diskretni grafični vmesnik, ki ga predstavlja GeForce GTX 1050Ti. Štiri gigabajti video pomnilnika GDDR5 imajo 128-bitno vodilo in 768 jeder CUDA. BlokZALMAN moč 450 vatov ima bronasti certifikat mednarodne kakovosti "80+". Sam RAM je predstavljen v obliki ene vrstice za osem gigabajtov. Njegova pogostost v zalogi je 2.400 megahertzov, čas zakasnitve pa je 17-17-17-42.

  RAM z overclockingom

  Pri delovanju s frekvencami 2400 megahertzov lahko nastavite privzete vrednosti ali 15-15-15-32. Če želite overclock na 3333 megahertz, bo potreben en trik. Dejstvo je, da spomin tega proizvajalca ne bo zagnal sistema, če je prva vrednost v času manj kot dvajset. Izkazalo se je, da bi optimalna možnost izgledala takole: 20-19-19-38. Z najmanjšo latenco 15-15-15-32 in frekvenco 2400 MHz je hitrost branja datotek le 18180 megabajtov na sekundo. S podobno frekvenco, vendar v stanju pripravljenosti 17-17-17-39, se branje podatkov ne spremeni. Ko je modul overclockiran na 3333 MHz, se hitrost branja informacij poveča na 24 tisoč megabajtov na sekundo. V stanju pripravljenosti pomnilnik v igrah prikazuje indikatorje od 50 do 60 sličic, pri pospeševanju pa se povečuje za 10-15 okvirjev. V tem primeru so nastavitve grafike v igrah nastavljene na najvišjo vrednost.

  Sorodne publikacije