Osnovna načela uporabnosti in osnovna pravila

Kateri so glavni načeli uporabnosti? Odgovore na ta in številna druga vprašanja boste našli v članku. Načela "uporabnosti" so splošno sprejeta stališča o interakciji z oblikovanjem, ki jo je uvedel Nelsen Jakob (ustanovitelj "Usabilití"). Ti pogledi so namesto tega sklop pravil in ne težkih smernic, zato se imenujejo hevristika. Obstaja deset takšnih načel.

Vidnost statusa

Prvo načelo uporabnosti je prepoznavnost statusa sistema. To stališče kaže, da mora uporabnik vedeti, kje se je ustavil in kaj se dogaja. Če je to zapletena registracija, morate navesti, da je to drugi ali tretji korak.


Učinkovitost

Naslednje načelo uporabnosti je učinkovitost. Pravzaprav to pomeni, da mora obstajati povezava med vsakim uporabnikom in sistemom. Vaša spletna stran mora biti konfigurirana za določeno občinstvo, pogovoriti se morate z njo v njenem jeziku, pri čemer uporabite njeno stopnjo priprave in določitve. Zato mora biti spletna stran vedno razvita za njeno javnost. To ne velja samo za strukturo, ampak tudi za besedila, oblikovanje, pomoč, vizualno zaznavanje informacij itd.

Prosta izbira

Kaj je tretje načelo uporabnosti? Svoboda izbire. To je nadzor po meri, ki je potreben, da lahko stranka vedno nadzoruje situacijo. Na primer, če oseba izpolni obrazec, mora vedno videti gumb "jasna oblika". In če je v njej nekaj korakov? Uporabnik mora vedno imeti možnost, da se vrne vpredhodne točke ali preskočite katero koli od njih, da ponovite akcijo malo kasneje.


Zaradi te situacije bo imel uporabnik vtis, da je tisti, ki upravlja vse, kar ne skuša zamenjati ali prevarati. In zapleten na prvi pogled vmesnik s pravilnim pristopom bo postal običajen. Navsezadnje je veliko lažje za osebo, da izvede nekaj preprostih dejanj kot en zapleten.

Standardi

Četrti princip uporabnosti - zaporedje in standardi. Na spletu obstajajo določeni stereotipi (stiki v zgornjem kotu, vrsta košarice itd.). Kljub temu ima lahko ena oznaka več vrst, tako da se lahko neizkušen uporabnik med njimi zlahka izgubi. Na primer, elektronska košarica je enaka tovornjakom, običajnim košaram, modnim torbam in še več. In za videz zaporedja morate izbrati določen slog, ki ga morate povsod slediti. To velja tudi za postavitve, pisave, besedilo in slike.

Preprečevanje napak

Peti princip uporabnosti - preprečevanje napak. To pravilo kaže, da je treba napake popraviti in opozoriti. Vedno je treba odpraviti nenamerne, nepotrebne ukrepe in po možnosti poenostaviti izbiro. To je lahko preprost nasvet, ko vnesete nekaj iz tipkovnice.
To velja tudi za gumbe. Ponudba "Sprejmi" je na primer običajno svetlejša in večja od zahteve "Počisti obrazec". Podatke, ki jih poznate, morate vnesti (podatke o regiji, kodi telefona itd.).

Poenostavitev

Šestonačelo je "iskanje lažje kot spominjanje". Poskrbite, da bo življenje čim lažje, ne pozabite na informacije, ki ste jih vnesli že prej (tudi ob njihovih preteklih obiskih spletnega mesta), in jih nakažite. Na primer, če uporabljate večstopenjski sistem za registracijo, pokažite osebi, ki je že izpolnila polja, če jo bodo potrebovali v prihodnosti.

Prilagodljivost

Sedmo načelo uporabnosti - prožnost. V skladu s tem pravilom mora biti vmesnik elastičen, zato se mora prilagoditi prevladujočemu občinstvu. Tu je osnovni poudarek na preprostosti z računom povprečnega uporabnika. Podrobnosti za napredne morajo biti majhne. Lahko jih postavimo v manj opazne dele zaslona, ​​saj jih bodo taki ljudje našli povsod.

Oblikovanje

Načelo načrtovanja uporabnosti Osmi po zakonu. Sestavljen je iz estetike in minimalizma. V skladu s tem pravilom mora vmesnik vsebovati informacije, ki jih uporabnik ne potrebuje. Prav tako ne sme vsebovati informacij, ki jih oseba potrebuje v redkih primerih.
Podobno morate ustvariti obrazce: uporabnika ne morete vprašati za podatke, ki jih ne potrebujete. Na žalost to stališče skoraj nikogar ne uporablja. Da bi čestitali le ob obletnici ali novem letu, morajo stranke v 90% primerov zagotoviti datum rojstva in domačo telefonsko številko, mobilni telefon, e-pošto in celo naslov.

Pomoč

Osnovna načela uporabnosti morajo poznati vsi spletni skrbniki. Deveti pogled te znanstveno uporabne discipline je pomagati uporabnikomrazumevanje in popravljanje napak. Ljudje bi morali biti obveščeni o vseh neuspehih v navadnih, "človeških" jezikih in ne v računalniku. Če napačno ustvarjena povezava, vam ni treba pisati 404. Prijavite se kot: "Prišlo je do napake pri vnosu strani." Če je uporabnik s tem, ko je izpolnil obrazec, pozabil določiti svojo telefonsko številko, napiši, da je prišlo do napake pri vnosu podatkov in ne le v "obrazec za napake".

Podpora

Zakaj so načela uporabnosti tako pomembna? Poglejmo deseto načelo, ki se imenuje "Dokumentacija in pomoč". Materiali in podpora morajo biti enostavni in razumljivi, dostopni in skladni s cilji uporabnika. Poleg tega dokumentacija ne sme biti obsežna. Potrebno je, da vsebuje jasne korake. Če je gradivo preveliko, lahko naredite kratko navigacijo za hitro navigacijo po odsekih in podporo za iskanje.

Uporabnost

Torej smo upoštevali glavna načela uporabnosti. Toda kakšna disciplina je to? "Uporabnost" je merilo kakovosti uporabniške izkušnje, pridobljene z interakcijo s sistemom ali izdelkom. Lahko je na primer programska aplikacija, spletno mesto ali karkoli drugega. Strokovnjaki uporabnika Interfase Engineering so ugotovili, da v 60% primerov ljudje ne morejo najti informacij, ki jih potrebujejo na internetu. Posledično zmanjšajo produktivnost dela. Ne želijo se vrniti na kraj, zaradi česar so prisiljeni izgubiti dragocen čas.
Znano je tudi, da je Forrester Research prejel nekaj številk, ki kažejo količino škode, ki je nastala zaradi slabe kakovosti uporabnosti območij. Omrežne trgovineizgubili približno 50% kupcev, ki ne najdejo pravega izdelka. Približno 40% uporabnikov se ne želi vrniti na spletno mesto, s katerim niso želeli delati. Jakob Nelsen trdi, da je preučevanje vedenja ljudi na spletu pokazalo, da so odvratno dojemali zapletene oblikovalske spletne strani in počasne spletne strani. Pravi, da uporabniki ne želijo čakati. Prav tako ne želijo ugotoviti, kako uporabljati domačo stran. Nikjer ni smernic za spletna mesta ali usposabljanja za spletni projekt. Jacob ve, da si ljudje želijo hitro indeksirati strani in takoj razumeti funkcionalnost spletnega mesta.

Ustvarjanje

Kaj je razvoj uporabnosti? Njegovo načelo je metodološki pristop k ustvarjanju spletnega mesta ali katerega koli drugega vmesnika. Ta razvoj je sestavljen iz več metod, ki se uporabljajo v procesu:
 • zbiranje zahtev;
 • izdelava in analiza prototipov;
 • ocena nasprotnih variant oblikovanja;
 • proučevanje uporabniških vprašanj;
 • ponujajo rešitve in analizo spletnega mesta (ali katerega koli drugega uporabnika).
 • Testiranje

  In kaj je uporabnost testiranja? Načelo tega odtenka ni vsakdo vedel. Na splošno je del procesa ustvarjanja »uporabnosti«. V tipičnem testu mora oseba izvesti več nalog z uporabo prototipa (ali drugega sistema). Med delom opazovalec zabeleži, kaj uporabnik govori in dela. Praviloma se tak preizkus opravi skupaj z enim ali dvema osebama.
  Analiza lahko zbira podatke, kot so napake, ki so jih naredili uporabniki, zaporedječloveško delovanje za dosego cilja, časa in kraja težavnosti v občinstvu, koliko izdelek ljudje radi in hitrosti opravil. Večina testov se uporablja za prepoznavanje in reševanje težav, ki se pojavljajo v javnosti.

  Koraki discipline

  Kaj pomeni "Usabiliti"? Za načrtovanje spletne strani morate najprej razumeti, zakaj ga razvijate, za koga, zakaj in kdaj bodo vaši bralci obiskali vaš vir. Če odgovorite na ta vprašanja, boste našli cilj vašega spletnega mesta. Določeni cilji so odvisni od občinstva vaše spletne strani in vaše organizacije. Poleg tega morate določiti naloge spletne strani "Uporabnost". V skladu z vašimi splošnimi cilji mora biti vaš vir učinkovit v uporabi, enostaven za učenje, preprost za spomin med obiski. In še vedno morate zadovoljiti uporabnika. Vsak cilj »uporabnosti« je pomemben za večino spletnih mest, lahko pa označite tudi druge za različne ciljne skupine in situacije. Znano je, da je oblikovanje zasnovano na potrebah ljudi, zato je treba zbirati informacije ne le o njih, temveč tudi o tem, v kolikšni meri jih obstoječe mesto izpolnjuje. Obstaja več metod za zbiranje podatkov, ki vključujejo strežniške dnevnike, obrazce za povratne informacije, testiranje uporabnosti obstoječe spletne strani. Ljudem je lažje komunicirati z resničnim primerom, kot pa razmišljati o tem, kaj najbolje deluje. Uporabne rezultate je mogoče vedno pridobiti s prototipom spletnega mesta, ki ima minimalno vsebino in brez grafike. Tako osnovni prototipje primeren za prvi cikel preskusov.
  Vsebina mora vsebovati le tisto, ki jo zahtevajo uporabniki spletnega mesta. Če imate goro informacij, izberite med njimi tiste, ki bodo uporabne in prijetne za vaše občinstvo. Vse informacije je treba razdeliti na majhne koščke s podnapisi, saj ljudje želijo hitro prebrati, kaj jih zanima. Iz besedila morate odstraniti izbirne besede, uporabiti tabele in sezname. Spodaj je interaktivni proces - test uporabnosti, ki smo ga napisali zgoraj. Včasih potrebujete vmesnik, ki je že oblikovan v skladu z vsemi pravili, za testiranje. Mimogrede, fokusne skupine so najbolj dostopen način za analizo "samega".

  Komponente

  Torej lahko z uporabo pravil in načela uporabnosti ustvarite vir, na katerega boste ponosni. Prisotnost tega čudnega objekta je kvalitativna funkcija, ki določa, do katere mere je uporabniški vmesnik enostaven za uporabo. Beseda "uporabnost" pomeni tudi zbirko metod, ki izboljšujejo spletno mesto v procesu njegovega ustvarjanja. Uporabnost ima pet kvantitativnih komponent:
 • Učinkovitost: po tem, ko uporabnike seznanite z zasnovo, kako hitro bodo izvedli isto nalogo?
 • Sposobnost učenja: Kako enostavno so ljudje izvajati osnovne naloge, prvič z uporabo neznanega vmesnika?
 • Napake: Koliko napak naredi oseba, kako resne so ali jih lahko zlahka popravi?
 • Pomembno: če se uporabnik po določenem času vrne na vmesnik, bo uspelda nadaljujejo svoje sposobnosti za delo z njim?
 • Zadovoljstvo: v kolikšni meri je za osebo lepo, da uporablja ta vmesnik?
 • Poleg Usabilita obstaja še veliko drugih pomembnih kvalitativnih značilnosti oblikovanja. Eden od ključnih je uporabnost. Ta funkcija opisuje funkcionalnost tehnične rešitve in določa uporabnost uporabniškega vmesnika. Uporabnost in praktičnost sta enako pomembni: zakaj uporabljati priročen program, če ne daje rezultata, ki ga potrebujete? Program, ki deluje hipotetično na način, ki ga potrebujete, se šteje za slab, vendar vam ni všeč njegov prefinjen vmesnik. Če želite analizirati uporabnost projekta, lahko uporabite ista orodja kot pri proučevanju kakovosti njegove Usabilite. Spletna e-uporabnost je nujni pogoj za preživetje. Če je spletno mesto težko delati, so obiskovalci zelo hitri. Če domača stran spletnega mesta jasno in jasno ne kaže, kaj podjetje počne, kakšne vire omogoča izvrševanje, bodo uporabniki iskali drugo spletno stran. Ljudje bodo šli tudi, če bo spletna stran zmedena, informacije o njem je težko razumeti in ne odgovarja na ključna vprašanja. Ni takšnih obiskovalcev, ki bi preučevali vmesnik spletnega mesta ali skrbno preučili navodila za delo z njim. Web-e ima veliko drugih virov, tako da, če se obiskovalec srečuje s težavami, ga boste izgubili.

  Sorodne publikacije