Načela iskalnikov. Iskalniki na internetu

Na internetu se uporabniku na različnih spletnih mestih ponudi veliko različnih informacij. Če želite pridobiti potrebne informacije, poiščite odgovore na vprašanja, ki jih ustvarijo iskalniki. Ko ste slišali ta stavek, mnogi mislijo o Googlu, "Yandex". Vendar pa so iskalniki na internetu veliko večji.

Kaj je iskalnik

Iskalnik se šteje za programsko opremo, ki je sestavljena iz zbirke dokumentov. Uporabnikom je na voljo poseben vmesnik, ki omogoča vnos zahtevanih poizvedb in povezav z ustreznimi informacijami. Na prvih mestih v rezultatih iskanja so vedno dokumenti, ki so skladni s tem, kar išče določena oseba.


Izvedba iskanja, ki se oblikuje v skladu z vneseno poizvedbo, običajno vsebuje različne vrste rezultatov. Vsebuje lahko spletne strani, video in avdio datoteke, slike, pdf datoteke, določene izdelke (če iščete prek spletne trgovine).

Klasifikacija iskalnikov

Obstoječi iskalniki so razvrščeni v več vrst. Najprej je treba poklicati tradicionalne iskalnike. V takih iskalnikih so načela dela namenjena iskanju informacij o velikem številu obstoječih lokacij. Iskalniki so še vedno na ločenih internetnih virih:
 • v spletnih trgovinah (za iskanje pravega blaga);
 • na forumih in blogih (za iskanje sporočil);
 • pri
 • Iskalniki so še vedno razdeljeni glede na geografsko značilnost. V tej klasifikaciji so 3 skupine iskalnikov:


 • Globalno. Iskanje poteka po vsem svetu. V tej skupini je vodja iskalnik Google. Prej so bili taki iskalniki, kot so Inktomi, AltaVista in drugi
 • Regionalni. Iskanje poteka po državi ali skupini držav, ki ima en jezik. Regionalni iskalniki so zelo razširjeni. Njihov primer v Rusiji je »Yandex, Rambler.
 • Lokalno. Iskanje poteka v določenem mestu. Primer takega iskalnika je Tomsk.ru.

  Sestavine iskalnikov

  V katerem koli iskalniku lahko izberete tri sestavne elemente, ki opredeljujejo načela iskalnika:
 • delo (indekser, pajek, pisalo);
 • podatkovna zbirka;
 • vodja poizvedb.
 • Robot je poseben program, katerega namen je ustvariti bazo podatkov. Baza podatkov shrani in razvrsti vse zbrane podatke. Procesor za zahtevek, imenovan odjemalec, ki dela s posebnimi zahtevami. Ima dostop do baze podatkov. Odjemalec ni vedno na istem računalniku. Upravljalec poizvedb se razširi na več fizično nepovezanih računalniških sistemov.

  Načela iskalnikov

  Vsi obstoječi sistemi delujejo na enem samem načelu. Razmislite na primer o delovanju tradicionalnih iskalnikov, zasnovanih za internet. Delovanje robota je podobno dejanju uporabnika. Ta programobčasno obide vse strani, doda nove strani in internetne vire v bazo podatkov. Ta proces se imenuje indeksiranje.
  Ko uporabnik v iskalno polje vnese poizvedbo, začne stranka delati. Program se nanaša na obstoječo bazo podatkov in generira ekstrakcijo na ključne besede. Referenčni iskalnik zagotavlja uporabniku določeno zaporedje. Razvrščene so po pomembnosti, tj. Upoštevanje ustreznosti. Vsak iskalnik ima svoj način določanja ustreznosti. Če uporabnik pošlje določeno zahtevo različnim sistemom, ne bo prejel istega izpisa. Algoritem za določanje ustreznosti je skrit.

  Več o ustreznosti

  S preprostimi besedami se pomembnost imenuje ujemanje besed, vnesenih pri iskanju, ali kombinacija besed specifičnih sklicev v izdaji. Položaj dokumentov na seznamu vpliva na nekaj odtenkov:
 • prisotnost besed, vnesenih v iskanje, v dokumentih. Ta odtenek je očiten. Če dokument vsebuje besede iz poizvedbe, ki jo je vnesel uporabnik, to pomeni, da dokument ustreza iskalnim izrazom.
 • Pogostost pojavljanja besed. Bolj pogosto uporabljene ključne besede v dokumentu bodo bolj na seznamu izvlečkov. Vendar ni vse tako preprosto. Prepogosto je uporaba besed lahko znak nizke kakovosti vsebine za iskalnik.
 • Algoritem za določanje ustreznosti je precej zapleten. Pred nekaj leti so lahko v zadevo vključene povezave do ustreznih ključnih besed, ne pa tudiustrezajo njihovi vsebini. Trenutno so načela iskalnikov zapletena. Zdaj lahko delo v celoti analizira celotno besedilo. V delu iskalnikov so zabeležili veliko število različnih dejavnikov. Zaradi tega izročitev izhaja iz najbolj kakovostnih in relevantnih referenc.

  Kako pravilno urediti zahteve

  Celo v šoli smo se učili, da pravilno postavljamo vprašanja. Odvisno od tega, kakšne odgovore bomo prejeli. Vendar pri uporabi iskalnikov tega pravila ni treba spoštovati. Za sodobne iskalnike ni nobene vloge, kaj je v poizvedbi napisala oseba ali številka. V vsakem primeru bo vprašanje vsebovalo enake rezultate. Za iskalnike ni potrebno jasno besedilo. Uporabnik mora samo pravilno izbrati ključne besede. Razmislite o zgledu. Moramo najti besedilo pesmi "Dan brez tebe" v izvedbi znane ženske pop skupine "Via-Gra". Ko se prijavite v iskalnik, ne pokličete nujno skupine, označite, da je pesem. Dovolj je, da napišete "dan brez vas". Če želite voditi registre, ločila niso potrebna. Te nianse ne štejejo iskalniki.

  Svetovno ocenjevanje iskalnikov

  Google je vodilni iskalnik na svetu. Ustanovljena je bila leta 1998. Sistem je zelo priljubljen, kar potrjujejo analitični podatki. Približno 70% zahtevkov, ki prihajajo na spletu, upravlja Google. Baza iskalnikov je ogromna. Indeksirano več kot 60 bilijonov različnih dokumentov. Google preprosto privlači uporabnikevmesnik. Glavna stran vsebuje logotip in iskalno vrstico. Ta funkcija vam omogoča, da Google pokličete med najbolj minimalistične iskalnike.

  Na drugem mestu na lestvici priljubljenih iskalnikov je Bing. Istega leta se je pojavila kot Google. Ustvarjalec tega iskalnika je znana mednarodna korporacija Microsoft. Baidu, Yahoo !, AOL, Excite, Ask zahtevajo nižje položaje na lestvici.

  Kaj je priljubljeno v Rusiji

  Med iskalniki v Rusiji je najbolj priljubljen Yandex. Ta storitev se je pojavila leta 1997. Prvič so sodelovali v ruskem podjetju CompTek International. Malo kasneje se je pojavilo podjetje "Yandex", ki se je še naprej ukvarjalo z iskalnikom. Iskalnik je z leti pridobil ogromno popularnost. Lahko išče v več jezikih - ruski, beloruski, ukrajinski, tatarski, kazahstanski, angleški, nemški, francoski, turški. Iz statistike je znano, da je "Yandex" zanimiv za več kot 50% uporabnikov Runeta. Več kot 40% ljudi raje uporablja Google. Približno 3% uporabnikov je izbralo Mail.ru - internetni portal na ruskem jeziku.

  Zaščiteni iskalniki

  Običajni iskalniki, ki so nam skupni, niso popolnoma primerni za otroke. Mladi uporabniki interneta lahko po nesreči najdejo nekatere materiale za odrasle, ki lahko škodijo psihi. Zaradi tega so bili ustvarjeni posebni varni iskalniki. V njihovih podatkovnih bazah so shranjene samo varne vsebine za otroke.
  Primer enega takšnega iskalnika -"Sputnik.Diti". Ta storitev je precej mlada. Ustvaril ga je Rostelecom v letu 2014. Glavna stran iskalnika je svetla in zanimivo zasnovana. Predstavlja široko paleto domačih in tujih risank za otroke različnih starosti. Poleg tega na glavni strani obstajajo kognitivne reference, ki se nanašajo na več naslovov - "Šport", "Želim vedeti vse", "Naredi si sam", "Igre", "Tehnologija", "Šola", "Narava". Še en primer zaščitenega iskalnika za otroke - Agakids.ru. To je popolnoma varen vir. Kako deluje iskalnik? Robot je konfiguriran tako, da obide le mesta, ki so povezana z otrokovimi temami ali so koristna za starše. V osnovi iskalnika padejo viri z risanimi filmi, knjigami, izobraževalno literaturo, igrami, barvami. Starši, ki uporabljajo Agakids.ru, lahko sami poiščejo mesta za vzgojo, zdravje otrok.
  Na koncu je treba opozoriti, da so iskalniki zapleteni sistemi. Pred nami je veliko problemov - problemi neželene elektronske pošte, določanje pomembnosti dokumentov, pregled slabe kakovosti vsebine, analiza dokumentov, ki ne vsebujejo besedilnih informacij. Zato razvijalci uvajajo nove pristope, algoritme, ki so poslovna skrivnost pri delu internetnih iskalnikov.

  Sorodne publikacije