Močno bruhajo zvezek: možni vzroki in načini za njihovo reševanje

Kot veste, nobena posebna oprema ni posebej trajna in sodobni računalniki ali prenosni računalniki niso nobena izjema. Mnogi lastniki prenosnih računalnikov sčasoma začnejo opaziti pojav zunanjega hrupa in pregrevanja v njih. Takoj je vprašanje, zakaj je laptop zelo glasen in ki povzroča veliko toplote. Na splošno obstaja občutek, da je s tehniko nekaj narobe. V najenostavnejšem primeru se očitne nesreče v napravi ne opazijo, včasih pa lahko vidite tudi videz modrih zaslonov. In to je priložnost, da razmislimo o možnih vzrokih za takšen pojav in možnih načinih za reševanje problemov. Spoznajmo, kaj točno bi lahko bil glavni vzrok za dejstvo, da je laptop postal preveč hrupa ali nepotrebno pregreta, in ugotoviti, katere korake je mogoče sprejeti, da se znebite morebitnih napak. Praviloma se ne nanaša na novo opremo, pravkar kupljeno v trgovini, ampak se nanaša le na naprave, ki so že dolgo v uporabi. Če opazite podobne pojave takoj ob nakupu, boste verjetno ravnali s tovarniško napako. Če pa kupite prenosni računalnik z rokami, je možno, da se je konfiguracija na njem še okrepila, hladilni sistem pa se ne bo kosal s funkcijami na njem, kar bo posebej povedano.


Zakaj veliko hrupa na prenosnem računalniku: možni vzroki

V zvezi z glavnimi vzroki tega pojava, iz nekaterih razlogov, se mnogi uporabniki običajno sklicujejo samo na fizične težave,pogosto pozabljajo na vpliv programske opreme na nekatere "železne" komponente računalniškega sistema. Med najpogostejšimi razlogi za dejstvo, da je laptop začel veliko hrupa in pregrevanja, večina strokovnjakov kličejo naslednje:
 • zamašitev naprave s prahom in tujimi odpadki;
 • neurejenega ali nepravilnega nastavljanja ventilatorjev (hladilnikov);
 • ojačana konfiguracija, ki ni združljiva s hladilnim sistemom;
 • trajna uporaba režima visoke porabe energije (visoka zmogljivost);
 • možne težave s trdim diskom in njegovimi sestavnimi deli;
 • nepravilno delovanje optičnega pogona ali prisotnost diska;
 • Programska oprema se sesuje zaradi staranja gonilnikov naprav;
 • Virusni vpliv.
 • Seveda, to je daleč od vsega, kar bi lahko povzročilo te neželene stranske učinke v teoriji, saj tudi fizične škode na opremi, ki je nameščena v prenosnem računalniku, ni mogoče diskontirati. Poleg tega mnogi lahko takoj dvomijo o vplivu na sistem virusov. Vprašanje je sporno in na njem bomo prenehali ločeno. Medtem pa si poglejmo nekaj najpreprostejših metod za reševanje teh problemov.


  Kaj storiti, če je prenosni računalnik veliko hrupa: najlažja rešitev

  Samoumevno je, da je najpogostejša situacija s pojavom močnega hrupa ali pregrevanja posledica onesnaženja prenosnika. To se, mimogrede, ne nanaša samo na vnos drobnih delcev prahu na rezilo ventilatorja, temveč tudi na njegovo namestitev na druge komponente, nameščene na matični plošči,zaradi česar se zračni tok ohladi do njih preprosto ne doseže. Torej, če opazite, da se prenosnik segreje in se na hladilnem sistemu sliši veliko hrupa, ki ga običajno spremlja sproščanje vročega zraka skozi odprtine na stranskih stenah, kjer so hladilniki, je najprej priporočljivo razstaviti prenosni računalnik (če seveda veste, kako to naredite ali pa prenosnik ni v garanciji), nato temeljito očistite njegovo "notranjost" iz umazanije in prahu.
  Da bi napravo razstavili, je najbolje uporabiti posebna orodja, ki jih lahko kupite v specializiranih prodajalnah, posebni sesalniki, tamponi in vlažni robčki pa so primerni za čiščenje.

  Odkrivanje težav s hladilnim sistemom

  Seveda se pogosto zgodi, da je prenosnik zelo glasen, ker ventilatorji ne delujejo v normalnem načinu, zaradi česar pride do pregrevanja istega procesorja ali grafičnega pospeševalnika. V tem primeru je potrebno spremljati temperaturo.
  Windows ni primeren za to, zato je najbolje, da uporabite orodja tretjih oseb, kot je AIDA64 HWMonitor, in njihove partnerje s programskimi senzorji, da popravite parametre določene komponente računalniške naprave. Upoštevajte, da je v običajnem načinu dovoljen kratkoročni doseg najvišjega praga temperature in vsak proizvajalec "železa" v svoje pripomočke postavi določeno mejo varnosti. Poglejte največje vrednosti. Če toplota doseže sefni posebnih razlogov za tesnobo. Toda če je presežen dopustni prag, bo moral sprejeti nujne ukrepe.

  Prilagoditev nastavitev hladilnikov v primarnih vhodno /izhodnih sistemih

  Torej ste ugotovili, da je prenosni računalnik tih in segreje s prekoračitvijo vseh dovoljenih pravil.
  Da bi zmanjšali temperaturo brez posebne programske opreme, lahko uporabite nastavitve primarnih sistemov (BIOS /UEFI), v katerih morate najti odsek ali postavko, kot sta Fan Optimize, Q-Fun, Fan Fan, nadzor ventilatorja CPU ali kaj podobnega, nato možnost nastavitve drugih parametrov ali uporabo samodejne optimizacije. Vendar je veliko primarnih sistemov takšnih orodij prikrajšanih, zato se pogosto priporoča, da se nastavitve ponastavijo na tovarniško stanje ali da se BIOS popolnoma posodobi s prenosom in namestitvijo najnovejše programske opreme za vaš prenosni računalnik. V primeru UEFI je vse preprosto, saj lahko izvajanje posodobitev poteka neposredno v okolju Windows, toda iz BIOS-a morate biti zelo previdni in brez posebnega znanja, da bi sami to naredili, ni vredno.

  Prilagajanje hitrosti ventilatorja v posebnih programih

  Če je na prenosniku veliko hrupa ventilatorja in v primarnem sistemu ni nastavitev, lahko uporabite posebne programe. Eden od najbolj znanih, močnih in priljubljenih je SpeedFan.

  V njej je treba rahlo zmanjšati hitrost hladilnika, pri čemer je kot osnova korak okoli 5%ali celo manj. Zmanjšanje je treba opraviti tako dolgo, dokler šumovi tretjih oseb v načinu mirovanja, ko nobena aplikacija ne deluje, ne izginejo.

  Kaj storiti v primeru pregrevanja?

  Pogosto lahko vidite, da je prenosni računalnik veliko hrupa pri igranju iger ali pri delu z večpredstavnostnimi aplikacijami. Na splošno je to običajen pojav, saj ima večina sodobne programske opreme te narave večjo obremenitev osrednjega procesorja, kar ima za posledico dodatne rezerve hladilnega sistema. Toda prenosni računalnik ima lahko zastareli procesor, grafični vmesnik ali pomanjkanje RAM-a. V tem primeru oprema preprosto ne obravnava obdelave povečanega računalništva. Da bi rešili problem v najpreprostejšem primeru, lahko v istih igrah uporabite zmanjšanje FPS nivoja ali ločljivost zaslona, ​​izklopite podrobnosti teksture itd. Seveda bo kakovost slike nekoliko prizadeta, vendar bo pregrevanje hrupa izginilo, sam laptop pa ne bo prezgodaj sistema. Druga situacija je, da je bil standardni komplet spremenjen, hladilni sistem za posodobitev pa ni izračunan.
  V zgornjem primeru je konfiguracija prenosnega računalnika DELL Latitude E6520, ki ima tovarniško nastavljen samo 4 GB RAM-a, prikazana na zgornji sliki, vendar je bila z namestitvijo dodatnih črt razširjena na 8 GB. Ni presenetljivo, da je hladilnik na prenosnem računalniku veliko hrupa samo zato, ker ni namenjen za takšne obremenitve.

  Menjava električnega tokokroga

  Zelo pogostoljubitelji iger za bolj udobno prehodno igro določijo poseben način visoke zmogljivosti, ki lahko samodejno izzove povečano obremenitev sistemskih virov. To povzroča veliko hrupa in toploto prenosnika. V sistemu Windows 10, ko vklopite igralni način (Win + G), se ta shema napajanja aktivira samodejno. Če želite rahlo zmanjšati obremenitev, pojdite na nastavitve moči in nastavite ravnovesje.
  Če vam to ne omogoča, da se znebite stranskih učinkov, uporabite način varčevanja z energijo. Res je, da se pri nastavljanju teh parametrov igra lahko začne upočasniti. Če sploh nič ne pomaga, vendar ne želite odreči svoje najljubše igre in programe, je najbolje zamenjati procesor, grafično kartico in RAM, seveda ne pozabite na hladilni sistem in ustrezen model napajanja. Kot je jasno, tak užitek ni poceni. Poleg tega novi procesor na stari matični plošči ne sme biti, zato se bo moral spremeniti, in na koncu se je izkazalo, da je bilo ceneje kupiti nov prenosni računalnik.

  Odstranjevanje hrupa optičnega pogona

  Zelo običajno je, da je prenosnik zelo glasen samo zato, ker je v optičnem pogonu disk, ko klic dobi hrup iz njegove promocije. Poleg tega lahko na disku pride do prask ali fizičnih poškodb, zato se promocija in poskusi branja informacij zadržijo za precej dolgo časovno obdobje.

  Odpravljanje težav s trdim diskom

  Končno, ena najbolj neprijetnihsituacije lahko imenujemo luknje na trdem disku, kar je lahko povezano s prisotnostjo napak na njem in dejstvom, da se trdi disk začne "pljuvati", prihaja do konca in z napačnimi nastavitvami moči.
  Da bi odkrili morebitne zrušitve in odpravili nekatere težave, lahko uporabite običajen upravitelj opravil, ugotovite, kateri proces je najbolj obremenjen na trdem disku, in dokončate aktivno storitev v prisilnem naročilu. Prav tako je dobro, da preverite pogon za napake z uporabo sistemskih pripomočkov, kot so HDDScan ali quietHDD. Če pa najdete resne fizične težave, je priporočljivo zamenjati trdi disk. Najboljša možnost je nakup sodobnega SSD diska SSD. Takšni diski ne bodo popolnoma zveneli.

  Posodabljanje gonilnikov strojne opreme

  Komponente programske opreme v obliki gonilnikov naprav tudi ne morejo povzročiti takšnih situacij. V zelo visoki meri to velja za grafične kartice, če ima prenosni računalnik diskretni pospeševalnik, opremljen z zmogljivim grafičnim procesorjem in lastnim hladilnim sistemom. Zastarela ali nepravilno nameščena programska oprema lahko povzroči motnje v delovanju hrupa in pregrevanja. Ni vredno posodobiti gonilnikov s sredstvi operacijskega sistema.
  Najbolje je, da uporabite avtomatizirana orodja vzorca Driver Booster, ki jih najdete na internetu, neposredno na spletnem mestu proizvajalca, če je potrebno, prenesete in namestite brez vašega sodelovanja.

  Ali se lahko pojavijo neželeni učinki z virusnimi učinki? Na žalost je nemogoče izključiti prisotnost virusa v sistemu. Mnogi verjamejo, da virusne grožnje ne morejo neposredno vplivati ​​na "železo". To ni ravno tako. Zaradi napak gonilnika lahko prikažete katero koli strojno opremo. V zvezi s tem je dovolj, da se enkrat spomnimo "hoje" na internetnem virusu, ki se je, ko je vgrajen v sistem, osredotočil največjo energijo na eni točki zaslona, ​​potem pa so elektronski žarki starih monitorjev preprosto raznesli. Da bi preprečili tveganje infiltracije, se ni mogoče zanašati samo na navaden protivirusni program, saj morda ne bo mogel prepoznati določenih vrst groženj. Vsaj za preprečevanje vsaj enkrat na teden skenirajte prenosni računalnik s prenosnimi programi drugih ponudnikov.

  Epilog

  Skratka, to je daleč od vseh možnih situacij, v katerih se prenosni računalnik hiti ali pregreva. Dejansko so lahko veliko več in so povezani z nekaterimi drugimi dejavniki. Samo v primeru, da ne bo preprečila "zvok" celotne matične plošče za subjekt, ki se napaja z napetostjo naprave, včasih je potrebno zamenjati toplotno pasto na procesorju ali namestiti drugo napajalno enoto, dodatno je mogoče nadgraditi in ohladiti sistem, kupiti posebno hladilno blazino za zmanjšanje ogrevanja itd. Na splošno obstaja dovolj možnosti.

  Sorodne publikacije