Kje gredo bitcoini? Kako zaslužiti in prinašati bitcoine

Bitcoin je svetovni kripto valutni in digitalni plačilni sistem. Ta enota je prva decentralizirana digitalna valuta. Ta sistem deluje brez centralnega skladišča ali enega samega skrbnika. Kje se je pojavil kripto-valutni bitcoin? Izumila jo je neznana oseba ali skupina ljudi pod imenom Satoshi Nakamoto in leta 2009 izdana kot odprtokodna programska oprema.

Sistem je peer-to-peer in transakcije se izvajajo med uporabniki neposredno, brez posrednika. Vse operacije se preverijo v omrežnih vozliščih in zabeležijo v javno distribuiranem, z velikimi in malimi črkami registriranim blokom.


Od kod prihajajo bitcoini? Ustvarjeni so kot nagrada za proces, znan kot pristanek. Lahko se zamenjajo za druge valute, izdelke in storitve. Od februarja 2015 je več kot 100.000 podjetij po vsem svetu jemalo bitkoine za plačilo. Ta kriptografska valuta se lahko obravnava tudi kot naložba. Glede na študije, ki jih je leta 2017 izvedla Univerza v Cambridgeu, je 29-58 milijonov edinstvenih uporabnikov, ki uporabljajo šifriranje kode, od katerih večina uporablja bitcoin.

Terminologija

Beseda bitcoin je bila prvič omenjena v uradnem dokumentu, objavljenem 31. oktobra 2008. Izraz ime izvira iz angleških besed "bit" (bit) in kovanec (kovanec). Ni enotnega sporazuma o pravilnem pisanju tega imena. V nekaterih virih je zapisana z velikimi črkami, po drugih podatkih - iz majhnih.


Enote

Enota za obračunavanje tega kripto-vrednostnega sistema je bitcoin. Od leta 2014 naprej so oznaki, ki se nanašajo na to enoto, opredeljeni kot BTC in XBT. V tem primeru so komponente bitcoinov, ki se uporabljajo kot alternativne enote, milijardna (mBTC) in satish. Poimenovan po ustvarjalcu CryptoLatut Satoshi - to je najmanjša količina v bitcoin, ki predstavlja 000000001 ali sto milijonski BTC. Millibit je enak 0001 ali tisočinka Bitcoin.

Kako je nastal bitcoin?

Zgodovina nekaterih dogodkov bo pomagala razumeti, kaj je bitcoin valuta in kje je vsak satoshi. 18. avgusta 2008 je bilo registrirano ime domene bitcoin.org. Novembra istega leta je bil na kriptografski distribucijski seznam poslan sklic na dokument, ki ga je podpisal Satoshi Nakamoto z naslovom Bitcoin: sistem elektronskega denarja mreže Peer-to-Peer. Nakamoto je prodal Bitcoin programsko opremo kot odprto kodo in jo izdal januarja 2009. Realnost izumitelja ostaja neznana, čeprav mnogi trdijo, da to osebo poznajo osebno. Od kod prihajajo bitcoini? Januarja 2009 se je omrežje Bitcoin pojavilo po tem, ko je Satoshi Nakamoto dobil prvi blok v verigi, imenovan blok za genezo, za nagrado 50 bitkoinov. Eden od prvih podpornikov in moderator tega kriptovalyut je bil programer, Hel Finny. Program je prenesel na isti dan, ko je bil izdan, in prejel 10 bitkoinov od prve transakcije na svetu.
V prvih dneh Nakamota, po mnenju strokovnjakov,ima 1 milijon bitokinov. Pred odhodom iz pristanišča Crypto Exchange je avtor sistema predal upravo Gavina Andresena, ki je kasneje postal vodilni razvijalec Bitcoin fundacije.

Prve težave

Od tega trenutka je postalo dobro znano, kako je bil bitcoin izvlečen in da so ga vsiljivci uporabili. 6. avgusta 2010 je bila odkrita resna ranljivost v protokolu za izmenjavo kript. Transakcije niso bile ustrezno preverjene, preden so bile vključene v blokovne verige, kar je uporabnikom omogočilo, da se izognejo ekonomskim omejitvam in ustvarijo neomejeno število bitkov. 15. avgusta je bila uporabljena ta ranljivost: v eni transakciji je bilo ustvarjenih več kot 184 milijard BTC in poslanih preko dveh naslovov v omrežju. V nekaj urah je bila ta operacija zaznana in izbrisana iz dnevnika po odpravi napake in razvejano omrežje v posodobljeno različico kripto protokola. Bitcoin je bil 1. avgusta 2017 razdeljen na dva izvedena modela digitalne valute - klasični (BTC) in gotovinski (BCH). To je omogočilo rešitev problema, kako pritišati bitkoine v fizično obliko.

Kako deluje zdaj?

Blokalna veriga je javni register, ki beleži transakcije. Nova sistemska rešitev to izvede brez zaupanja vrednega osrednjega organa: servisiranje blokov poteka preko omrežja komunikacijskih vozlišč, ki delajo s programsko opremo. Od kod prihaja bitcoin? S preprostimi besedami je to mogoče razložiti na naslednji način. Transakcije plačnika obrazca X pošiljajo Y Bitcoin prejemniku Z, ki se oddaja v to omrežje z uporabo razpoložljive programske opremeaplikacij. Omrežna vozlišča lahko pregledajo operacije, jih dodajo v svojo kopijo knjige in nato prenesejo te zapise v druga vozlišča. Blok-veriga je porazdeljena baza podatkov - vsako omrežno vozlišče shrani svojo kopijo blok-verige.
Približno šestkrat na uro se ustvari nova skupina sprejetih transakcij - blok, ki se doda v verigo in hitro objavi v vseh vozliščih. To omogoča, da kriptografska programska oprema ugotovi, kdaj je bil porabljen določen del bitja, in kaj je potrebno, da se prepreči podvajanje stroškov v okolju brez centralnega nadzora. Ob upoštevanju, da so v navadni knjigi zabeleženi prenosi dejanskih sredstev, ki obstajajo ločeno od njih, je verižna veriga edino mesto, ki lahko ima bitcoine v obliki neizkoriščenih izhodnih transakcij. To je osnova pravic bitcoinov. Od kod prihaja denar? Prikazani so v diagramu poteka kot rezultat zgoraj navedenih operacij.

Transakcije

Transakcije so sestavljene iz enega ali več vhodnih in izhodnih podatkov. Ko uporabnik pošlje bitcoine, dodeli vsak naslov in število enot valute, ki so poslani na ta naslov na izhodu. Da bi se izognili dvojnim stroškom, se mora vsak vnos nanašati na prejšnji neizkoriščen izhod v verižni blok. Uporaba več vnosov ustreza uporabi več "kovancev" gotovinskih transakcij. Ker lahko operacije imajo več izhodov, lahko uporabniki pošiljajo bitcoine več prejemnikom v enem ukazu. Tako kot pri gotovinskih transakcijah,znesek depozitov (kripto enote, ki se uporabljajo za plačilo) lahko presega ocenjeni znesek plačil. V tem primeru se uporabi dodatna možnost, ki jo vrne plačniku. Vsak vnos, ki ni vključen v sklep o transakciji, postane njegova provizija.

Obratovalni stroški

Transakcijska provizija je neobvezna. Rudarji lahko izberejo, katere operacije bodo obravnavali, in določijo prednostne naloge za tiste, ki plačajo višji znesek. Tarife temeljijo na količini ustvarjene shranjene transakcije, ki je odvisna od števila vhodov, uporabljenih za ustvarjanje. Poleg tega je prednost dana starim neizkoriščenim vnosom.

Lastništvo

V verigah blokov so bitcoini registrirani na naslovih. Ustvarjanje naslova BTC ni nič drugega kot izbira naključnega, veljavnega, zasebnega ključa in izračuna ustreznega naslova. Ta izračun se lahko zaključi v sekundi. Obratni učinek (izračun zasebnega ključa določenega bitcoin naslova) je matematično nemogoč, zato lahko uporabniki poročajo drugim in objavijo naslov, ne da bi pri tem ogrozili ustrezno kodo zaprtega vira. Poleg tega je število zgoraj navedenih ključev tako veliko, da je malo verjetno, da bo nekdo prepoznal njihov par, ki je že v uporabi in ima sredstva.
Lastnik mora poznati ustrezno zaprto kodo in podpisati transakcijo v digitalni obliki. Omrežje preveri podpis s pomočjo javnega ključa. Če izgubite osebni ključ, omrežjebitokinov ne priznava nobenih drugih dokazov o njihovem posedovanju. Potem postane denar neuporaben in preprosto izgubljen. Na primer, leta 2013 je en uporabnik trdil, da je izgubil 7500 BTC (takrat 75 milijonov dolarjev), ko je po nesreči vrgel trdi disk z njegovim zasebnim ključem. Rezervno kopiranje podatkov ga morda preprečuje.

Od kod prihaja denar?

Rudarsko bitko je računovodska storitev, ki se izvaja z uporabo računalniške moči. Rudniki shranijo blokado z dosledno, popolno in nespremenjeno, znova preverjajo in ponovno prenašajo prenesene transakcije v novo skupino, imenovano blok. Vsak blok vsebuje kriptografsko razpršenost prejšnjega z uporabo algoritma heširanja SHA-256, ki jih povezuje skupaj. To nam omogoča, da odgovorimo na vprašanje, od kod prihajajo bitcoini, za lutke. Da ga sprejme nov del omrežja, mora novi blok vsebovati tako imenovano dokazilo o delovanju. Zahteva, da rudarji najdejo številko, imenovano nonce, in ko je vsebina bloka z njo nameščena, je rezultat številčno manjši od kompleksnosti ciljnega omrežja. Ta dokaz je na voljo za preverjanje iz katerega koli omrežnega vozlišča, vendar je hkrati izredno težaven za ustvarjanje. Sistem dokazov o uspešnosti, skupaj z verigo blokov, naredi izredno zapleteno spremembo bločnega vezja, saj mora napadalec spremeniti vse nadaljnje bloke, da bi lahko spremenil enega izmed njih. Tudi s popolnim razumevanjem, od kod prihajajo bitcoini, jih ni mogoče ponarediti. Ker mine delujejoneprekinjeno in njihovo število narašča, kompleksnost spreminjanja bloka sčasoma narašča.

Bitkoini v obtoku

Kako bodo imeli bitokini? Uspešni Mayer v novem bloku dobi nagrado za novonastale Bitcoin in provizije za transakcije. Od 9. julija 2016 je bilo za vsak blok, ki je bil dodan v verigo, pridobljenih 125 novoustanovljenih BTC. Da bi prejeli nagrado, je treba v obdelana plačila vključiti posebno transakcijo. Kje gredo bitcoini? V teh operacijah so nastali vsi obstoječi BTC.
Protokol navaja, da se bo nadomestilo za dodajanje bloka prepolovilo na vsakih 210.000 blokov (približno vsaka štiri leta). Na koncu se bo zmanjšala na nič in dosežena bo meja 21 milijonov bitkoinov. Od tega trenutka bo vsak kandidat nagrajen samo za transakcijske provizije. To bo močno zapletlo nalogo zaslužka bitcoinov. Z drugimi besedami, izumitelj Bitokinov Nakamoto je postavil denarno politiko, ki temelji na umetnih primanjkljajih na samem začetku, kar omejuje morebitno število enot kriptovalyu 21 milijonov. Določeno število se sprosti približno vsakih deset minut, hitrost, s katero so ustvarjene, pa se bo zmanjševala na štiri leta, dokler ne pride v obtok. Po tem bo najpomembnejše vprašanje, kako odstraniti bitcoine in kako jih uporabiti kot plačilno sredstvo.

Spletno shranjevanje

Denarnica za kripto valute shranjuje informacije, potrebne za transakcijo bitcoinov. Lahko jih predstavimo kot kraj zaSkladišče BTC, vendar so zaradi posebne narave sistema neločljivo povezane z verigo transakcijskih blokov. Zato lahko kriptografsko valuto predstavimo kot funkcijo, ki shranjuje digitalne zapise za ekstrahirane bitkoine in omogoča uporabniku, da jih prejme in porabi. BTC uporablja kriptografijo javnega ključa, ki generira dve kriptografski kodi - odprti in zasebni. V bistvu je taka torbica sklop teh ključev. Obstaja več vrst denarnih denarnic. Programska oprema se poveže z omrežjem in vam omogoča, da poleg poverilnic, ki potrjujejo lastništvo, porabljate tudi bitcoine. Te torbice lahko razdelimo v dve kategoriji: visoko kakovostne in lahke stranke. Prvi preverja transakcijo neposredno na lokalni kopiji bloka (več kot 136 GB od oktobra 2017) ali na njegovi podmnožici (približno 2 GB). Zaradi svoje velikosti in kompleksnosti ni primeren za vse računalniške naprave. Če vas zanima taka naloga, kako imate bitcoine, potrebujete samo takšno denarnico. Poenostavljene stranke pa se na drugi strani posvetujejo s polnopravnimi strankami za pošiljanje in prejemanje transakcij, ne da bi za to potrebovali lokalno kopijo celotne verige. Poenostavi delo in vam omogoča uporabo na napravah z nizko porabo energije z nizko pasovno širino (na primer pametne telefone). Vendar pa mora uporabnik z uporabo lahke denarnice do neke mere zaupati strežniku. Pri uporabi takega odjemalca strežnik ne more ukrasti bitkoinov, lahko pa prijavi napačne vrednosti.Ko uporabljate obe vrsti denarnice za programsko opremo, so uporabniki odgovorni za varovanje tajnih ključev na varnem mestu.

Spletne storitve

Poleg programske opreme obstajajo tudi spletne storitve, ki se imenujejo spletne denarnice in ponujajo podobno funkcionalnost, vendar jih je lažje uporabljati. V tem primeru poverilnice za dostop do sredstev shranijo ponudniki spletnih odjemalcev in ne uporabniki strojne opreme. V tem primeru lahko varnostna kršitev strežnika privede do kraje BTC.

Zasebnost

Bitcoin je psevdonim, kar pomeni, da sredstva niso vezana na predmete resničnega sveta, temveč na kripto valutne naslove. Njihovi lastniki niso identificirani, vendar so vse transakcije na ravni blokov javno dostopne. Poleg tega so lahko dejavnosti povezane s posamezniki in podjetji s pomočjo "idiomov uporabe" (BTC iz več virov, ki kažejo, da imajo vhodni podatki skupnega lastnika). Za povečanje finančne zasebnosti se lahko za vsako transakcijo ustvari nov bitcoin naslov. Na primer, hierarhične deterministične denarnice ustvarjajo psevdarandomske "drsne naslove" za vsako operacijo iz ene zanke, medtem ko je za obnovitev vseh ustreznih zaprtih ključev potrebna le ena ključna fraza. To še posebej velja v primerih, ko CryptoLanguages ​​niso v redu. Torej, novice nenehno pravi, da bo Bitcoin v Rusiji še naprej prepovedana. Trenutno so spletna mesta BTC redno blokirana. FinančniRaziskava je tudi pokazala, da lahko z borzo BTC različni subjekti dokažejo svoja sredstva, obveznosti in plačilno sposobnost brez razkritja naslovov. Po mnenju strokovnjakov ta cryptovolume spominja na denar, ki je na voljo na kreditnih karticah. Elektronski izmenjevalci, kjer se BTC lahko zamenja za druge tradicionalne valute, lahko zahtevajo nekatere osebne uporabniške podatke.

Zamenljivost

Denarnice in podobna programska oprema tehnično obravnavajo vse bitkoine kot enakovredne z določitvijo osnovne ravni zamenljivosti. Raziskovalci so ugotovili, da je zgodovina vsakega BTC registrirana in javno dostopna v knjigi blokov, nekateri uporabniki pa lahko zavrnejo sprejemanje kriptografskih enot, ki izvirajo iz nezanesljivih postopkov, ki lahko poškodujejo združljivost. Bloki v blokovnem krogu so omejeni na en megabajt, kar povzroča težave pri obdelavi transakcij, kot so povečanje provizij in odložena obdelava, ki se nanjo ne da. 24. avgusta 2017 se je povečala največja pasovna širina bloka in identifikatorji transakcij so ostali nespremenjeni. Postala je na voljo z uvedbo storitve SegWit, ki omogoča tudi omrežje Lightning, ki je zasnovano za razširljivost s takojšnjimi transakcijami.

Dosedanje razvrščanje

Bitcoin je digitalno sredstvo, ki je namenjeno za uporabo kot valuta. Vprašanje, ali gre za valuto ali ne, se še vedno izpodbija. Kje poteka bitcoin tečaj? Kot v primeru klasičnih splošno sprejetih imen, jepovpraševanju in ponudbi ter razpoložljivosti. Ker vedno več ljudi meni, da je kriptovalyaty sposobna preživeti, in jih celo obravnavajo kot zamenjavo fizičnega denarja, se bo njihova vrednost povečala. V pogojih umetno ustvarjenega primanjkljaja se bo zvišanje cen opazilo kot proizvodnja vseh BTC. Po mnenju The Economist imajo bitcoini tri glavne lastnosti, ki jih ima pravi denar: težko jih je zaslužiti, imajo omejeno ponudbo in jih je mogoče zlahka preveriti. Ekonomisti definirajo denar kot vrednost, menjalno okolje in obračunsko enoto, pri čemer se strinjajo, da bitcoin izpolnjuje vsa ta merila. Vendar pa je najbolje uporabiti kot sredstvo za izmenjavo. Glede na študije, ki jih je izvedla Univerza v Cambridgeu, je bilo od leta 2017 porabljenih in izmenjanih 29 milijonov BTCs, 58 milijonov edinstvenih uporabnikov pa je bilo registriranih z uporabo kripto valutne denarnice.

Če iztovarjanje ni učinkovito, ali je mogoče kaj storiti?

Kako zaslužiti bitcoine, ne da bi šli na posest? Najbolj očiten način je trgovanje z delnicami, ki je podobno splošno znani valutni trgovini. Ker je stopnja BTC nenehno nihajoča, lahko zaradi razlike v tečajih zaslužite pomembne donose. Možno je kupiti in prodati bitcoin v Rusiji na različnih mednarodnih borzah neodvisno in prek finančnih posrednikov. Možno je sklepati bitokiny prek istih izmenjevalcev, nakup za njih vse valute ali elektronski denar.

Sorodne publikacije