Kaj je sekvencer: splošna ideja in osnove za začetnike

Danes računalniški glasbeniki z vsega sveta uporabljajo posebna orodja, imenovana sekvencerji, za pisanje lastnih kompozicij ali ustvarjanje glasbenih del kakršne koli kompleksnosti, ki jih lahko predstavimo kot strojno in programsko opremo. Toda kaj je sekvencer? V začetnih uporabnikih je ideja o tem precej nejasna. Poskusimo razumeti osnovno terminologijo, govorimo o takih definicijah, tako rekoč, v "človeškem" jeziku, tako da je gradivo razumljivo vsakomur, celo zelo daleč od ustvarjanja glasbe.

Zaporedje in sekvencer: prevajanje

Najprej opredelimo pojem "sekvenciranje". V prihodnosti bo pomagalo razumeti, kaj je sekvencer, kot tudi razumeti načela delovanja teh instrumentov.


Zaporedje po definiciji, ki se uporablja v glasbi, je nekakšna določena glasbena fraza ali zaporedje, ki se nenehno ponavlja bodisi v svoji izvirni obliki, bodisi s povečanjem ali zmanjšanjem tona, s spremembo tona (večja /manjša), glasnosti, Torej, če govorimo o takem sekvencerju, je lahko ugotoviti, da gre za komponento strojne opreme ali program, nameščen na računalniku, ki vam omogoča, da zgradite glasbeno kompozicijo, ki temelji na takih delih, ki se pogosto imenujejo vzorci.

Kaj je MIDI glasbeni sistem?

Serijsko snemanje se lahko izvede na več načinov. Po eni strani je to mogočeposneti melodijo s pomočjo priključenega instrumenta ali MIDI tipkovnice, za katero se uporablja MIDI (digitalni vmesnik za glasbene instrumente), prek katerega se prenašajo in sprejemajo MIDI dogodki standardnega tipa, povezani z izbiro orodja iz glavnega ali sekundarnega niza, nastavitev višine; njegov zvok, nadzor glasnosti ali pritisk na tipko, nastavite obseg premika na glavni ton (Pitch Shift ali Transpose), panoramo, učinke dodajanja itd.


Po drugi strani pa je v sodobnih glasbenih programih povsem nepotrebno uporabljati MIDI ukaze ali snemati iz ustreznih naprav. Veliko aplikacij te smeri zagotavlja prisotnost tako imenovanega sekvencerja korakov (Step Sequencer), ki ima možnost ustvarjanja posameznih vzorcev z vnosom želene serije v urejevalniku z virtualno tipkovnico (Piano Roll Editor) s popolnim nadzorom vseh zgoraj navedenih parametrov.
Opomba: Čeprav standardni nabor zvokov, ki se uporabljajo za urejanje MIDI dogodkov, vključuje 128 splošnih MIDI zvokov - GM ali GS), je včasih mogoče uporabiti razširjene nize, kot je XG (Extended General), ki predstavlja Standard, ki ga je razvila Yamaha. Poleg tega vsaka sodobna programska oprema podpira virtualne korake VST (Virtual Synth Technology) gostiteljev iz Steinberga, DX (DirectX), RTAS, itd., Kar močno razširja zmožnosti urednikov in odpira izjemna obzorja za ustvarjalno domišljijo. .
V načrtu strojne opreme jemorda ne le sodobne zvočne kartice, ki podpirajo MIDI standarde in delujejo na podlagi ustreznih MIDI gonilnikov, ampak tudi številne pedale, na primer za DJ-e ali druge zunanje krmilnike, ki se povezujejo z računalniki ali elektronskimi instrumenti.

Najbolj priljubljene aplikacije

Pri glasbeni programski opremi je danes običajno razlikovati med več vrstami sekvencerjev. Najprej so na voljo MIDI sekvencerji, ki lahko uporabljajo samo snemanje iz priključenega instrumenta in standardnih avdio kompletov.
Drugič, ena izmed sort je nekoliko zastarelih sledilnih programov, v katerih se MIDI dogodki ali paketni vnos urejajo z uporabo matematičnih komponent.
Tretjič, najpogostejši in najbolj priljubljeni so virtualni studii, kot so FL Studio, Cubase, Ableton Live, Studio One, Logic Pro, Reason, Cakewalk Sonar in mnogi drugi (običajno imenovani Digital Audio Workstation Digital Workstations ) Res je, da je med takšnimi programi zelo pogosto mogoče najti zaporedja, ki temeljijo na uporabi uveljavljenih (že zabeleženih) vzorcev, da jih združimo pri ustvarjanju lastnega projekta v katerem koli zaporedju. Najsvetlejši predstavnik je MAGIX Music Maker. Toda takšne aplikacije so bolj primerne za začetnike, ki samo obvladajo osnove dela s programskimi sistemi za pisanje glasbe, saj v njih ne bo uresničena lastna fantazija.

Kratek povzetek

To je kratek povzetek in vse o tem, kaj je sekvencer. Načeloma se ukvarjamo z zapletenostjo delovanja in preizkusimo vse možnosti takšnega delovanjaprogramski izdelki bodo morali biti neposredno v izbrani aplikaciji, v večini programov v tej smeri pa so načela ustvarjanja in snemanja glasbenih paketov, učinki obdelave, uporaba virtualnih sintetizatorjev itd. zelo podobni. Izjema se lahko imenuje sledilci in dokaj zapleten studio Reason, ki bo za nekatere začetnike glasbenikov nekoliko problematičen.

Sorodne publikacije