Dostop do SSH: opis in uporaba

Oddaljeno upravljanje in izmenjava informacij sta postala glavno orodje za delo skrbnika sistema. Varnost, zanesljivost in neverjetna praktičnost so ključne značilnosti SSH. To prednostno razlikuje SSH-dostop od drugih možnosti za upravljanje strežnikov, informacijskih sistemov, spletnih virov ali opreme. Zagotavljanje dostopa do spletnega vira prek SSH - vedno spremlja zagon spletne strani. Spoznati in biti sposoben uporabljati SSH je temeljni del usposobljenosti sodobnega strokovnjaka.

Bistvo oddaljenega dostopa

Videz prvega računalnika je postal osnova za ustvarjanje omrežij, prva omrežja pa so postala razlog za ustvarjanje terminalnih razredov za servisiranje enega velikega stroja (era velikega avtomobila) nabor terminalnih razredov. Tudi takrat je bil daljinski upravljalnik sam stroj!


V sodobnem svetu je vse dramatično zapleteno, izraz "protokol" pa je postal glavna sestavina vsake tehnologije. TCP /IP, FTP, HTTP, HTTPS, kot prej, imajo vrednost, lahko celo omeniti sheme gradnje omrežja, organizacijo preklopne opreme. Toda s pomenom zastarelih in sodobnih tehnologij je koncept "dostopa do SSH" še posebej pomemben. Beseda "tunel" se običajno povezuje s SSH. Dejstvo je, da je to povezava med "odjemalcem-strežnikom" in vzpostavitvijo kanala med njimi, klin, v katerem lahko dodate ali odstranite, iz katerega je vse nemogoče. Svet se je tako dramatično spremenil v obdobju pošasti računalniške misli (računalniški IBM), ki je zaščitila komunikacijske kanalepovezane z inženirskimi odločitvami, ki so bile sprejete v "železni" zmogljivosti. Zdaj "okrepljena" varnost zagotavlja preprosto in priročno idejo SSH. V vzpostavljeni povezavi nihče ne bo vstopil in nič ne bo zapustil svojih meja!


Uporaba SSH dostopa

Ideja SSH nima jasnih smernic za določen operacijski sistem, toda v družini Linux so najpomembnejše ideje, protokoli in algoritmi najprej "zašiti". Nič ni potrebno prilagoditi ali prilagoditi tistemu, kar je bistveno. Značilno je, da je dostop SSH povezan s PuTTY, terminalom za tip terminalov iz obdobja Grand Machines. Nič ni odveč: črna škatla, možnost vnosa imena in gesla, zmožnost določanja pristanišča (pogosto je bistvenega pomena) - in stranka iz katerekoli razdalje prejme varen in stabilen dostop do oddaljenega strežnika, sistema, opreme za spletne vire. Klasike žanra: Windows, Linux CentOS, UBUNTU, SSH dostop je konzola.
Ljubitelji NC, VC, WinCom, Far, Total Commander in druge škatle z dvema škatlicama takoj naložijo MC.
Ime in geslo gostitelja (IP) strežnika SSH - to je dovolj za povezavo. Kako je vzpostavljena resnična povezava - ni nujno. Edina stvar je, da lahko SSH odjemalec stopi v stik s strežnikom SSH in zagotovi varen tunel - SSH dostop.

Grafične funkcije SSH

Nič ne preprečuje oddaljenega dela v grafiki. Dostop SSH do strežnika je lahko grafičen. Dovolj je, da nastavite nastavitve na strežniku za posredovanje X11 in daljinsko upravljate grafične aplikacije.
V nekaterih primerih je to edina priložnost, da se nekaj spremeni ali nekaj rešinalogo. Preprost primer: obstaja oddaljen dostop, ki ga morate rešiti - preverite spletno mesto v okolju navideznega stroja, ki nima zunanjega IP. Nemogoče je preveriti delo spletnega mesta zunaj lokalnega omrežja. To vam bo zagotovo pomagalo pri namestitvi grafičnega okolja, brez katerega brskalnik ne deluje. Z namestitvijo grafičnega okolja na računalnik lahko zaženete brskalnik in lokalno preverite delo pri ustvarjanju spletnega mesta. Morda taki primeri niso redki, morda obstajajo pravi razlogi za delo v grafikonu preko SSH dostopa do strežnika, vendar je to zaupen komunikacijski kanal. SSH ni ogromen strošek denarja in časa. Lahko si privoščite ton grafičnih informacij na varnem komunikacijskem kanalu, toda zdrav razum pravi: potrebno je zaščititi tisto, kar je pomembno, in ne nekaj, kar nima nič opraviti s koncepti "pomen" in "pomen".

Nastavitve SSH

Običajno strežnik SSH začne takoj delovati. Pri nameščanju novega operacijskega sistema se običajno postavi vprašanje.
Vsak odziv Linuxa bo že OpenSSH. Lahko je vklopljen ali pa ni aktiven, toda začetek dela je nekaj sekund. Sistemski administratorji praviloma omejujejo dostop SSH do korena, toda to je raje »navada po meri« iz področja sistemske administracije. Vedno je veljalo, da uporabnik korena ne more daljinsko delati s svojim strežnikom.
Edini razlog, da je nastavitev SSH najbolje opraviti na strežniku: če se zmotite, lahko izgubite povezavo s strežnikom in možnost, da ga obnovite. Tako jepustite ključe v stanovanju in s čisto vestjo zaprite vrata. Res ni tuning. Namenjeni strokovnjaki jih spretno uporabljajo, neobveščeni pa ne vedo, kje in kaj se nahaja. SSH je domena sistemskega skrbnika strežnika SSH in ne odjemalec SSH.

Sistemi, odgovornosti in komunikacije

Hiter razvoj informacijske tehnologije vodi do nenehnega rojstva novih sistemov in razvoja obstoječih. Sisteme je treba zaščititi, dostop do njih pa je dovoljen. Za obdobje velikih mašin je bilo značilno, da ni ničesar, kar bi lahko ukradli, in da je bilo poškodovanje informacijskega sistema nekoristno ali brez pomena.
Za moderno obdobje je značilno dejstvo, da so sladki informativni plodovi predmet zanimanja vsiljivcev ali podlaga za željo po škodi. Dostop SSH je majhen del prizadevanja, vendar zelo učinkovito orodje za zagotavljanje stabilnosti in varnosti vsakega sistema.

Sorodne publikacije