ADB naprave: namestitev gonilnika, seznam ukazov, uporaba

Mnogi lastniki pametnih telefonov in tabličnih računalnikov Android vedo, da imajo vse take naprave na začetku možnost natančnega urejanja, upravljanja naprav ali nameščanja aplikacij, ki zahtevajo izjemno omejene pravice. Pogosto je za razširitev funkcionalnosti, da ne omenjam korenskih pravic, nemogoče blokirati isti bootloader neposredno na napravi. V tem primeru vam bo pomagala namestitev posebnega ADB okolja, ki se včasih imenuje ADB za naprave Android (čeprav to ni prav). In jo namestite na računalnik ali prenosni računalnik, po namestitvi pa boste lahko upravljali vaš pametni telefon ali tablični računalnik brez neposredne izvedbe vseh vrst ukazov na samih napravah. Nato razmislite o vprašanjih, povezanih s tem, kako je ADB nameščen z nekaj osnovnimi tehnikami, ki se uporabljajo za izvajanje določenih operacij in kaj je na splošno potrebno za pravilno delovanje tega programčka.


Kaj je ADB?

ADB je poseben paket Android Debug Bridge, ki je nekakšen most med računalnikom in mobilno napravo v obliki konzolne aplikacije, ki se izvaja v ukazni vrstici, vendar uporablja nekaj drugih ukazov.
Uporaba tega okolja vam omogoča, da ne samo pridobite popoln nadzor nad napravo, temveč tudi namestite programe, razhroščite in odklenete napravo, prav tako pa se zelo pogosto uporabljajo v začetni fazi prejemanja.korenskih pravic in celo z namestitvijo vseh vrst obnovitvenih okolij, kot sta TWRP in CWM, ali aplikacija krmilnika superSU, ki jih ne morejo na noben drug način narediti z "nerazdruženo" napravo. Kot ste morda uganili, je adb naprava za Android glavna, saj omogoča vzpostavitev povezave med mobilno napravo in računalnikom. Na njej so zgrajene druge ekipe. Pogovorimo se o njih kasneje, vendar pa se pogovorimo o nekaterih odtenkih namestitve in potrebnih pogojih za delo tega okolja.


ADB in Fastboot namestitev Android SDK

ADB in Fastboot paketi bi morali biti nameščeni v parih. To je potrebno zaradi tega, ker pri nalaganju naprave v načinu Fastboot, ukazi adb naprave s pripadajočimi atributi ne bodo delovali (naprava jih preprosto ne bo sprejela), vendar podobni Fastboot ukazi, izdelani posebej za ta način, izpolnjujejo svoje odgovornosti. zelo dobro ni slabo. ADB lahko namestite na več načinov, vključno z najbolj zapleteno, vendar zelo priporočljivo namestitev paketa Android SDK (ne smete zamenjati z večjim paketom Android Studio), namestitveno distribucijo lahko prenesete neposredno z uradne spletne strani razvijalca. Namestitev samo SDK je priporočljiva, ker celoten studio, razen če razvijate aplikacijo za Android, ne potrebujete. Da, in potreben je prostor na trdem disku. Če prenesete samo SDK, morate namestiti tudi paket JDK Java, ki ga lahko prenesete tudi z uradnega mesta, tako da izberete njegovo delovanjesistem in zahtevano arhitekturo.
Po namestitvi paketa z zahtevano bitno hitrostjo, zaženite SDK (izvedljivo datoteko z imenom Androida), v oknu, ki se pojavi, pa upravitelj zapiše dodatne možnosti za Android Platform SDK Tools in Google USB Driver, nato kliknite gumb za namestitev paketa. . Po zaključku namestitve v mapo z nameščeno platformo plug-ini boste imeli potrebna orodja.

Dodatni gonilniki in pogoji za uporabo ADB

Tudi pri prvi uporabi ukaznih naprav abr in vseh možnih kombinacij je treba zagotoviti, da je mobilna naprava omogočena tako imenovani način razhroščevanja USB. Če je izklopljen ali ni nobenega elementa v meniju naprave, najprej morate najti razdelek "O telefonu" ali "O tabličnem računalniku", tapkanje 10-15-krat, nato pa bo objavljeno, da ste postali razvijalec.
Z vstopom v meni "Za razvijalce" in omogočite želeni način. Kar zadeva gonilnike, lahko pogosto opazite resne težave z Googlovo programsko opremo, ker gonilnik preprosto ne deluje. V tem primeru je zelo priporočljivo, da namestite, kolikor je to mogoče, vaš model, tako da ga prenesete iz internetnega vira proizvajalca opreme. Včasih pomaga namestiti univerzalne gonilnike. Intel je na primer nedavno prejel razširjen gonilnik Intel, vendar ga je treba namestiti samo, če se naprava za ta namen izvaja v procesorju.proizvajalca.

Zaženite ADB prek ukazne vrstice ali PowerShell

Ko so vse komponente nameščene, morate napravo povezati z računalnikom ali prenosnikom in poklicati ukazno vrstico kot skrbnik. Najprej morate iti v mapo z zgoraj omenjenimi orodji za platformo. Na primer, celoten paket ste namestili v imenik Android na "D" pogonu (na splošno globoko skrivanje potrebnih map ni potrebno, saj bo za vnos absolutnih poti do njih potrebno veliko časa). V ukazni mizi morate vnesti ukaz za prehod cd d: Androidplatform-tools in nato pritisnite tipko enter.
Sedaj vnesite želeni ukaz adb naprave in pričakujte, da se bo sistem odzval na priključeno napravo. Če je povezava vzpostavljena, se na zaslonu prikaže seznam priključenih naprav, ki prikazuje serijsko številko priključene naprave in njen statusni status (na spletu ali brez nje). Konzola deluje v načinu odjemalec-strežnik, v katerem se virtualni strežnik (demon) ustvari med procesom izmenjave podatkov, zato se ne bojte, če boste nekje in enkrat naleteli na takšen prostor. To ni virus! Z orodjem PowerShell lahko namestite in zaženete konzolo z začetnimi ukaznimi napravami adb. V ta namen pojdite v mapo z mapami in izberite "Start PowerShell here" v meniju PCM. Ampak samo zato, da se okolje ne bo začelo delovati (poročalo se bo, da taki ukazi niso na voljo), zato, da ga aktivirate v PowerShell, vstavite vrstico sdkmanager platform-orodja, s katero nastavite "./" atribut (brez narekovajev) na glavni ukaz.

Kako ustvariti ADB datoteko Devices.cmd in zagnati konzolo preko ukazne vrstice?

Če želite slediti prehodom v ustrezne mape, je veliko lažje, če ustvarite datoteko ukazne vrstice v beležnici za hiter začetek.
Vnesite vsebino, prikazano na zgornji sliki, datoteko shranite neposredno v imenik ADB, tako da izberete "Vse vrste" in ročno dokončate razširitev CMD za imenom. Po tem morate datoteko zagnati samo kot skrbnik.

Uporabljajte le glavni ADB paket

. Če imate za povezavo z napravo potreben gonilnik, vam ni treba namestiti SDK in JDK. Da bi olajšali delo z napravami adb na internetu, lahko prenesete samo arhiv potrebnih predstavnostnih datotek in jih nato razpakirate na priročnem mestu.
Običajno bo v končnem imeniku ADB obstajala datoteka Start.exe, ki je odgovorna za zagon ukazne konzole s primarne lokacije ADB.

Ukazne naprave ukaza in z njimi povezani atributi

V zvezi z glavnimi orodji je spodaj naveden seznam najpogosteje uporabljenih in potrebnih za vse ukaze.
Najpomembnejši so ukazi za nastavitev komunikacije, ponovni zagon naprave v načinu zagonskega nalagalnika (adb reboot bootloader), namestitev programske opreme iz računalnika (adb sideload), itd. in prejeli boste popoln seznam z vsemi atributi in primeri uporabe.

Uporaba paketa za zagon ADB

Toda za mnoge uporabnike začetnike, ki ne razumejo razlik pri uporabi tegaorodje, vam lahko svetuje uporabo neformalnega sklopa ADB Run. Po razpakiranju arhiva je treba namestiti program, po katerem se okolje lahko zažene neposredno z namizja.
Nekoliko se razlikuje od tistega, kar je mogoče videti v ukazni vrstici, vendar uporabniku ni treba vnašati ukazov, temveč preprosto ubiti številko, ki ustreza eni ali drugi operaciji, in pritisniti tipko enter. Skupaj s prenesenim kompletom lahko po potrebi namestite poseben ADB gonilnik in uporabite izbirni prenosni pripomoček ApkInstaller, če nameravate namestiti programe iz računalnika v mobilno napravo.

Upravljanje mobilne naprave v načinu Fastboot

V načinu Fastboot se običajno začne z dolgim ​​pritiskom in držanjem gumba za napajanje in zmanjšanjem glasnosti, naprave Android se ne odzivajo. To je razumljivo, ker operacijski sistem še ni naložen.
Če želite, je ta način zelo oddaljen od BIOS-a na računalniku in služi predvsem za izdelavo varnostnih kopij ali obnovitev naprave, če se sistem ne zažene v celoti. Prav tako lahko v tem načinu namestite programsko opremo po meri, spremenite okolje za obnovitev obnovitve itd. Uporabljeni ukazi so zelo podobni tistim, ki se uporabljajo v ADB, vendar z razliko, da se adb ne prikaže prvič, in je podan način fastboot (na primer za prepoznavanje naprave naprave, se uporablja niz naprav za hitri zagon). Poleg tega lahko v tem načinu odklenete zagonski nalagalnik, čeDruga sredstva niso dovolj (fastboot oem odklepanje).

Možne napake in načini za njihovo odpravo

Vendar se nekateri uporabniki pogosto pritožujejo, da opisana orodja ne delujejo. Najpogostejša napaka je napaka, ki prikaže sporočilo, kot so adb naprave, nepooblaščeno. Kako popraviti situacijo? V sporočilu je navedeno, da naprava ni odobrena, zato poskusite ponovno priključiti napravo USB. Če to ne pomaga, preglejte način razhroščevanja USB na sami napravi. Če je oznaka "Samo polnjenje", jo spremenite v MTP (protokol za prenos medijev), ki samodejno aktivira sprejemanje /posredovanje podatkov. Včasih je možen vzrok napake neprimeren gonilnik, zato ga je treba ponovno namestiti ali posodobiti. Vendar je bolje, da ne najdete univerzalnega gonilnika, ampak ga namestite za določen model mobilne naprave, tako da ga prenesete s uradne spletne strani izdelovalca naprave.

Sorodne publikacije